CNAS va deconta tratamentele în străinătate și în clinici private din țară pentru pacienții cu afecțiuni grave

8 august 2019 | 0 comentarii |

Guvernul a adoptat, astăzi, o Ordonanță prin care se reglementează decontarea tratamentelor care nu se pot face în sistemul public de sănătate, prin clinicile din străinătate sau din sistemul privat.

 

Viorica Dancila si Sorina Pintea

Guvernul a aprobat astăzi o Ordonanță prin care se asigură un acces mai bun al pacienților la servicii medicale și medicamente, transmite Ministerul Sănătății, inițiatorul actului normativ, printr-un comunicat.

Chiar înaintea ședinței de astăzi, premierul Viorica Dăncilă a declarat că, printre altele, vor fi aduse unele modificări legislației din domeniul Sănătății, prin se va crea cadrul legal pentru ca CNAS să poată deconta serviciile medicale de care vor beneficia pacienţii cu afecţiuni grave, care nu pot fi tratați în sistemul public, și care se vor trata în străinătate sau în clinicile private din România.

Premierul a anunțat și o modificare legislativă care va permite „introducerea, dezvoltarea şi implementarea unui nou subprogram dedicat persoanelor cu tulburări din spectrul autist.

Totodată, Ministerul Sănătății anunță că printre măsurile adoptate se numără și extinderea exceptării temporare a obligatiei de plată a taxei clawback, de la 2 la 3 ani, începând cu  data de 1 ianuarie 2018, pentru deținătorii autorizațiilor de punere pe piaţă a medicamentelor derivate din sânge uman sau plasmă umană.

Prin această măsură se asigură continuitatea accesului la imunoglobulină și prezența pe piață a medicamentelor derivate din sânge uman și plasmă umană, medicamente care nu au alternativă terapeutică”, explică ministrul Sorina Pintea.

 

Ministrul Sănătății Sorina Pintea, a detaliat conținutul reglementării care vizează îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale necesare, astfel încât pacienții cu afecțiuni grave, pentru care  nu pot fi asigurate servicii medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, să poată beneficia de tratamente în străinătate sau asigurate de furnizorii privați de servicii medicale din România, decontate de Stat.

Criteriile de selectare a furnizorului de servicii medicale pentru pacienții care nu pot fi tratați în sistemul public de sănătate vor fi aceleași, pentru furnizorii din străinătate și din țară. Pacienților cu afecțiuni extrem de grave, care au nevoie de tratamente pe care nu le putem asigura în sistemul public de sănătate, trebuie să le acordam șansa de a se putea trata și în România, nu doar în străinătate, dacă acest lucru este posibil. În primul rând, este important pentru că oferim pacientului acces la tratamente cu eliminarea unor costuri importante, cum ar fi cele cu transportul și cazarea în străinătate. De asemenea, putem vorbi și de asigurarea unui confort al comunicării în aceeași limbă în relația pacient-personal medical, comunicarea medic-pacient fiind foarte importantă în rezolvarea problemelor de sănătate. Nu în ultimul rând, putem vorbi și de o economisire a unor sume importante, ceea ce ne va permite să asigurăm accesul la tratamentele necesare pentru un număr cât mai mare de pacienți”, a explicat Sorina Pintea.

 


Adaugati un comentariu


 

*