Mersul pe jos, leac impotriva depresiei usoare

11 octombrie 2015 | 0 comentarii |

In acelasi timp, practicarea unui sport are un rol important in prevenirea reaparitiei unei astfel de afectiuni de ordin psihic.

 

depresie de toamnaDepresia este o afectiune de natura psihica ce se manifesta frecvent prin stari inexplicabile de oboseala fizica si psihica, tristete intensa, instabilitate emotionala, sentimente de vinovatie, inutilitate, pierderea interesului pentru activitati placute, scaderea poftei de mancare, insomnii si alte tulburari. Poate aparea ca urmare a unui eveniment neplacut din viata pacientului, iar uneori si vremea de afara poate avea un rol in aparitia unor forme usoare ale acestei afectiuni.

Psihologii si medicii psihiatri atrag atentia ca aceasta perioada din an este una in care apar frecvent cazuri de depresie, influentate de vremea de afara, de faptul ca natura „moare”, de durata mai scurta a zilelor sau de nostalgia vacantelor incheiate parca prea curand. Este vorba deapre depresii usoare si medii, pentru care specialistii in domeniu spun ca exista insa un remediu la indemana oricui.

O echipa de cercetatori scotieni a demonstrat ca mersul pe jos, care este cea mai simpla si accesibila forma de miscare, este eficient impotriva despresiei. Impactul pozitiv al acestuia este asemanator altor forme de exercitii fizice precum alergarea, mersul pe bicicleta, inotul, fitnessul, sporturile de echipa, a caror eficienta este recunoscuta in privinta diminuarii simptomelor depresiei.

 

mers pe josCercetatorii au analizat opt studii privind efectele mersului pe jos asupra starilor depresive, iar  la cercetari au participat, in total, 341 de pacienti. Acestia au stabilit ca mersul pe jos reprezinta o solutie eficienta in alungarea depresiei. Comparativ cu alte exercitii fizice, mersul prezinta avantajul de a fi accesibil majoritatii oamenilor si de a se integra usor in cadrul activitatilor zilnice. „In plus, mersul pe jos nu este deloc costisitor, fiind nevoie de a investi doar intr-o pereche de pantofi sport de calitate”, arata autorii studiului. Pentru atenuarea si prevenirea depresiei, cercetatorii recomanda cel putin 30-40 de minute de mers pe jos, de cinci ori pe saptamana.

„Practicarea unui sport contribuie la prevenirea reaparitiei starilor depresive, dar in cazul unei depresii majore, activitatea fizica trebuie asociata cu tratament medicamentos si psihoterapia individuala”, atrage atentia medicul psihiatru buzoian Maria Cristache.

 

Dr. Maria Cristache

Dr. Maria Cristache

Concluziile acestui studiu nu fac decat sa confirme ceea ce medicii din orice specialitate sustin si recomanda dintotdeuna. Practica medicala a demonstrat ca mersul pe jos are multiple beneficii pentru sanatate, iar in preventia si ameliorarea afectiunilor psihice are un rol important, spune dr. Cristache. „In primul rand, mersul pe jos stimuleaza sistemul imunitar, asa ca scapam de racelile de toamna si nici nu mai dam bani pe medicamente. Practicat in mod rational, mersul pe jos contribuie la intensificarea circulatiei sangelui, la amplificarea miscarilor respiratorii, la stimularea schimburilor nutritive, precum si la dezvoltarea a numeroase grupe de muschi. Apoi, articulatiile picioarelor vor fi mai sanatoase, scapam de ateroscleroza si grasimile care se acumuleaza pe ficat, caloriile se ard si nu mai facem griji pentru felul in care aratam. De asemenea, prin miscare scadem nivelul colesterolului, glicemia se regleaza si prevenim aparitia diabetului de tip II, iar hipertensiunea arteriala si riscul de infarct se reduc considerabil. Mersul pe jos este excelent remediu impotriva insomniei si un stimulent al bunei dispozitii, chiar si atunci cand suntem obositi. Dupa o plimbare de o jumatate de ora dormim mai bine,  ne recapatam pofta de viata, iar stresul, oboseala si anxietatea sunt alungate din viata noastra”, explica dr. Maria Cristache, mentionad insa ca in cazul unor depresii severe este necesar ajutorul medicului psihiatru si al unei terapii medicamentoase.

 


Categorii: Actual, Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*