Obiceiuri la indemana oricui, pentru mentinerea unui creier sanatos

7 octombrie 2016 | 0 comentarii |

Pe langa atentia acordata pastrarii siluetei si mentinerii in forma fizica a organismului, specialistii recomanda ca astfel de preocupari sa fie dirijate si catre mentinerea sanatatii creierului, acesta fiind cel care coordoneaza intregul organism.

 

creierLa fel ca si intregul organism, creierul imbatraneste odata cu trecerea anilor. Evolutia mai rapida sau mai lenta a acestui proces are directa legatura cu modul in care avem grija, zi de zi, de sanatatea acestui organ, pe care trebuie sa il mentinem in forma cu ajutorul unor exercitii simple, alimentatiei si a stilului de viata.

In urma unor studii s-a demonstrat ca in cazul persoanelor care mananca frecvent peste, scade cu 60 la suta riscul de a face Alzheimer. Totodata, specialistii sustin ca un consum regulat de peste si fructe de mare scade, anual, cu 10% procesul de imbatranire a creierului. Celor preocupati de acest aspect, medicii le recomanda, de asemenea, sa isi faca timp sa joace un joc inteligent, in fiecare zi. Cel putin 15 minute sa alocate acestui tip de activitate mentin creierul in forma, jocurile tip Sudoku sau Mah Jongg fiind ideale in acest sens.

 

pianO echipa de specialisti din Marea Britanie a lansat un ghid cu cateva activitati care ajuta la pastrarea sanatatii mintale. Acestia recomanda sa se petreaca mai mult timp in compania altor oameni, iar practicarea unui hobby precum sportul sau gradinaritul conduce la detensionarea organismului si, implicit, la folosirea unor regiuni cerebrale folosite mai rar.

In plus, expertii recomanda cautarea zilnica, in memorie, a unor amintiri placute care scad sansele unei depresii si ii impiedica pe cei care fac un astfel de exercitiu sa aiba o stima de sine scazuta.

Un alt obicei care mentine creierul tanar este invatarea unui lucru nou, precum o limba straina sau cantatul la un instrument.

Totodata, pentru ca majoritatea persoanelor varstnice isi petrec mult timp in fata televizorului sau a calculatorului, specialistii au publicat un studiu recent care arata ca persoanele care urmaresc documentare despre natura detin abilitati de comunicare mai bune fata de cele care completeaza teste online de verificare a inteligentei. De asemenea, prima categorie de subiecti a raportat un grad mai scazut de stres si, in general, o mai buna stare de sanatate.

 

dentist stomatologChiar daca pare fara vreo legatura cu sanatatea creierului, vizita la medicul stomatolog de cel putin doua ori pe an si periajul zilnic, realizat in mod corect, pot feri creierul de efectele imbatranirii. Cercetarile in domeniu releva o legatura importanta intre sanatatea dintilor si a gingiilor si dementa. Mai exact, cercetatorii au monitorizat aproape 5.500 de persoane varstnice pe o perioada de 18 ani si au descoperit ca subiectii care nu se spala zilnic pe dinti sunt mai predispusi la aparitia inflamatiilor la nivelul cavitatii orale si astfel riscul de raspandire a acesteia catre creier creste cu aproape 65%, in comparatie cu cei care se spala zilnic pe dinti.

De asemenea, ceaiul verde este recomandat pentru a diminua riscul de Alhzeimer, in special la barbati. Efectele benefice ale ceaiului verde asupra creierului se datoreaza cantitatii mari de flavonoide din frunza de ceai verde, care au actiune protectoare impotriva radicalilor liberi – recunoscuti ca factori de risc in aparitia inflamatiilor si principalele cauze ale aparitiei tumorilor si declinului cognitiv.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*