Ciresele, delicii de vara cu puteri vindecatoare

5 iunie 2016 | 0 comentarii |

Pe langa gustul placut, cunoscut de noi toti, delicioasele fructe sunt doldora de substante nutritive, vitamine si antioxidanti, fiind remedii valoroase pentru peste 90 de afectiuni.

 

440x330_018649-cireseNe aflam in sezonul cireselor. Fructele-vedeta ale lunii iunie, indiferent de soi, fie ca sunt dulci, amare, de culoarea rubinului, negre sau albe, cu pulpa moale, semipietroasa sau pietroasa, sunt surse nebanuite de energie si remedii naturiste pentru numeroase afectiuni. Intaresc sistemul imunitar si ne ajuta sa luptam impotriva oboselii cronice, a obezitatii, afectiunilor cardiace, hepatice, renale, impotriva cancerului si a imbatranirii premature.

Ciresele contin din belsug vitaminele A, B si C, saruri de sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier, microelemente precum zinc, cupru, mangan, cobalt si zaharuri, substante active care ne mentin in forma, la orice varsta.

Nutritionistii ne spun ca o cura de cirese, fie ca le consumam proaspete, ca atare, fie sub forma de suc, este benefica pentru convalescenti, pentru bolnavii cu afectiuni renale, cu reumatism, guta, ateroscleroza, dar si pentru oamenii sanatosi, ciresele fiind un tonic execelnt, care ne mentine in forma.

 

suc_cireseCercetari recente ale neurologilor americani au demonstrat ca in compozitia cireselor exista substante active care influenteaza eficient functiile sistemului nervos central. Datorita continutului semnificativ de potasiu si al cetoaminelor, substante care scad nivelul adrenalinei acumulate in tesutul nervos, ciresele au efect sedativ, de calmare.

De asemenea, cercetarile unui grup de specialisti de la Oxford, care au studiat efectul acestor fructe in perioada 2006-2008, arata ca datorita unor substante simple continute de cirese, precum unii eteri ai colinei, dupa o cura de cirese, atentia distributiva a crescut pentru 92% dintre femei si pentru 86% dintre barbati. Aceleasi studii au relevat ca persoanele care lucreaza in medii poluate sonor, dupa o cura de cirese sunt mai putin stresate, deoarece nivelul atentiei lor distributive creste in urma consumului de cirese.

Totodata, studiile au aratat ca „devoratorii” de cirese, care consuma zilnic cel putin 250 g de fructe proaspete coapete, au somnul linistit, scapa de sentimentul de frica si au vise placute.

cireseSubstantele active din compozitia cireselor au rol de reglator hepatic si gastric, contribuie la regenerarea tesuturilor si au efect laxativ. Pentru varstnici sunt mai indicate ciresele fierte (sub forma de compot sau de dulceata), pentru ca se digera mai usor decat cele proaspete.

Sucul de cirese este un puternic antioxidant, astfel ca un pahar cu suc, consumat zilnic, timp de doua saptamani, ajuta la eliminarea toxinelor si resturilor alimentare nedigerate la timp, curata intestinele si caile urinare.

Benefice sunt si coditele de cirese care, sub forma de ceai/ infuzie, trateaza bolile cailor urinare, hipertensiunea arteriala, edemele si afectiunile aparatului cardiovascular, avand un efect antiinflamator, diuretic si dezinfectant.

Un ceai diuretic se prepara din 30 g de cozi de cirese  care se fierb timp de 10 minute, intr-un litru de apa. Se consuma cate trei cesti pe zi, timp de 12-14 zile.

 

capsuni_si_cireseMedicii cardiologi spun ca ciresele sunt adevarate medicamente pentru inima si hipertensiune. Un consum prelungit de cirese este de un real folos hipertensiviloraflati la debutul bolii, aceste fructe contribuind la normalizarea valorilor tensiunii sanguine, fara ca bolnavii sa urmeze vreun tratament medicamentos. Pentru hipertensivii cronici sunt recomandate in mod special ceaiurile din cozi de cirese sau de visine, pentru ca ele au un puternic efect diuretic. De asemenea, cura cu cirese este recomandata cardiacilor, deoarece delicioasele fructe contribuie la reducerea colesterolului rau (LDT).

Numeroase studii realizate timp de doua decenii, de cercetatori din mai multe tari, simultan, au demonstrat ca un consum sistematic de cirese, continuat cu alte fructe de sezon (visine, afine, zmeura, prune) constituie un remarcabil efect antitumoral. In caz preventiv, se recomanda cate un consum de  0,5 Kg  de cirese pe zi, iar in cazul cancerului instalat, doza zilnica este de 0,8 kg. Pentru cancerul mamar si de col uterin cercetatorii recomanda o dieta bogata in cirese negre, visine si afine, deoarece aceste fructe contribuie la reglarea hormonala, proces esential in cazul acestor forme de cancer. Se recomanda ca in paralel cu consumul acestor fructe, dieta bolnavilor de cancer mamar sau de col uterin sa fie saraca in carne, zahar si aditivi chimici, pentru ca boala sa intre in remisie.

 

cireseCiresele sunt folosite cu succes si in curele de slabire. Cercetari ale nutritionistilor europeni au dovedit ca persoanele care consuma zilnic 100 de grame de cirese, timp de 12 zille, reusesc sa slabeasca trei-patru Kg, deoarece aceste fructe au putine calorii (45-98 kcal la 100 de grame, in functie de soiul acestor fructe), rata de absortie a grasimilor este cu 30% mai mica, iar a glucidelor se reduce si ea cu 15%. In timpul curei se consuma ceaiuri de plante si nu trebuie renuntat la cei doi litri de apa pe care medicii ne recomanda sa-l consumam cu totii, zilnic. In timpul curei se recomanda ca alimentatia zilnica sa contina salate cu legume si fructe, portia de cirese reusind sa pacaleasca foamea…

Despre ciresele galbene sau deschise la culoare este bine sa stim ca stimuleaza digestia si au un puternic efect diuretic, iar cele de culoare rosie si mai ales ciresele negre au efecte antioxidante. Aceste soiuri ajuta in bolile hepatice, cardiovasculare, renale sau in diabet si intarzie procesul de imbatrinire.

 


Adaugati un comentariu


 

*