CNAS a lansat in dezbatere publica formularele care vor inlocui comisiile de specialisti
Noile documente se refera la aprobarea de medicamente noi, sarcina completarii lor urmand sa revina medicilor prescriptori.
Data de 1 martie reprezinta termenul la care comisiile de specialitate ale CNAS, care aprobau prescrierea noilor medicamente, vor fi desfiintate. Activitatea acestora va fi inlocuita prin completarea unor formulare de catre medicii prescriptori.
Avand in vedere ca au mai ramas doar cateva zile pana la data respectiva, CNAS a lansat, in dezbatere publica, proiectul de ordin pentru aprobarea noilor formulare de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice pentru 24 de medicamente care, in prezent, se acorda cu avizul comisiilor de specialitate.
Potrivit documentului publicat pe site-ul institutiei, dupa desfiintarea comisiilor, formularele speciale vor fi completate de medicii prescriptori, dupa care vor fi transmise in format electronic catre Platforma Informatica a Asigurarilor de Sanatate. Aceasta va constitui, dupa 1 martie, principala modalitate de verificare a incadrarii pacientului in criteriile terapeurice de prescriere a medicamentlor, ceea ce inseamna o raspundere mai mare pentru medicii prescriptori.
In acelasi timp, formularele care vor deveni operationale dupa desfiintarea comisiilor de specialitate vor constitui si instrumentul de monitorizare si control al evolutiei costurilor medicamentelor prescrise, costuri cu impact semnificativ asupra bugetului CNAS, daca tinem cont ca pretul unui astfel de medicament poate ajunge chiar si la 200.000 de lei.
Intr-un comunicat remis de CNAS se precizeaza ca „supunerea spre dezbatere publica a proiectului acestui ordin reprezinta un pas important spre inlocuirea actualului mecanism birocratic de aprobare a unor tratamente scumpe prin intermediul comisiilor de specialisti cu un mecanism rapid, care va permite reducerea timpului dintre diagnosticare si inceperea tratamentului, in beneficiul asiguratilor. Totodata, formularele de verificare a respectarii criteriilor de eligibilitate aferente protocoalelor terapeutice vor reprezenta un sprijin pentru medicii prescriptori, in conditiile in care, dupa data de 1 martie, intreaga responsabilitate a prescrierii medicamentelor respective va reveni medicilor respectivi”.