Evaluarea psihologică – profilul personalității

19 iunie 2019 | 0 comentarii |

Psihoterpia are ca scop suportul, pentru a depăși problemele create în special de evenimentele traumatizante de tipul pierderilor persoanelor dragi, relațiile conflictuale din cuplu, situații de neadaptare socială, prevenire și remedierea unor tulburări psihice sau emoționale.

Ședințele de psihoterapie nu prezintă o rețetă specifică, așa cum este privită de cele mai multe ori de către majoritatea oamenilor, ele reprezintă mai mult un suport de ghidare a sinelui. Cu alte cuvinte, ajută în orientarea către soluții pentru a ne oferi singuri ajutor, în funcție de situațiile conflictuale prin care trecem.

Situațiile conflictuale pot fi împărțite în două categorii și anume cele în lupta cu propria persoană și stările aferente sau cele care implică persoanele apropiate din jurul nostru cu care relaționăm.

 

Starea psihică ne poate influența activitățile zilnice și de aceea este bine să apelăm la psihoterapeuți specializați în acest sens.

La fel cum apelăm la analize medicale pentru a stabili ce anume este în neregulă cu corpul nostru pe partea fizică, și în cazul difuncționalității psihologice este necesară o analizare specială a situației.

Astfel, un exemplu poate fi reprezentat de o evaluare psihologică adulți pentru care apelează și specialiștii psihoterapeuți din Centrul Psihologic PsihArt.

Pe lângă discuțiile aferente din cadrul cabinetului, o evaluare psihologică include teste privind abilitățile sau nivelul de inteligență, parametri de testare a comportamentului, dar și alte aspecte ce denotă stările de depresie, anxietate sau tulburările de personalitate cu care se confruntă o persoană.

 

Cauzele problemelor nu se pot identifica însă ușor. Spre exemplu, când un adult întâmpină dificultăți în a-și menține relațiile personale sau profesionale, două dintre dificultăți pot fi impulsivitatea și furia excesivă.

Acestea nu rezolvă problemele, deoarece starea de furie poate avea un fundament delimitat în perioade diferite ale vieții, poate chiar din copilărie. Atunci, ședințele de psihoterapie sunt menite să scoată la iveală sursa aspectelor evidente din prezent.

Este recomandată o serie de teste și optarea pentru evaluare psihologică adulți, deoarece astfel se poate determina sursa problemelor prezente, dar și cele care fac parte din istoricul personal. Mai mult decât atât, ele reflectă o notă personală asupra problemelor relevante și pot forma o conduită orientată pe cauze și nu doar pe simptome.

 

Evaluare psihologică adulți – de ce să alegem opțiunea psihoterapeuților?

În ciuda mentalității ce ne-a influențat alegerile timp îndelungat, oamenii aleg din ce în ce mai des să apeleze la părerea psihoterapeuților.

Acest fapt arată un grad mai ridicat de conștientizare, din partea oamenilor, a nevoii de trai armonios din punct de vedere psihologic, evoluția stărilor emoționale negative cauzate de stres și lipsa timpului.

Poate fi considerat un lucru benefic și denotă o evoluție ce ține de civilizație faptul că se optează pentru părerea specialiștilor în ceea ce privește sănătatea, fie ea fizică sau psihică.

Un lucru mai puțin implementat este concepția despre psihoterapeuți potrivit căreia aceștia ar trebui să rezolve într-o oră aspecte ce se întind poate pe tot parcursul vieții de până atunci.

Starea de anxietate sau simpla stare de nervi, așa cum au fost percepute o bună perioadă, pot avea urmări grave dacă nu sunt evaluate și tratate la timp. Specialiștii în psihoterapie de la Centrul Psihologic PsihArt recomandă apelarea din timp pentru diverse situații și probleme, până ca acestea să ajungă să ne copleșească și să ne influențeze activitățile zilnice.

 

Problemele cele mai frecvente cu care se confruntă majoritatea oamenilor pot fi legate în special de incapacitatea de gestionare a timpului, astfel încât se instalează starea de stres ce ne afectează emoțional și implicit fizic. Stresul poate duce la reacționări exagerate în relațiile interumane sau dimpotrivă lipsa reacțiilor sau în cel mai rău caz drogurile și alcoolul pot parea un refugiu.

Din păcate însă, oamenii tind să apeleze la ajutor doar în momentul în care simt că au epuizat toate resursele necesare spre însănătoșire.

În marea majoritate a cazurilor, rezolvarea problemelor de natură psihică poate consta în discuțiile cu prietenii sau familia.

Comunicarea poate fi un mod bun de exprimare și de detensionare, însă pentru cazurile mai delicate se recomandă părerea unui specialist psihoterapeut, deoarece reprezintă o soluție obiectivă și orientată către cauzele din spate.

 

Problemele ce necesită ajutor specializat nu sunt toate fără simptome, ele pot avea forma unor atacuri de panică, halucinații,gânduri suicidare, halucinații auditive. Pentru acestea și pentru multe alte simptome este necesară o vizită la un centru specializat cu specialiști în psihoterapie.

Centrul Psihologic PsihArt dispune de o gamă variată de soluții ce acoperă probleme frecvente care pot prezenta un risc în relația cu noi și cu cei din jur. Sfaturile sunt validate în urma unei evaluari psihologice și pe durata a mai multor ședințe.

 


Adaugati un comentariu


 

*