CLIPUL SAPTAMANII: Confesiuni Radu Beligan. ADIO MAESTRE!

24 iulie 2016 | 0 comentarii |

steaSambata, la Cimitirul Bellu din Capitala, sute de actori, oameni de cultura, personalitati si oameni simpli care l-au iubit si admirat l-au condus pe ultimul drum pe maestrul Radu Beligan, acest MONSTRU SACRU al scenei romanesti.  A plecat catre stele la varsta de 97 de ani, slujit de 14 preoti, in aplauze si cu onoruri militare.

In foaierul Teatrului National, pe care l-a condus timp de 21 de ani si pe scena caruia a jucat zeci de roluri nemuritoare, Radu Beligan a fost omagiat de sute de actori, oameni de cultura, politicieni si iubitori de teatru care si-au luat ramas bun, sambata, cand maestrul a jucat in ultimul sau rol. Ropote de aplauze au insotit sicriul cu trupul neinsufletit al lui Radu Beligan, la parasirea Teatrului National, iar minute in sir s-a strigat „Bis!” si „Bravo, maestre!”, la fel ca dupa fiecare spectacol in care marele actor a jucat, timp de 77 de ani.

Durerea despartirii de „Printul teatrului romanesc” a fost mare, greu de descris, pentru ca familia l-a iubit atat de mult incat credea ca-i va canta „La multi ani!” si la 100 de ani, iar actorii se obisnuisera atat de mult cu maestrul pe scena, incat il credeau etern.

 

Radu Beligan, Costache Antoniu si Marietta Deculescu in Steaua fara nume

Radu Beligan, Costache Antoniu si Marietta Deculescu in “Steaua fara nume” – pe scena Nationalului

Radu Beligan s-a nascut pe 14 decembrie 1918, in comuna Galbeni, judetul Bacau. Grec de origine pe linie materna si urmas al unuia dintre fratii lui Ion Creanga pe linie paterna, a interpretat in cele aproape opt decenii de activitate, peste 100 de roluri celebre ale marilor dramaturgi romani si universali, atat pe scena teatrelor cat si in filme sau televiziune. A si regizat cateva piese, in ultima parte a vietii.

Debutul profesional l-a avut la Teatrul Liedertafel – Alhambra – Regina Maria, in piesa „Crima si Pedeapsa” de Gaston Barry, dupa  Dostoievschi, in regia lui Mihai Zira. Si tot aici a jucat in premiera absoluta unul dintre rolurile pe care le-a iubit cel mai mult, al profesorului Marin Miroiu, din Steaua fara nume, scrisa de Mihail Sebastian. Rolurile lui Miroiu si al Monei au fost scrise special pentru el si pentru Nora Piacentini.

Mirela Zeta, Dan Tudor - Steaua fara nume - in regia lui Vlad Massaci

Mirela Zeta, Dan Tudor in “Steaua fara nume” 2015

Succesul a fost unul rasunator, iar la 71 de ani dupa premiera absoluta, pe aceeasi scena, Radu Beligan a avut bucuria ca piesa sa fie pusa in scena de Vlad Massaci, iar rolurile principale, in care au fost distribuiti Dan Tudor si Mirela Zeta sa fie la fel de bine jucate si aplaudate.

In film, Radu Beligan a debutat la 25 de ani, in 1943, cu rolul Rica Venturiano, din „O noapte furtunoasa”, in regia lui Jean Georgescu. Saptamana trecuta, in Cipul saptamanii, cititorii SanatateaBuzoiana.ro au putut l-au putut vedea pe seniorul teatrului romanesc in rolul sau de debut cinematografic. Nu stiam atunci, ca peste numai trei zile, maestrul ne va spune ADIO!

Radu Beligan spunea ca „fiecare zi este un cadou ceresc”. Sa primim si noi, astazi, cadoul lasat de maestru noua, tuturor, in ultimele „Confesiuni despre arta si viata” …  Pe langa rolurile nemuritoare care vor ramane in arhiva de aur a teatralogiei si filmografiei romanesti. 

 

                  

 


Categorii: Lifestyle, Multimedia

Adaugati un comentariu


 

*