CLIPUL SAPTAMANII: „Elegie” – darul Regelui Mihai pentru Regina Ana

14 august 2016 | 0 comentarii |
Regina Ana a Romaniei

Regina Ana a Romaniei

A fost doliu national, ieri, in Romania.

Mii de romani si-au luat ADIO de la Regina Ana, ultima regina a Romaniei si au condus-o pe ultimul drum, cu flori si aplauze.

Regina Ana a murit pe 1 august intr-un spital din Elvetia, la varsta de 92 de ani. Regele Mihai nu a participat la funeraliile Reginei Ana, decizia fiind luata dupa ce medicii curanti ai acestuia au facut recomandari impotriva deplasarii in Romania. Autoritatile romane au declarat ziua de sambata, 13 august 2016, zi de doliu national.

Regina Ana a fost condusa pe ultimul drum de patru din cele cinci fiice, doi dintre nepoti, membri ai Familiilor Regale de Baden, de Wurttemberg si de Bourbon-Parma, din Rusia, Austria, Germania, Belgia sau Luxemburg, dar si ai familiilor Princiare de Ligne, de Hohenberg si de Schaumburg-Lippe si mii de romani care au vret sa-si manifeste astfel respectul si pretuirea fata de ultima regina a Romaniei.

 

Nunta Regelui Mihai cu Regina Ana

Nunta Regelui Mihai cu Regina Ana

Regina Ana, iubirea vietii Regelui Mihai I al Romaniei, fiica Principelui René de Bourbon-Parma si a Principesei Margareta a Danemarcei, a fost cea mai longeviva sotie de suveran din istoria Romaniei.

Regele Mihai s-a indragostit de ea inainte de a o cunoaste, iar in 1941, i-a compus o piesa pentru pian – ,,Elegie” – pe care a  pastrat-o in secret. A interpretat-o pentru prima data cativa ani mai tarziu, in luna de miere a Majestatilor sale, la Atena, cand Regele Mihai i-a facut o surpriza tinerei Regine.

Lucrarea a fost recuperata peste ani si dusa la Arhivele Nationale. In urma cu trei ani, maestrul Dan Grigore a interpretat un fragment, in cadrul unui concert aniversar.

 

Pianista Cristiana Mihart a oferit o interpretare in prima auditie absoluta, la Concertul Extraordinar intitulat “Omagiu Reginelor României”, eveniment oficial al Jubileului de 150 ani al Familiei Regale a României, la 8 martie 2016, Palatul Cotroceni:

 

Maestrul Dan Grigore a oferit, in 2013, intr-o interpretare proprie, un fragment din lucrarea muzicala, in cadrul unui concert aniversar sustinut la Sala Radio – Ora Regelui – TVR:

 


Categorii: Lifestyle, Multimedia

Adaugati un comentariu


 

*