Triajul pacientilor, cosmarul asistentelor de la UPU Buzau

19 februarie 2016 | 2 comentarii |

Luminita Turcu, care este si lider interimar al filialei locale a sindicatului Sanitas, a declarat astazi ca la Urgente au loc cele mai multe agresiuni impotriva personalului medical, cei mai violenti dovedindu-se a fi apartinatorii unor pacienti care ajung aici.

 

sanitas violenta buzau (9)Campania demarata de Sanitas la nivel national, sub genericul sugestiv „Nu agresati cadrele medicale!” a ajuns astazi la Buzau. Sala de sedinte a Spitalului Judetean de Urgenta a gazduit, in urma cu putin timp, o dezbatere pe aceasta tema, prezidata de Marius Sepi, primvicepresedintele Federatiei Sindicale Sanitas. Alaturi de acesta, la masa prezidiului s-au mai aflat presedintele interimar al filialei locale a Sanitas, Luminita Turcu, alaturi de vicepresedintele interimar al sindicalistilor buzoieni, Mihai Stefan. La dezbatere au mai participat, in calitate de invitati, Corneliu Vasilescu din partea CJAS, Claudiu Damian, managerul Spitalului Judetean Buzau, Elena Comanescu, presedintele filialei Buzau a Ordinului Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali din Romania, Cornel Radu, liderul local al CNSRL Fratia, reprezentanti ai IPJ Buzau si DGASPC, precum si cateva zeci de cadre medicale din cadrul Spitalului Judetean.

Sedinta a debutat cu un moment de reculegere tinut in memoria Marianei Munteanu, fostul lider al Sanitas Buzau, despre care Marius Sepi a marturisit ca l-a ajutat foarte mult la debutul carierei sale de lider de sindicat.

 

sanitas violenta buzau (1)Prim-vicepresedintele Sanitas le-a declarat apoi celor prezenti ca scopul campaniei este elaborarea unui document legislativ care sa asigue o protectie a cadrelor medicale in fata agresiunilor carora le sunt victime in timp ce isi exercita profesia. Sepi a mentionat ca aceasta campanie nu se va opri decat in momentul in care acest deziderat va fi pe deplin realizat, iar clasa politica va intelege ca personalul medical are nevoie si de respect, si de protectie, nu trebuie doar sa i se ceara performanta.

Referindu-se la amploarea fenomenului la nivelul judetului Buzau, Luminita Turcu, presedintele interimar al Sanitas Buzau si asistent sef la UPU, a declarat ca in unitatile medicale si mai ales in Urgenta, zilnic exista cazuri de agresiuni verbale si uneori chiar fizice indreptate impotriva personalului medical, fenomenul manifestandu-se cel mai pregnant la Unitatea de Primiri Urgente.

 

sanitas violenta buzau (7)Cei mai agresivi nu sunt insa pacientii, cu exceptia unora aflati in stare de ebrietate, ci apartinatorii care ii insotesc pe acestia la spital. Principalul motiv de nemultumire al acestora este timpul de asteptare si faptul ca cei pe care ii insotesc nu sunt tratati cu prioritate.

Intr-adevar, din cauza lipsei de personal de la UPU, timpul de asteptare se poate prelungi uneori, insa cazurile grave sunt preluate in timp util, fapt ce starneste uneori nemultumirea apartinatorilor altor pacienti in stare mai putin grava, care au ajuns mai devreme dar sunt lasati sa mai astepte.

 

Luminita Turcu, Marius Sepi

Luminita Turcu, Marius Sepi

Din cauza acestei tensiuni permanente, activitatea de triaj de la UPU constituie un adevarat cosmar pentru asistentele de pe sectie, care prefera sa fie puse sa faca orice altceva decat tirajul pacientilor. „V-o spun in calitate se asistent sef pe aceasta sectie: activitatea de triaj este cea mai stresanta si cea mai expusa riscurilor de agresiune dintre toate activitatile din spital. Cand colegelor de pe sectie le vine randul la triaj, vin la mine si se roaga sa le dau sa faca altceva, sunt dispuse chiar sa lucreze mai mult, decat sa fie la tiraj, pentru ca activitatera de aici este extrem de stresanta. De vina este si lipsa de persoanl dar si comportamentul apartinatorilor care nu vor sa inteleaga cum se desfasoara munca intr-o sectie de urgente. Atunci cand esti agresat, nu trebuie in nuciun caz sa ripostezi. Incerci sa ii explici cu calm care este situatia, iar daca nici atunci omul nu intelege, nu poti decat sa suporti injuraturile si jignirile si sa iti vezi de treaba. Au fost si cazuri de agresiuni fizice, iar atunci am sunat la 112 si a intervenit Politia sau jandarmii”, a declarat Luminita Turcu.

 

sanitas violenta buzau (12)Marius Sepi a precizat ca este foarte important modul in care cadrele medicale se comporta cu pacientii, admitand ca au existat unele situatii in care actele de agresiune au fost generate si de atitudinea personalului medical. „Trebuie sa admit ca nu exista padure fara uscaturi, iar comportamentul unora dintre colegi a lasat uneori de dorit. Insa astftel de cazuri nu trebuie generalizate, asa cum s-a intamplat de multe ori cand s-a aruncat o lumina proasta asupra intregii bresle. Trebuie raportate la fel ca si situatiile de agresiune din partea pacientilor sau a apartinatorilor si chiar va rog sa faceti acest lucru, fara niciun fel de retinere”, a declarat la randul sau, Marius Sepi.

In cadrul aceleiasi dezbateri, managerul Spitalului Judetean a pus, de asemenea, accentul pe atitudinea cadrelor medicale, precizand ca multe dintre actele de agresiune pot fi evitate printr-o buna comunicare cu pacientii si cu apartinatorii acestora.

 

GALERIE FOTO:

 Comentarii (2)

  1. Mihaela Tataru spune:

    Avem pretentia unei tari moderne? Cand personalul este insuficient (atat medici, cat si asistenti), normal ca astepti, normal ca gasesti personal obosit, frustrat… Iar cand romanul se duce la urgente cu… un motiv mai putin urgent, normal ca se aglomereaza sectia UPU.

  2. Razvan Lesevschi spune:

    Este o munca extraordinara ceea ce fac cadrele medicale de la UPU, totusi, sa stai 6 ore, indiferent de urgenta medicala, este exagerat intr-o tara moderna.

Adaugati un comentariu


 

*