CNAS a demarat noul program de tratament fără interferon al hepatitei C
Noul program de tratament fără interferon al hepatitei C, în cadrul contractului cost-volum-rezultat, va începe în această lună, a anunțat Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
Pacienții cu hepatită cronică cu virus C, care îndeplinesc criteriile de includere prevăzute în protocolul terapeutic specific, vor beneficia, începând de luna aceasta, de tratamentul fără interferon, asigurat prin Programul derulat de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), care va include două opțiuni de tratament – Epclusa (sofosbuvir/ velpatasvir) și Maviret (glecaprevir/ pibrentasvir). față de trei opțiuni, câte au fost în programul de anul trecut, precizează instituția, într-un document transmis medicilor prescriptori. „Medicamentele sunt destinate tratamentului pacienţilor adulţi, naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon, și pacienţilor copii și adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani, naivi sau experimentaţi la tratamentul cu interferon, care au fost diagnosticați cu hepatiă cronică C şi/ sau ciroză hepatică C”, precizează CNAS.
Pacienții adulți îşi pot alege medicul curant (prescriptor) dintre medicii din specialitatea gastroenterologie sau boli infecțioase aflaţi în relație contractuală cu una din următoarele case de asigurări de sănătate: Arad, Argeş, Bucureşti, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Braşov, Cluj, Constanţa, Dolj, Galaţi, Iaşi, Mureş, Satu Mare, Sibiu, Timiş, Suceava, Vaslui, Vâlcea şi CASA OPSNAJ, iar pentru pacienții copii sau adolescenți (cu vârsta cuprinsă între 3 şi 18 ani), prin aparținătorul sau reprezentantul legal, trebuie ales un medic prescriptor dintre medicii pediatri cu supraspecializare, competenţă sau atestat în gastroenterologie pediatrică sau medicii gastroenterologi pediatri și medicii din specialitatea boli infecţioase aflaţi în relaţii contractuale cu una dintre aceleași case de sănătate.
Determinările cantitative ARN-VHC se vor efectua în laboratoarele autorizate şi evaluate conform dispoziţiilor legale, aflate în relaţii contractuale cu casele de asigurări de sănătate şi nominalizate în documentul „Lista laboratoarelor partenere”, care se găsește pe site-ul CNAS la rubrica Informaţii pentru Asiguraţi, secţiunea Medicamente, subsecţiunea Tratament fără interferon 2024 – asigurați.
„Precizăm că ziua 1 a primei administrări este prima zi în care pacientul şi-a administrat medicamentele, nu ziua în care s-a prescris prima reţetă. La controlul lunar şi la sfârşitul tratamentului, pacientul trebuie să prezinte flaconul gol al medicamentului, prin aceasta pacientul îşi asumă şi totodată confirmă faptul că a luat în proporție de 100% medicamentul prescris”, menționează CNAS.
Ultimul program de tratament fără interferon pentru hepatita C a început în martie 2023 și a vizat trei opțiuni de tratament pentru pacienții eligibili din România, indiferent de gradul de fibroză. În programul de tratament fără interferon au fost incluși, din 2021, copiii și adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani.
Tratamentul fără interferon pentru pacienții cu hepatita C a fost introdus în România începând cu anul 2015, în baza contractelor cost-volum-rezultat încheiate de CNAS. Tratamentul fără interferon are o rată de vindecare a hepatitei C de peste 95%, potrivit specialiștilor.
Din numărul total de pacienți țintiți în ultimele programe, cei mai mulți sunt adulți cu infecție cronică VHC și fibroză F0-F3 sau cu ciroză hepatică compensată (Child A), naivi sau experimentați la tratamentul cu interferon.