Decesul unei persoane apropiate, la fel de traumatizant ca pierderea unei rude

Cercetătorii care au efectuat un studiu în acest caz spun că și persoanele care și-au pierdut un prieten apropiat au nevoie de „recunoașterea” suferinței, la fel ca în cazul decesului unei rude.

 

Cercetările efectuate până acum pe tema suferinţei şi doliului s-au concentrat, în mare parte, asupra decesului unei rude apropiate, relevând faptul că decesul partenerului de viață, al unui părinte sau al unui copil generează o serie de efecte negative, atât de ordin psihic, cât și de ordin fizic, pentru o anumită perioadă de timp, necesară estompării suferinței. Recent, o echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Stirling –Scoţia şi de la Universitatea Naţională Australiană a dat publicității primele rezultate ale unui studiu referitor la impactul pentru sănătatea psihică și fizică pe care îl are suferința provocată de decesul unui prieten sau al altei persoane apropiate, fără a fi vorba și de un grad de rudenie.

Timp de 14 ani, cercetătorii au analizat date prelevate de la 26.515 indivizi și au descoperit o gamă de consecinţe negative trăite de cei cărora le-a murit o persoană apropiată. Astfel, efecte adverse semnificative asupra stării de bine a unei persoane au fost observate timp de patru ani după un deces, nu doar la nivel fizic, ci şi psihologic, constatându-se totodată că femeile suferă mai mult, în comparaţie cu bărbaţii. Oamenii de ştiinţă au descoperit că persoanele de sex feminin suferă o deteriorare mai accentuată la nivelul sănătăţii mintale, în cazul lor observându-se un declin mai pronunţat al vitalităţii.

 

Concluzia studiului este că angajatorii, medicii și comunitatea ar trebui să țină cont de rezultatele obținute de cercetători și să-i susțină nu doar persoanele care au suferit un deces în familie, ci și pe cele care și-au pierdut un prieten sau un coleg apropiat.

„Sănătatea şi starea de bine a persoanelor cărora le-a murit un prieten suferă un declin accentuat timp de patru ani şi totuşi angajatorii, medicii de familie şi comunitatea nu se concentrează pe a oferi susţinere celor îndureraţi. Decesul unui prieten este o formă de suferinţă lipsită de drepturi, una care nu este luată în serios sau căreia nu i se acordă o importanţă prea mare. Acest lucru înseamnă că suferinţa lor ar putea să nu fie recunoscută în mod deschis sau exprimată, iar impactul este banalizat. Această cercetare dovedeşte că decesul unui prieten contează şi, ţinând cont că este o experienţă umană universală, concluziile sunt aplicabile la nivel internaţional. Studiul nostru sugerează importanţa asigurării serviciilor de asistenţă persoanelor care au trecut prin decesul unui prieten, pentru a le ajuta să dezvolte reţelele de sprijin necesare”, a declarat dr. Liz Forbat, profesor-asociat la Universitatea Stirling, unul dintre cercetătorii care au realizat studiul.

 


Adaugati un comentariu


 

*