Pasarile, remediu impotriva stresului, depresiei si anxietatii

3 martie 2017 | 0 comentarii |

Cercetatorii din Marea Britanie au constatat ca persoanele care locuiesc in zone cu multi arbusti si copaci populati cu pasari sunt mai ferite de astfel de afectiuni.

 

PASARI (1)Un studiu la care au contribuit cateva sute de participanti a relevat faptul ca observarea pasarilor si a altor elemente din natura, precum arbustii si copacii, are beneficii pentru sanatatea mintala, indiferent daca persoanele respective traiesc in mediul urban sau in zonele de la periferia oraselor.

Studiul a analizat sanatatea mintala a 270 de subiecti, cu varste, venituri si etnii diferite, iar rezultatul a fost ca persoanele care si-au petrecut mai putin timp in aer liber in saptamana precedenta evaluarii manifestau o tendinta mai accentuata catre anxietate sau depresie.

In cadrul cercetarii, oamenii de stiinta au observat ca nu speciile de pasari observate de la ferestre, din gradini sau de pe strada au o relevanta deosebita pentru sanatatea mintala, ci mai degraba numarul acestora, in conditiile in care, potrivit unor studii realizate anterior, majoritatea oamenilor manifesta o capacitate redusa de a identifica speciile observate.

 

PASARI (2)Prin urmare, este mai importanta pentru starea de bine interactiunea cu pasarile, in general, nu doar cu anumite specii.

In urma acestui studiu, specialistii spun ca incepe sa se distinga rolul pe care il joaca anumite componente din natura asupra sanatatii mintale. Pasarile din jurul casei si din natura, in general, reprezinta o perspectiva promitatoare pentru medicina preventiva, transformand orasele in locuri locuibile mai sanatoase si mai fericite, sunt de parere specialistii care au realizat acest studiu.

In cadrul unei cercetari precedente, realizate in 2016, un alt grup de cercetatori de la Institutul pentru Sustenabilitatea Mediului al Universitatii din Exeter au concluzionat ca observarea pasarilor ii face pe oameni mai relaxati si mai conectati cu natura.

In contextul in care in Romania se defriseaza masiv, iar spatiile verzi din orase sunt pe cale de disparitie nu este de mirare ca romanii, potrivit altor studii, sunt cei mai stresati locuitori ai Europei…

Prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog si psihiatru, a explicat, recent, ca „daca la modul normal, fara stres, se crede ca noi pierdem circa doua mii ne neuroni pe zi, atunci cand suntem stresati se pare ca ajungem pana la zece mii de neuroni pierduti”.

 


Categorii: Actual, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*