Calmeaza-ti durerile fara medicamente!

7 februarie 2015 | 0 comentarii |

Pe langa gustul placut si continutul bogat de vitamine, unele fructe si legume au si proprietati analgesice, sunt eficiente pentru calmarea unor dureri, fara a mai fi nevoie de medicamente.

 

440x330_018649-cireseChiar daca suntem in plina iarna, este bine de stiut ca anumite fructe si legume au efecte calmante, putand inlocui cu succes medicamentele la care recurgem atunci cand anumite dureri ne supara.

Primele din categoria analgezice;lor naturale trebuie mentionate ciresele, care au un bogat continut de antioxidanti puternici – antociani. Acestia au proprietatea de a reduce inflamatiile si a inhiba enzimele responsabile de durere, actionand in aceeasi maniera  ca medicamentele precum aspirina.

Studiile efectuate de-a lungul timpului sugereaza ca sportivii care consuma in mod regulat suc de cirese vor  avea mult mai putine dureri musculare pe durata unei competitii. De preferat este ca aceste fructe sa fie consumate proaspete, in mod regulat, pe tot timpul sezonului lor, insa la fel de eficiente s-au dovedit a fi si cele congelate, consumate in extra-sezon.

Coacazele au, si ele, proprietati calmante, pentru ca reusesc sa creasca nivelul unor compusi cunoscuti ca proteine de soc termic ale organismului. Acestea sunt implicate in raspunsul firesc al celulelor in fata stresului si se crede ca scad, in mod natural, odata cu varsta. Coacazele sunt, de asemenea, o sursa importanta de antociani, cu beneficii anti-inflamatorii, dar contin taninuri, care reduc inflamatiile.

 

afineCercetatorii sugereaza ca afinele pot controla simptomele dureroase ale colitei sau durerea de la nivelul colonului. Acest lucru se datoreaza si faptului ca sunt o sursa buna de fibre insolubile.

Studiile arata, de asemenea, ca semintele de telina contin mai multi compusi anti-inflamatorii, printre care si o substanta puternica, cunoscuta sub numele de apigenina. Se pare ca semintele de telina pot fi benefice in special pentru durerile cauzate de artrita si guta, in primul rand pentru ca reduc inflamatia si in al doilea rand pentru ca scad nivelul acidului uric, considerat cauza majora a durerii de guta. Medicatia recomandata pentru reducerea acidului uric este adesea insotita de disconfort, efecte secundare precum greata, varsaturi, ulcere si sangerari, de aceea se pot folosi seminte de telina ca un substitut pentru sare, in supe, sosuri, tocane si sosuri pentru salate.

 

ghimbirUn alt analgezic natural este ghimbirul, considerat si un bun adjuvant digestiv si imunitar. In urma unui studiu s-a constatat ca injectiile pe baza de extract de ghimbir au redus considerabil durerile pacientilor cu osteoartrita. Substantele din ghimbir care amelioreaza durerea includ gingerol si paradol, substante cu calitati similare cu aspirina si ibuprofenul. Ghimbirul reduce durerea prin scaderea inflamatiei, dar si prin inhibarea unei enzime care cauzeaza inflamatia-cheie.

Ardeiul iute contine de asemenea un puternic anti-inflamator – capsaicina, care asa cum s-a dovedit stiintific, reduce un produs chimic cheie, responsabil de trimiterea semnalelor de durere la nivelul creierului, din sistemul nervos local. Acest condiment poate fi consumat si  sub forma de pulbere sau zdrobit.

Folosita in mod deosebit ca mirodenie in bucataria indiana si cea thailandeza, curcuma poate fi achizitionata si de pe piata autohtona, fiind recomandata si pentru proprietatile sale anti-inflamatorii. Curcumina este principalul element terapeutic din acest condiment, iar cercetarile au aratat ca acest component este eficient pentru durerile articulare si poate ajuta la reducerea inflamatiilor dureroase, specifice artritei reumatoide, putand fi la fel de eficienta ca ibuprofenul.

 


Adaugati un comentariu


 

*