Complexul de Servicii pentru Persoane Varstnice „Alexandru Marghiloman” din Buzau, la ceas aniversar

2 iunie 2015 | 1 comentariu |

La implinirea unui decemniu de existenta a primului asezamant care acorda ingrijiri medico-sociale in sistem rezidential in judetul Buzau, primarul Municipiului, Constantin Boscodeala, a anuntat ca Municipalitatea  va investi anul acesta in extinderea acestei institutii.

 

Maria Ionita, director Complex Marghiloman

Maria Ionita, director Complex Marghiloman

In urma cu zece ani, prin ingaduinta lui Dumnezeu, primeam cu onoare, din partea domnului primar Constantin Boscodeala, cheile acestei institutii si, odata cu ele, grija nebanuita de mine atunci, de a sluji peroioadei de ultim parcurs a vietilor atator varstnici”.  Asa si-a amintit astazi, printre lacrimi, la aniversarea a 10 ani de functionare a Compelxului de Servicii pentru Persoane Varstnice „Alexandru Marghiloman”, Maria Mirela Ionita, directoarea asezamantului in care de-a lungul timpului au primit ingrijiri medico-sociale in sistem rezidential 240 de bunici, iar alti 400 au fost ingrijiti la domiciliu, cu sprijinul Primariei Buzau.

Intr-un cadru festiv, in care traditionalul romanesc a fost la loc de cinste, personalul medical, de asistenta sociala si cel administrativ, alaturi de colaboratori si oficialitati au sarbatorit, astazi, un deceniu de cand in Municipiul Buzau se acorda asiastenta medico-sociala bunicilor singuri si neputinciosi, oferindu-le o batranete decenta.

 

IPS Ciprian a oficiat slujba de sfintire

IPS Ciprian a oficiat slujba de sfintire

Evenimentul a debutat cu o slujba de sfintire, oficiata de insusi Arhiepiscopul Buzaului si Vrancei – IPS Ciprian, impreuna cu un sobor de preoti, intr-un cadru rustic, in curtea interioara a Complexului, la care au participat angajatii, oficialitati judetene si locale, colaboratori, ziaristi.

Am primit cu multa bucurie invitatia doamnei directoare Ionita de a participa la acest moment aniversar, 10 ani de cand functioneaza acest asezamant de ocrotire a batranilor, sub obladuirea Pimariei Buzau, inceput cu o slujba de binecuvantare, atat in interior cat si aici, unde precum vedeti, s-au amenajat spatii atat de frumoase, care stau marturie despre valorile traditionale ale poporului roman. (…) Sigur, traim vremuri in care ne confruntam cu foarte multe probleme, sunt foarte multe persoane care au nevoie de sprijin, fie din partea unor institutii publice, fie din partea bisericii care asigura asistenta duhovniceasca si sociala, sau a unor organizatii care ajuta acesti batrani ramasi fara sprijin si care au nevoie de ajutorul nostru. Am apreciat ravna cu care doamna Ionita se ocupa de soarta batranilor, de aceea noi, Arhiepiscopia, am cautat sa fim alaturi si am delegat si un preot care sa vina aici ori de cate ori este chemat”, a spus IPS Ciprian, exprimandu-si aprecierea fata de personalul Complexului Marghiloman si binecuvantandu-l odata cu rezidentii ingrijiti in institutie si participantii la eveniment.

 

Primarul Constantin Boscodeala

Primarul Constantin Boscodeala

Primarul Constantin Boscodeala, la randul sau, a tinut sa felicite personalul si sa ureze viata lunga si sanatate celor ingrijiti aici, dar mai ales le-a dat o veste buna: Primaria va aloca fonduri pentru extinderea Complexului, astfel incat mai multi batrani sa poata primi ingrijiri medico-sociale in sistem rezidential.

Iata, ne aflam la o sarbatoare deosebit de importanta pentru comunitate: s-au implinit 10 ani de existenta a Complexului de Servicii pentru Persoane Varsnice Alexandru Marghiloman. In primul rand as vrea sa le urez sanatate si viata lunga beneficiarilor serviciilor oferite de aceasta institutie, fie ca stau aici, in camin, fie ca primesc ingrijiri la domiciliu. Totodata, domanei directoare si celor care lucrati aici as vrea sa va transmit felicitari. Competenta, profesionalismul, experienta si daruirea sunt doar cateva calitati pe care le aveti si pentru care meritati aprecieri. As vrea sa va spun ca acum, cand municipalitatea a scapat de datorii, ne gandim la extinderea serviciilor, pentru mai multe persoane varstnice. Suntem alaturi de varstnicii nostri si vom oferi in continuare sprijin material pentru desfasurarea activitatilor dedicate lor”, a declarat primarul Constantin Boscodeala, felicitandu-i inca o data pe toti cei care fac posibil ca batranetea sa nu fie o povara si urand „La multi ani tuturor!”.

 

Dr. Victor Ionita

Dr. Victor Ionita

Despre perioada de inceput a vorbit medicul Victor Ionita, sef Sectie ATI in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, specializat si in ingrijiri paliative, care a fost initiatorul proiectului de acordare a ingrijirilor medico-sociale in sistem rezidential in Buzau si a ramas unul dintre medicii voluntari de baza ai Complexului Marghiloman.

Se spune ca tineretea trece, dar problema este ca si batranetea trece, iar ea trece mai greu. Asa ca in uirma cu vreo 12-13 ani, am decis ca trebuie facut ceva pentru ca batranetea sa nu treaxca oricum, pentrtu ca batranii nostri sa aiba parte de ingrijire si atentie in ultima parte a vietii. Am avut norocul sa beneficiez de un stagiu de pregatire in Belgia, unde pe langa perfectionarea profesionala, am avut ocazia sa vad si sa inteleg cate ceva si din activitatea comunitara, eu iind si atunci consilier local, ca si acum. Trebuie sa spun ca serviciile comunitare din Belgia au constituit un adevarat izvor de inspiratie in materializarea proiectului despre care am vorbit. La intoarcere am trecut la redactarea unui proiect pe care l-am numit atunci CASA AMURGULUI si care avea ca obiect de activitate tocmai dezvoltarea unui sistem rezidential pentru varstnici, care nu exista la noi, pe atunci. Am inteles insa repede ca era un proiect prea greui de sustinut, asa ca am discutat cu domnul primar Boscodeala si cu Consiliul Judetean, care s-au implicat si asa a fost infiintat Complexul Marghiloman.  Au urmat stagii de pregatire, au fost gasiti oameni dornici sa ajute persoanele varstnice si iata, sunt 10 ani de cand proiectul se tot dezvolta si se poate dezvolta in continuare”, a explicat dr. Victor Ionita, apreciind intentia municipalitatii de a extinde aceste servicii.

 

personal-Marghiloman-527Imbracate ca niste dragaicute, in costume populare si cu coronite de flori pe cap, angajatele si colaboratoarele Complexului de Servicii Marghiloman au dat o nota aparte evenimentului.

Deosebit de emotionata, Maria Ionita a amintit ca „in tot acest timp, Complexul de Servicii Marghiloman a fost, pentru mine si pentru angajatii nostri, a doua casa. Am trait aici, timp de 10 ani, cele mai diverse si firesti sentimente, cu mare emotie. Aici am asistat la casatoria a doi dintre rezidentii nostri – familia Frone, carora le-am organizat evenimentul cu tot fastul cuvenit, am sarbatorit impreuna cu beneficiarii serviciilor nostre Sfintele Sarbatoroi de paste si de Craciun, zilele de nastere si zilele onomastice, am colindat, cu temeritate, numeroase manastiri, dar mai ales am mangaiat obrajii, am sters lacrimi si ne-am luat ramas bun… A fost greu, foarte greu, dar ne-am asumat toate acestea si avem multumirea ca cei care au plecat dintre noi au avut parte, pana in ultimele clipe, de mangaiere si alinare”.

Si, pentru ca memoria sa nu uite, la ceas aniversar a fost constituit si un panou urias cu imagini din cei 10 ani de activitate si momentele importante petrecute aici, atat de beneficiarii serviciilor, cat si de cei care ii ingrijesc.

Directoarea Complexului a tinut sa le multumeasca angajatilor proprii, exprimandu-si totodata recunostinta pentru tot sprijinul acordat, atat Primariei Buzau, care sprijina financiar institutia, cat si medicilor Adriana Ciurea, Elena Maxim si Victor Ionita care s-au implicat, impreuna cu kinetoterapeutul Mihai Grozavu si alti colaboratori, in ingrijirea batranilor.

 

Ciprian-sfintire-Marghiloman450Mai mult sau mai putin constienti de momentul aniversar, unii aflandu-se aici de la inceput, altii abia veniti, cei peste 40 de batrani ingrijiti la ora actuala in sistem rezidential in Complexul Marghiloman au fost, insa, puternic marcati de faptul ca „Presfintitul ne-a calcat pragul si ne-a binecuvantat”.

La eveniment au mai fost prezenti cei doi viceprimari ai Municipiului Buzau – Fanica Barla si Alexandru Dunel, presedintele interimar al Consiliului Judetean – Petre Emanoil Neagu, directorul Directiei de Asistenta Sociala din cadrul Primariei Buzau – Alexandrina Docuz, Floarea Dimian – presedinte al Consiliului Judetean al Persoanelor Varstnice Buzau, medici, psihologi si alti colaboratori ai institutiei, Cristina Vasile – director Fundatia Crucea Alb- Galbena (primul serviviu de ingrijiri medico-sociale la domiciliu din judetul Buzau) impreuna cu Stefania Alexandrica, alti prieteni ai caminului si ai batranilor ingrijiti aici, ziaristi.

Doua eleve ale Colegiului National B.P.Hasdeu, imbracate in costum popular, a oferit oficialitatilor prezente si angajatilor Complexului diplome, flori si coronite impletite din flori de camp, din partea conducerii institutiei.

Redactia Sanatatea Buzoiana ureaza bunicilor sanatate si batranete linistita, iar personalului Complexului Marghiloman putere de munca si rabdare pentru a continua nobila misiune la care s-au angajat. Tuturor le spunem LA MULTI ANI!

 

GALERIE FOTO:Comentarii (1)

  1. Tudor Marian spune:

    Dumnezeu sa binecuvinteze acesti oameni minunati! Cat despre d-na directoare, o DOAMNA deosebita! Felicitari pentru toata daruirea echipei!

Adaugati un comentariu


 

*