DSVSA Buzau – controale in cascada, inainte de Paste

Sunt vizate atat punctele autorizate in care se comercializeaza animale vii, cat si magazinele care comercializeaza carne si alte produse alimentare specifice acestei sarbatori.

 

miei 2Suntem in plin sezon al controalelor pe care DSVSA Buzau le efectureza in piete, oboare, targuri si magazine in care se comercializeaza carne si alte produse alimentare aflate la mare cautare in perioada premergatoare Pastelui. Nu doar inspectorii DSVSA sunt trimisi pe teren in aceasta perioada, ci si politistii si inspectorii de la Protectia Consumatorului, verificarile fiind efectuate atat individual, cat si in echipe mixte.

La sfarsitul saptamanii trecute, spre exemplu, politistii impreuna cu inspectorii de la DSVSA si cei de la Protectia Consumatorului au efectuat nu mai putin de 12 actiuni si controale pe linia prevenirii si combaterii ilegalitatilor in domeniul comertului cu produse alimentare si pe linia verificarii legalitatii operatiunilor cu carne si produse din carne.

S-au aplicat cu aceasta ocazie 132 de sanctiuni, cele mai multe pentru contraventii de natura economica, valoarea totala a amenzilor fiind de 75.500 de lei. Totodata, ca masura complemantara, au fost confiscate 100 de kilograme de carne si produse din carne in valoare de 1.947 de lei, precum si alte produse in valoare de peste 3.800 lei, pentru care comerciantii nu au putut prezenta documentele necesare.

 

Dr. Milea Marijan

Dr. Milea Marijan

Directorul DSVSA Buzau, medicul veterinar Marijan Milea, a confirmat ca in aceasta perioada, controalele pe linie de siguranta alimentara sunt in plina desfasurare, acestea urmand a fi continuate pana dupa Paste. Inspectorii DSVSA se afla zilnic pe teren, controland comerciantii din piete, targuri si magazinele in care se vand produse alimentare specifice sarbatorii Pascale, abordand si o tehnica noua, aceea a controalelor in cascada. Aceasta consta in verificari repetate, efectuate in decurs de cateva zile, la aceesi comercianti, pe considerentul ca vigilenta acestora slabeste dupa primul control si sunt tentati apoi sa scoata la vanzare marfuri necorespunzatoare. „Noi am inceput controalele inca de cand am fost numit la conducerea directiei, iar pe masura ce se apropie Pastele intensificam aceste actiuni. Am facut deja numeroase verificari, apelam chiar si la controale in cascada, adica verificam de mai multe ori un producator sau un comerciant pentru a ne convinge ca acesta respecta intr-adevar normele igienico-sanitare si cele referitoare la siguranta alimentelor. Trimitem azi o echipa in control, iar dupa cateva zile trimitem in acelasi loc o alta echipa si, pana la urma, deca ceva este in neregula, trebuie sa depistam”, a declarat dr. Marijan Milea pentru SanatateaBuzoiana.ro.

 

controale miel 15In ceea ce priveste comercializarea carnii de miel si a animalelor vii pentru sacrificare, seful DSVSA Buzau a precizat ca in aceasta perioada se va acorda o atentie deosebita, punctele de vanzare a carnii si a mieilor fiind supravegheate in mod special.

Mieii vii vor putea fi achizitionati doar din oboarele de animale, anul acesta nefiind autorizat niciun alt punct in care aceste animale sa poata fi vandute. De asemenea, sacrificarea mieilor va fi interzisa in incinta oboarelor, nemaivorbind despre sacrificarea animalelor pe marginea drumului, asa cum se mai intampla in alti ani. „Un singur producator, Avirom Ramnicu Sarat, a solicitat autorizatie de sacrificare a animalelor pentru aceasta perioada. Acolo va merge cumparatorul la ferma, isi va alege mielul care apoi va fi sacrificat, jupuit, transat si pregatit pentru consum. In rest, nu avem pana acum alte cereri de autorizare pentru sacrificare”, a mai precizat seful DSVSA Buzau.

Acesta a adaugat ca singurele puncte autorizate sa comercializeze carne de miel sunt macelariile si carmangeriile, recomandand clinentilor sa nu cumpere carne decat din aceste magazine care detin autorizatie si sunt intens verificate in aceasta perioada. Clientii au astfel siguranta ca produsele cumparate nu reprezinta niciun pericol pentru sanatate, iar carnea pe care o vor servi in farfurie provine sigur de la un miel si nu de la un alt animal, considerat cel mai bun prieten al omului.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*