A fost desemnată firma care va reabilita sediul Bibliotecii Județene Vasile Voiculescu

Contractul de atribuire a lucrărilor a fost semnat în această după-amiază, iar termenul de finalizare a proiectului este de trei ani.

 

La trei luni după ce a fost demarată procedura de strămutare a Bibliotecii Județene Vasile Voiculescu în noul sediu provizoriu din incinta Galleria Mall, astăzi a fost semnat și contractul de atribuire a lucrărilor către firma care a câștigat licitația pentru consolidarea și reabilitarea clădirii de pe bulevardul Unirii, în care instituția de cultură a funcționat până în primăvara acestui an.

Firma câștigătoare a licitației este societatea buzoiană Concas S.A., în asociere cu S.C. Romconstruct Group SRL, contractul de atribuire a lucrărilor fiind semnat de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, și administratorul Concas S.A., Ionel Gagu. Acesta a precizat că societatea pe care o administrează are experiența necesară în ceea ce privește lucrările de reabilitare ale clădirilor de patrimoniu, așa cum este și sediul bibliotecii, precizând că în prezent mai are în derulare contracte similare ce vizează reabilitarea Cercului Militar Național din București, a unui cinematograf din Brașov și a unui centru cultural din Sighișoara, toate fiind clădiri de patrimoniu.  Ionel Gagu a mai precizat că lucrările de reabilitare a bibliotecii județene nu vor ridica probleme deosebite, perioada de derulare a contractului începând de azi, de la momentul semnării documentelor oficiale.

 

Biblioteca V. Voiculescu-Buzau

Lucrările nu vor începe imediat, dat fiind faptul că încă nu s-a finalizat procesul de strămutare a bibliotecii în noul sediu,  în contract fiind prevăzut faptul că primele cinci luni sunt destinate etapei de proiectare. Astfel, lucrările efective ar putea începe spre sfârșitul anului, perioada de finalizare prevăzută în contract fiind de 37 de luni, termen pe care Ionel Gagu îl consideră suficient pentru efectuarea tuturor lucrărilor necesare.

La rândul său, Petre Emanoil Neagu a precizat că imobilul necesită lucrări capitale de consolidare și reabilitare, întrucât a ajuns într-o avansată stare de degradare de-a lungul timpului și exista chiar riscul ca pereții să se prăbușească la un moment dat. Totodată, acesta a declarat în cursul zilei de azi că se va interveni și pe partea de instalații, care vor fi refăcute complet.

 

Fondurile necesare acestui proiect vor proveni în cea mai mare parte dintr-o finanțare europeană, contractul pentru atribuirea acestora fiind semnat în primăvara anului trecut. După cum Sanatateabuzoiana.ro a relatat la acea vreme, valoarea totală a proiectului este de 18.467.853 de lei, dintre care 14.462.685 de lei reprezintă finanțarea europeană, la care se vor adauga 2.211.940 de lei, fonduri din bugetul național, iar 340.298 de lei va fi contribuția de la bugetul județului.

Proiectul va transforma Biblioteca Județeană Vasile Voiculescu Buzău într-o instituție cu valențe moderne, europene, ancorate în dinamica culturală a prezentului. În principal, vor fi puse în valoare potențialul arhitectural al clădirii, elementele originale de construcție urmând ca, pe parcursul operaționalizării proiectului în plan secundar să fie prestate și servicii culturale cu un mare grad de noutate pentru piața din România, ca de exemplu un spațiu multimedia specific realității augmentate, care, cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră va permite vizitatorilor bibliotecii să imerseze într-un univers cultural, turistic și social cu totul deosebit. Serviciile culturale vor contribui în mod direct la creșterea vizibilității clădirii de patrimoniu, la punerea în valoare a lucrărilor de restaurare și consolidare efectuate, la o mai bună utilizare a potențialului cultural pe care obiectivul de patrimoniu îl deține”, a mai declarat Petre Emanoil Neagu cu ocazia semnării contractului de atribuire a lucrărilor.


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*