Cinci abatoare si doua centre de sacrificare a mieilor de Paste

9 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Aproximativ 170.000 de miei se estimeaza ca vor fi sacrificati anul acesta pentru a ajunge pe mesele buzoienilor cu prilejul Sarbatorilor Pascale.

In acest scop, pe langa cele cinci abatoare existente in judet, au fost autorizate temporar doua centre de sacrificare, in localitatile Pogoanele si Cochirleanca, dar medicii veterinari apreciaza ca cei mai multi miei vor fi taiati in gospodariile proprii.

Potrivit directorului adjunct al Directiei Sanitar-Veterinare Buzau, dr. Ciprian Botezatu, exista premise ca anul acesta carnea de miel sa se vanda cu  acelasi pret ca anul trecut, adica 16 lei pentru un kilogram, dar ciobanii spun ca pretul ar putea fi mai mare, ajungand la 11, chiar 15 lei in viu, respectiv, intre 20 si 25 de lei in galantare, motivul fiind acela ca dupa o vara secetoasa si o iarna atat de grea, costurile nu s-ar acoperi la un pret mai mic.

La nivel national se estimeaza o oferta de trei milioane de miei si opt milioane de cozonaci pentru masa de Paste, producatorii mizand pe faptul ca romanii nu vor renunta la produsele traditionale chiar daca preturile au crescut.

Pentru ca masa sa fie perfecta, gospodinele sunt imbiate si cu cateva zeci de milioane de oua, dar si cu cel putin cate o sticla cu vin rosu pentru fiecare familie.

Dicolo de optimismul crescatorilor, medicii veterinari atrag atentia ca mieii trebuie examinati sanitar-veterinar inainte de consum. La randul lor,  medicii umani atrag  atentia asupra faptului ca alimentele specifice Pastelui, consumate in exces, pot sta la baza aparitiei colicilor biliare, a pancreatitei acute, a accidentelor vasculare sau aritmiilor cardiace, a indigestiei sau a toxiinfectiilor alimentare.

 


Etichete: , , ,

Adaugati un comentariu


 

*