Problema cancerului de piele revine în actualitate

O primă campanie de informare, educație și depistare a fost demarată la Târgu Mureș, în cadrul unui parteneriat inițiat de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie.

 

Pe lângă problemele provocate de caniculă, sezonul cald se caracterizează și prin creșterea riscului apariției unor boli. Expunerea prelungită și neprotejată la soare este una dintre principalele cauze ale cancerului de piele, afecțiune care, nedepistată și netratată la timp poate pune în pericol chiar viața.

Pentru că odată cu vacanța de vară începe și sezonul estival, medicii lansează un nou semnal de alarmă în privința riscurilor pe care le presupune expunerea prelungită la soare, reamintind totodată populației că trebuie să se prezinte de urgență la medic, imediat ce constată că apar modificări la nivel cutanat.

O primă campanie de informare, educare și depistare în stadiu incipient a cancerului de piele a fost demarată zilele acestea de Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) Târgu Mureș, în  parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș, Societatea Română de Dermatologie, Asociația Medicilor de Familie și Liga Studenților din Târgu Mureș, sub coordonarea prof. dr. Silviu Horia Morariu.

Acesta a precizat că se constată o creștere îngrijorătoare a incidenței cazurilor de tumori maligne cutanate în rândul populației României, fapt ce se datorează, în egală măsură, atât expunerii prelungite la factorii cancerigeni, cât și lipsei de informare și educație a populației. Nu în ultimul rând, dr. Morariu amintește că în România nu există încă un program național de screening al cancerelor cutanate, în general, și a melanomului, în special.

 

În aceste condiții, majoritatea pacienților ajung la medic în fazele foarte avansate ale bolii, atunci când nu se mai poate face nimic. Din această cauză, mortalitatea în rândul pacienților cu cancer de piele diagnosticați în ultimii 5 ani în România este de 9,8%, față de 4,8%, la nivelul Uniunii Europene.

De remarcat este că incidența cancerului de piele în România era, în anul 2012, de 4,5 cazuri la 1.000 de locuitori, cu mult sub media europeană, însă acest fapt nu înseamnă că aveam mai puține cazuri decât în restul țărilor din UE, ci că această boală este subdiagnosticată.

„Toate aceste cifre demonstrează că, în România, cancerul de piele este subdiagnosticat și depistat cu precădere în formele avansate de boală. Lipsa simptomatologiei subiective în formele incipiente de boală, coroborată cu lipsa de informare și de educație în această privință determină o prezentare tardivă a pacienților la medicul specialist”, a atras atenția dr. Silviu Horia Morariu, coordonatorul campaniei.

 

Despre acțiunea demarată la începutul acestei săptămâni, medicul mureșean a mai precizat că se desfășoară la Clinica de Dermatologie și la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Județean Mureș, programările putând fi făcute telefonic la numărul 0365.882.556, între orele 9.00 și 13.00.

Ne propunem să urmărim evoluția incidenței cancerului de piele, identificarea factorilor ce influențează depistarea relativ tardivă a diferitelor forme de cancer cutanat, precum și modul în care o campanie susținută de informare și educație a populației poate influența depistarea precoce a bolii” a mai declarat dr. Silviu Horia Morariu.

Medicul a menționat că, pentru a beneficia de consultații, pacienții nu au nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, iar consultația va consta în semnarea unui consimțământ informat, efectuarea anamnezei, completarea unui chestionar, examenul clinic al întregului tegument, examenul dermatoscopic al leziunilor cutanate, elaborarea unui program de monitorizare, eliberarea unei scrisori medicale către medicul de familie cu planul de monitorizare sau intervenție, în baza căruia medicul de familie va elibera bilete de trimitere la medicul specialist.

Pentru eliberarea prescripțiilor medicale în vederea tratării altor afecțiuni cutanate, pacientul are nevoie de un bilet de trimitere de la medicul de familie.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*