Joc pe calculator pentru tratamentul depresiei

19 februarie 2016 | 0 comentarii |

Deocamdata este vorba despre un studiu, efectuat in colaborare de doua universitati, insa rezultatele dau sperante ca terapia acestei boli s-ar putea muta in viitor si in mediul virtual.

 

depresie (1)Un joc pe calculator, care impune inversarea unor avataruri de adulti si copii care plang, a dus la rezultate surprinzator de bune in privinta tratamentului pacientilor cu boli mentale. Studiul a inclus 15 persoane cu varste intre 23 si 61 de ani, care au trecut prin experienta avatarului din jocul video. Pacientii, din care 10 au fost femei, au purtat niste casti speciale cu ajutorul carora le-a fost proiectata o versiune adulta a lor, in realitatea virtuala.

Acestia au fost invitati apoi sa se identifice cu avatarul din realitatea virtuala, care le replica intocmai miscarile corporale, proces cunoscut sub denumirea de „realizare“. Separat, a fost creat, tot in oglinda, avatarul unui copil care plange, iar pacientii au fost invitati sa spuna copilului fraze de consolare care sa-l faca sa nu mai planga. In mare parte din cazuri, acestia l-au sfatuit sa se gandeasca la momentele in care a fost fericit si la o persoana care l-a iubit. Rolurile au fost apoi inversate, iar pacientii au auzit aceleasi fraze de consolare spuse cu propria voce.

Autorul studiului, profesorul Chris Brewin a declarat ca rezultatele au fost promitatoare, iar pacientii au descris experienta ca pe una foarte puternica.

 

Noua dintre cei 15 pacienti au inregistrat, la o luna de la acest experiment, un nivel mai scazut al depresiei, patru din cei noua raportand o scadere semnificativa din punct de vedere clinic a severitatii ei. Sesiunile  au durat circa trei sferturi de ora, iar pacientii au fost supusi la doua sesiuni de tratament. Conducatorul studiului a mai spus ca tratamentul ar putea dura circa o luna. „Oamenii care se lupta cu anxietatea si depresia pot fi excesiv de autocritici atunci cand lucrurile nu merg bine in viata lor. In acest studiu, consoland copilul si apoi audierea propriilor cuvinte de mangaiere ofera, in mod indirect, compasiune. Scopul este acela de a determina pacientii sa fie mai ingaduitori cu ei insisi si mai plini de intelegere“, a explicat acesta.

Proiectul este parte a unui studiu derulat de London College University, in colaborare cu Universitatea din Barcelona, aceasta din urma fiind mai avansata in introducerea terapiei virtuale in tratamentul afectiunilor psihice.

 


Categorii: Actual, IT & C

Adaugati un comentariu


 

*