Sanatatea, oglindita in culoarea ochilor

31 octombrie 2015 | 0 comentarii |

Numeroase studii au stabilit ca exista o legatura intre culoarea ochilor si predispozitia organismului pentru anumite boli.

 

ochiOchii pot spune multe despre starea de sanatate a cuiva si mai ales despre predispozitia persoanelor respective pentru anumite boli. Iridologia este stiinta cititului bolilor in ochi si poate indica ce predispozitie are o persoana de a dezvolta anumite afectiuni, in ce stadiu este o boala la un moment dat sau care au fost afectiunile de care organismul a suferit, chiar daca acestea s-au vindecat. Irisul este considerat o adevartata harta a organismului, iar organele interne sunt ilustrate pe aceasta harta in diferite culori. Modificarile culorii, reliefului si texturii irisului pot fi semne evidente ale unor anumite afectiuni, caz in care este necesar consultul unui medic specialist.

Spre exemplu, s-a stabilit ca persoanele cu ochii inchisi la culoare sunt mai predispuse spre a face cataracta, boala destul de des intalnita in cazul persoanelor in varsta.

De asemenea, daca se observa o roseata in albul ochilor, acesta ar putea fi semnul unor alergii nediagnosticate, in timp ce  atunci cand ochii devin galbui, este posibil sa fie vorba despre probleme ale ficatului. Daca un singur ochi si-a schimbat culoarea, acesta ar putea fi semnul unei boli genetice, precum Neurofibromatoza sau sindromul Waardenburg (daca ochii au avut dintotdeauna culori diferite, nu exista motive de ingrijorare).

 

harta ochiuluiUn studiu recent sustine ca boala autoimuna Vitiligo, care provoaca pierderea culorii pielii, este mai putin comuna in randul persoanelor cu ochi albastri. Din aproximativ 3.000 de pacienti cu vitiligo, care au facut obiectul studiului, 27 la suta aveau ochi albastri, 30 la suta aveau ochi verzi si 43 la suta ochi caprui.

Persoanele cu ochii negri sau caprui sunt mai putin predispuse la alcoolism decat persoanele cu ochi albastri sau verzi, dar sunt predispuse la boli reumatice, anemie, hepatita, afectiuni endocrine si gastrice. Ochii verzi, in schimb, tradeaza o predispozitie pentru afectiuni renale si boli ereditare, iar ochii albastri indica un risc crescut de astm si eczeme. Indiferent de culoarea ochilor, irisul foarte pigmentat poate arata existenta unei boli metabolice, precum diabetul zaharat.

Totodata, oamenii de stiinta spun ca persoanele cu ochii de culoare deschisa au o toleranta mai mare la durere, in timp ce persoanele cu ochi de culoare inchisa simt durerea mai acut. Pe de alta parte, ochii deschisi la culoare indica un risc mai mare de a dezvolta, de obicei dupa varsta de 50 de ani, degenerescenta maculara, adica deteriorarea unei mici portiuni a ochiului, aflata in apropiere de centrul retinei.

 

ORMOS KLINIKAConsiderata in trecut apanajul unor medici cu har, iridologia este astazi o metoda de diagnosticare computerizata accesibila, folosita ca stiinta complementara in diagnosticarea medicala. Desi, la prima vedere, pare o stiinta noua, exista marturii ca iridologia se foloseste inca de pe vremea lui Tutankamon, prin marturiile medicului acestuia, El Ask, care lasa informatii valoroase, ca medic si iridodiagnostician, pe doua papirusuri de 50 de metri fiecare, care sunt pastrate in deplina siguranta in arhivele Vaticanului. In muzeul din Cairo exista pietre rupestre in care apar insemnari ale irisului si zone marcate ale acestuia. Tot aici, apar insemnari referitoare la modificarea coloritului ochiului. In medicina greaca, iridologia este definita ca „stiinta ezoterica“, aceasta fiind mai departe impartasita de medicii – preoti discipolilor care primisera initierea. Acesta a fost inceputul invataturii unor mari personalitati ca Hipocrat, care a studiat si s-a format alaturi de preotii din Egipt.

 Iridologia moderna se dezvolta spre sfarsitul secolului XIX–lea prin intermediul medicului si homeopatului Ignaz von Peczely (1826 – 1919) si a preotului Niels Liljequist (1851 – 1926).

In zilele noastre, aceasta metoda de diagnostic se foloseste pe scara larga in tari precum SUA, Germania, Franta, Austria, Italia sau Rusia. Daca in trecut, specialistii foloseau, pentru a analiza irisul, o lumina puternica si o lupa, in prezent, exista aparate speciale de iridologie. Se mai poate folosi o camera foto performanta pentru a fotografia ochiul, dupa care imaginea este introdusa in calculator si analizata cu ajutorul unor programe speciale. Acest tip de investigatie are avantajul ca este neinvaziva si ca ofera informatii pretioase despre sanatate intr-un timp relativ scurt.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*