Efectele tulburarilor alimentare asupra psihicului

9 septembrie 2016 | 0 comentarii |

Tulburarile alimentare pot interveni la orice varsta. Cu toate acestea, ele sunt specifice adolescentei, ca urmare a formarii imaginii de sine si compararii cu modele ideale, nerealiste.

 

tulburari_alimentareTulburarile alimentare nu afecteaza numai greutatea, aspectul si sanatatea unei persoane, ci interactioneaza in mod direct si cu creierul, dezvoltand diverse alte probleme. Anorexia, bulimia si tulburarile alimentare in exces pot avea numeroase combinatii de semne, simptome si cauze. In plus, o serie de alte tulburari de alimentatie si in acelasi timp, tulburari ale imaginii de sine sunt strans legate de anorexie si bulimie, inclusiv orthorexia – preocuparea excesiva pentru alimente santoase, dismorfia – obsesia ca anumite parti ale corpului care nu arata perfect  si dependenta de exercitii fizice.

Multe persoane care sufera de tulburari de alimentatie nu prezinta semne exterioare, dar se confrunta cu sentimente interne coplesitoare, anxietate sau alte emotii tulburatoare.Tulburarile de alimentatie nu sunt o faza de adolescenta sau o expresie a vanitatii si este esential pentru un suferind sa solicite un tratament medical de specialitate, inca de la primele simptome.

 

tulburari alimentare (2)Cercetarile arata faptul ca interventia timpurie si adecvata conduce la cele mai bune rezultate clinice. Tulburarile alimentare stau in calea experientelor sanatoase, a dezvoltarii emotionale, sociale si spirituale si previn persoana afectata sa aiba o viata implinita. Nu trebuie insa confundate cu problemele de alimentatie, care sunt comune in copilarie si nu au nimic in comun cu tulburarile alimentare.

Copiii pot trece prin faze precum selectivitatea mancarii sau lipsa poftei de mancare si  este importanta distinctia dintre problemele alimentare ale copilariei si tulburarile alimentare, aparute ulterior.

Tulburarile alimentare pot interveni la orice varsta, cu toate acestea, ele sunt specifice adolescentei, ca urmare a formarii imaginii de sine si compararii cu modele ideale, nerealiste. Netratate, tulburarile alimentare se pot agrava, cauzand o serie de efecte adverse, atat in plan somatic, cat si in plan psihologic.

 

tulburari alimentare (1)Cele mai cunoscute efecte psihologice constau in izolarea din societate. Ca urmare a neacceptarii sinelui si a temerilor de a nu fi criticat de ceilalti, poate fi dezvoltata o anxietate ridicata, care poate interveni impreuna cu o serie de fobii precum cea de mancare, de a nu fi in centrul atentiei, de a nu fi privit si in ultima instanta, depresie.

Tulburarile alimentare pot fi, la randul lor, o consecinta a altor probleme psihologice precum dismorfia – persoana care vede o anumita parte a corpului sau, ca fiind defecta, urata, exagerata, desi in realitate nu este asa – sau problemele acute legate de imaginea de sine.

Este vital pentru persoanele care sufera de tulburari alimentare sa se simta in siguranta si sa se simta acceptate in societate, nu criticate si certate pentru situatia in care se afla. Incurajarea si complimentele pot ajuta adesea persoanele care se confrunta cu diverse tulburari alimentare, insa cu toate acestea, in cazurile severe este nevoie de interventia unui ajutor specializat.

 


Adaugati un comentariu


 

*