Cum sa ne ferim de racelile de sezon cu antibiotice naturale

16 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

O serie de ingrediente naturale folosite in mod frecvent in alimentatia zilnica au si un nebanuit rol terapeutic, protejand organismul in perioada sezonului rece.

 

usturoi 1In aceasta perioada in care racelile si gripele dau tarcoale, camarile gospodariilor pot juca si rolul unor farmacii naturale, daca sunt aprovizionate cu ingredientele necesare, care au un rol important in protejarea organismului in fata acestor afectiuni. Pe lanfa faptul ca dau savoare alimentelor, ingrediente precum usturoiul, ghimbirul sau uleiul de oregano actioneaza si ca niste antibiotice naturale, putand constitui remedii pentru anumite afectiuni.

Astfel, usturoiul este o sursa bogata de antioxidanti care protejeaza impotriva actiunii bacteriilor si a radicalilor liberi din sange, asigurand protectia sistemului imunitar. Proprietatile sale se datoreaza in special alicinei, o substanta antimicrobiana ce actioneaza asemenea unui antibiotic natural, reusind sa distruga virusurile si infectiile puternice. Usturoiul este recomandat in special in cazul infectiilor produse de stafilococi, precum bronsita, amigdalita, abcesele buco-faringiene, dar si in cazul parazitilor intestinali, astmului, hipertensiunii si infectiilor pielii.

 

ceai-verde-cu-lime-si-ghimbir-434x326Totodata, ghimbirul este un remediu cu traditie in medicina alternativa, fiind folosit de peste 2.000 de ani datorita nutrientilor cu proprietati antiinflamatoare si antibacteriene precum shogaol, zingeron si gingerol. Ghimbirul, fie sub forma de ceai sau consumat natural, este un bun remediu in cazul racelilor, deoarece calmeaza inflamatile de la nivelul gatului, amelioreaza simptomele sinuzitei, febrei si infectiilor gatului. Mai mult decat atat, el ajuta si in cazul problemelor respiratorii, stimuland eliminarea mucozitatilor si fluidizarea congestiilor respiratorii. Dincolo de actiunea antiseptica, ghimbirul este un element de sprijin si in curele de slabire, deoarece intensifica arderea grasimilor, contribuie la eliminarea toxinelor din corp si este un tonic si energizant eficient pentru organism. Aceleasi proprietati le are si hreanul, caruia probabil din acest motiv i se mai spune si ghimbir romanesc.

Ceaiul verde constituie de asemenea, un alt antibiotic natural si un antioxidant puternic, intrucat contine o gama variata de polifenoli care, dizolvati in apa, acţioneaza asemenea unor antibiotice non-toxice. Pe langa faptul ca ceaiul verde este recomandat dimineata in locul cafelei, acesta este si un rezervor natural de vitamine din grupa A, B, C, si E si minerale precum fier, calciu, fosfor si potasiu, aminoacizi, glucide, tanin, uleiuri volatile, teina, flavonoide, alcaloizi ce asigura stimularea sistemului imunitar si creste rezistenta organismului in lupta cu infectiile.

 

ulei de oreganoMai multe studii au demonstrat ca uleiul de oregano este cel mai puternic antibiotic natural ce aduce organismului numeroase proprietaţi curative. Este un bun  antibacterian, antispasmodic, anestezic, antivenin, antiparazitic, antimicrobial, antifungic. Datorita acestor proprietati este recomandat in special in perioadele in care virozele sezoniere sunt predominante, uleiul de oregano putand actiona ca modalitate de preventie, dar si ca tratament pentru a grabi vindecarea. Acesta actioneaza atat ca un bun expectorant si agent antiviral cat si ca un antioxidant ce ajuta la eliminarea toxinelor si stimularea imunitatii.

Probioticele actioneaza impotriva infectiilor asemenea antibioticelor, insa avantajul important al acestora consta in faptul ca nu afecteaza flora intestinala. Prin contrast, antibioticele nu fac diferenta intre bacteriile bune si cele rele si pot duce la distrugerea acelor bacterii care protejeaza organismul. Cu toate acestea, este important de retinut ca actiunea antivirala si antimicrobiana a probioticelor este asigurata de prezenta a doi microbi, respectiv bifido acidophilus si lactobacillus acidophilus. Acestia se regasesc in special in alimente obtinute in urma fermentarii, precum iaurtul, casul, castravetii murati, kefirul.

 


Adaugati un comentariu


 

*