Paracetamolul, medicament antistres

31 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Un studiu recent al cercetatorilor americani a relevat faptul ca acesta actioneaza in unele zone ale creierului care au rol atat in controlul durerii fizice cat si in cel al mentinerii confortului mintal.

 

paracetamolLa fel de cunoscut ca banala aspirina, paracetamolul, folosit indeosebi pentru tratarea durerilor usoare, se pare ca are si rolul de a ameliora starile anxioase. Studii recente au relevat faptul ca acesta actioneaza asupra unor zone ale creirului care au influenta asupra confortului psihic al pacientului.

Un grup de cercetatori americani au constatat, in urma unor studii aprofundate, ca paracetamolul ajuta la obtinerea unui confort mintal mai rapid, in situatiile in care oamenii se confrunta cu decizii grele, stari de anxietate si stres, intrucat unele dintre regiunile creierului implicate in controlarea senzatiilor de durere fizica sunt responsabile si de confortul emotional.

Teoria cercetatorilor americani se extinde si in cazul celorlalte analgezice, iar concluziile sunt ca folosirea de medicamente concepute pentru a controla durerea fizica ar putea fi utila si in reducerea problemelor de ordin emotional. Oamenii de stiinta au administrat, voluntarilor participanti la studiu, fie doua pastile de paracetamol, fie un placebo.

 

stresDupa o jumatate de ora, timp in care paracetamolul a avut timp sa isi faca efectul, voluntarii au fost rugati sa aleaga intre doua jocuri puzzle pe care doreau sa le rezolve. De obicei, cand oamenii au de ales intre doua lucruri la fel de atractive, rationalizeaza decizia, pretinzand ca oricum nu le place optiunea respinsa. In acest fel, spun cercetatorii, oamenii fac ca alegerea sa fie mai putin dureroasa. Insa, atunci cand voluntarii au fost rugati sa evalueze jocurile a doua oara, cei care au primit paracetamol au caracterizat jocul respins mai putin dur decat cei care primisera un placebo. Cercetatorii de la Universitatea din Kentucky, autorii acestui studiu, spun ca acest lucru sugereaza ca voluntarii care au primit paracetamol au considerat decizia initiala mai putin dureroasa.

Intr-un al doilea experiment, voluntarii au primit cate o cana. Unora li s-a spus ca o pot pastra, altora, ca vasul apartine universitatii. Apoi li s-a spus ca pot vinde cana si au fost intrebati cati bani ar cere pentru ea. Cercetatorii s-au asteptat ca voluntarii care erau proprietari ai canilor sa ceara mai multi bani, avand in vedere ca oamenii sufera cand trebuie sa isi vanda bunurile. Dar cei care luasera paracetamol au cerut cei mai putini bani, cercetatorii stabilind ca paracetamolul poate ajuta si la eliminarea stresului provocat de luarea unor decizii dificile.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*