Analgezice din venin de paianjen

Cercetari recente au aratat faptul ca veninul paianjenilor contine sapte compusi ce blocheaza o etapa esentiala in capacitatea organismului uman de a transmite spre creier semnale asociate cu senzatia de durere.

 

paianjenIndustria farmaceutica s-ar putea orienta in viitorul apropiat in producerea unei noi game de analgezice avand ca ingredient de baza veninul paianjenilor, substanta ce a facut obiectul unui studiu efectuat de cercetatori australieni, ocazie cu care acestia i-au descoperit potentialul nebanuit pana acum.

In acest studiu, cercetatorii australieni s-au concentrat pe 206 specii de paianjeni si au analizat anumite molecule din veninul acestora, care blocheaza activitatea nervilor, in special prin intermediul procesului denumit „canalele Nav1.7”.

Expertii afirma ca o persoana din cinci sufera pe plan mondial de dureri cronice, iar tratamentele actuale esueaza adeseori in obiectivul lor de a oferi pacientilor un efect calmant pe termen lung. Costul economic este de asemenea urias, intrucat durerile cronice genereaza cheltuieli medicale estimate la 600 de milioane de dolari doar in Statele Unite ale Americii.

 

Glenn King

Glenn King

Oamenii simt durerea in corp atunci cand nervii din regiunile afectate trimit anumite semnale spre creier prin intermediul procesului denumit „canalele durerii”,iar acesta este tocmai procesul pe care oamenii de stiinta incearca sa il intrerupa cu ajutorul unor noi analgezice.

„Un compus care este capabil sa blocheze canalele durerii prezinta un interes deosebit”, a declarat Glenn King, profesor la Universitatea Queensland din Australia, coordonatorul studiului.

Studii anterioare au descoperit o rezistenţa deosebita la durere in randul persoanelor lipsite de canalele Nav1.7, gratie unei mutatii genetice naturale, asadar blocarea acelei cai de transmitere a durerii ar avea potentialul de a elimina aceasta senzatie si in cazul persoanelor inzestrate cu canale senzoriale obisnuite.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*