Compania Nationala Unifarm, solutie de avarie pentru spitalele in criza de bani si medicamente

4 iunie 2015 | 1 comentariu |

Salvata de la faliment in 2012 si devenita o afacere profitabila, compania aflata in subordinea Ministerului Sanatatii pune frecvent la dispozitia medicilor si pacientilor medicamentele de care acestia au urgenta nevoie, cu titlu de donatie catre beneficiari.

 

depozit de medicamente unifarmUna dintre companiile din peisajul medical romanesc care au cunoscut o ascensiune fulminanta in ultimii ani este si Compania Nationala Unifarm S.A., institutie de stat, aflata in subordinea Ministerului Sanatatii dar care se autofinanteaza. La finele anului trecut a inregistrat un profit de peste 3,6 milioane de lei, dupa ce in cursul anului 2012 era in pragul falimentului. Probabil ca ar fi intrat chiar si in faliment, daca in luna noembrie a aceluiasi an, managementul nu ar fi fost preluat de o noua echipa de conducere care si-a asumat misiunea dificila de a readuce compania pe linia de plutire. Actualul director general, Adrian Ionel, isi aminteste ca la acel moment depozitele companiei erau goale, insa lucrurile au inceput sa se miste, compania cunoscand o ascensiune fulminanta, reflectata in cresterea cifrei de afaceri si a profitului. Astfel, la finele anului 2012, cifra de afaceri a companiei a fost de aproape 9,8 milioane de lei, pentru ca in numai doi ani sa ajunga la aproape 39,5 milioane de lei.

 

farmacie medicamenteCompania devenind profitabila, acum isi permite sa suporte, din fondurile proprii, cheltuielile pentru unele tratamente de stricta necesitate solicitate de medici, uinitati medicale, pacienti sau apartinatori ai acestora. De obicei este vorba despre medicamente greu de gasit pe piata romaneasca, cu costuri foarte mari, dar de care anumiti pacienti au nevoie urgenta, neavand la dispozitie timpul necesar pentru a cauta medicamentele respective sau pentru a strange banii necesari. Referindu-se la acest aspect al activitatii companiei, managerul Adrian Ionel spune ca „am reusit redresarea companiei, care a devenit profitabila, insa principalul nostru scop este acela de a fi la dispozitia pacientului roman, de a gasi solutii rapide si eficiente in beneficiul sau. Primim zilnic diverse solicitari de la medici, pacienti si apartinatori care apeleaza la noi cand au nevoie de medicamente ce le pot salva viata. Cand lucrezi contra-cronometru nu ai timp sa-ti faci reclama. Bucuria noastra cea mai mare este atunci cand reusim sa aducem in tara medicamentul care ofera sansa vindecarii unui om grav bolnav”.

 

medicamenteIn ultima perioada, compania a fost solicitata foarte des pentru furnizarea kit-urilor de ser antibotulinic, dupa ce mai multi pacienti s-au prezentat la spitalele din Bacau, Suceava, Satu-Mare, Oradea, Bistrita si Cluj-Napoca si au fost diagnosticati cu aceasta afectiune. Pe piata farmeceutica din Romania pretul unui asemenea kit este de aproximativ 10.000 de euro, iar reprezentantii unitatilor medicale au apelatla compania Unifarm pentru a le furniza, in regim de urgenta, acest ser, in conditiile in care nu dispuneau de fondurile necesare achizitionarii acestuia. De fiecare data, nu doar ca serul antibotulinic a fost livrat la timp pentru a salva viata pacientilor, insa furnizorul nu a avut nicio pretentie financiara. „De fiecare data cand ni s-a cerut ajutorul am oferit ser antibotulinic cu titlu gratuit, toate cheltuielile fiind suportate de noi, din bugetul propriu. Chiar in urma cu cateva zile an donat un kit de ser antibotulinid pentru un pacient din judetul Suceava, iar donatia am facut-o direct pe numele bolnavului” a mai precizat managerul Unifarm S.A.

 

medicamente-bani-stetpscopUnifarm, distribuitorul detinut de Ministerul Sanatatii are in componenta o flota de masini autoutilitare de transport marfa si depozite situate in Bucuresti, cu peste 4.000 mp spatii de depozitare.

Compania lucreaza cu 53 producatori, importatori si distribuitori, pentru produse precum cele farmaceutice (oncologie, hematologie, cardiologie), seruri si vaccinuri, produse parafarmaceutice, produse tehnico-medicale, aparatura si echipamente sanitare, reactivi, dupa cum rezulta din datele oficiale.

Impreuna cu Antibiotice Iasi, Unifarm este una dintre cele doua copanii detinute de Ministerul Sanatatii la care, la inceputul anului 2013, s-a operat o majorare de capital de 2 milioane de euro, cea mai mare suma mergand la Unifarm, care livreaza, cu prioritate catre sistemul public de sanatate (spitale), dar si catre farmacii. Tot in 2013, compania a fost implicata in scandalul exportului paralel de citostatice, rezultatele controlului Ministerului Sanatatii, facut public, aratand ca citostaticele au fost vandute de Unifarm catre depozitul unei firme din Ploiesti, care avea aviz de export, si nu catre farmacia aceleiasi companii, care ar fi fost obligata sa le vanda doar in tara.In urma scandalului, firma din Ploiesti a fost amendata cu 20.000 de lei si i s-a ridicat autorizatia de distributie, dar Unifarm a cunoscut o perioada prospera.

 In toata aceasta perioada, Institutul Cantacuzino, care ar fi putut produce o mare parte dintre serurile si vaccinurile importate de Unifarm a fost pus pe butuci si nici nu se intrevede inca o sansa reala de a fi salvat.

Compania Nationala Unifarm SA a fost infiintata in 1935, purtand de-a lungul timpului diverse denumiri si colaboreaza cu Ministerul Sanatatii in vederea asigurarii programelor nationale de sanatate organizate si finantate de acest minister.

 


Categorii: Actual, Business, Companii

Comentarii (1)

  1. Mihai Ovidiu Coman spune:

    Bine ca le-a dat Dumnezeu “mintea romanului de pe urma” si NU l-au desfintet, vandut, restituit sau alte forme de “furt” ca pe toate CENTROFARMURILE din tara.

Adaugati un comentariu


 

*