Sefii Curtii de Conturi, decorati pentru pentru contributia la sanatatea economico-financiara a institutiilor publice

5 iunie 2014 | 0 comentarii |

Directorul Camerei de Conturi Buzau, Mircea Talpan, a fost decorat astazi, la Cotroceni, alaturi de presedintele institutiei, Nicolae Vacaroiu, de catre presedintele Traian Basescu.

 

basescu-vacaroiuSanatatea unei tari se rezuma nu numai la sanatatea fizica a populatiei, ci si la sanatatea economica de care depind toate celelalte segmente prin care natiunea insasi exista. Recunoscand meritele Curtii de Conturi in prevenirea unor boli economico-financiare incurabile”, presedintele Romaniei, Traian Basescu i-a conferit astazi, lui Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii, Ordinul National „Steaua Romaniei” – in grad de Ofiter. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni si se inscrie intr-i serie de evenimente prilejuite de „aniversarea a 150 de ani de la infiintarea Curtii de Conturi a Romaniei”. Presedintele Basescu a acordat astfel decoratii reprezentantilor institutiei „pentru excelenta, recunoscuta la nivel international, de care a dat dovada in coordonarea actului de control, contribuind la eficientizarea modului de utilizare a resurselor financiare ale statului”, se arata in comunicatul Administratiei prezidentiale.

 In cadrul aceluiasi eveniment, presedintele Traian Basescu a conferit Ordinul National „Steaua Romaniei”- in grad de Comandor Elenei-Doina Dascalu, vicepresedinte al Curtii de Conturi, iar Ordinul National „Serviciul Credincios” – in grad de Cavaler lui Mircea Vasile Popescu, vicepresedinte al Curtii de Conturi, lui Aron-Ioan Popa, presedinte al Autoritatii de Audit, celor doi vicepresedinti – Gheorghe Oana si Ioan Anton, dar si lui Ioan Bogdan, fost presedinte al Curtii de Conturi in perioada 1993 – 1999, si lui Ioan Condor, presedinte al Curtii de Conturi in perioada 1999 – 2002.

 

Mircea Talpan

Mircea Talpan

Seful statului a decorat mai multi reprezentanti ai Curtii de Conturi pentruintegritatea, daruirea si profesionalismul de care au dat dovada in exercitarea actului de control, contribuind, pe aceasta cale, la mai buna intrebuintare a resurselor financiare ale statului”, la propunerea lui  Nicolae Vacaroiu. Intre cei decorati se afla si directorului Camerei de Conturi Buzau, Mircea Talpan, caruia i-a fost conferit Ordinul „Meritul Industrial si Comercial” – in grad de Cavaler, aceeasi distinctie fiindu-le acordata si lui Sorin-Gheorghe Dan-Panaitescu si Virgil Popescu, consilieri ai presedintelui Curtii de Conturi si mai multor sefi de servicii si directori din institutie.

Mircea Talpan conduce Camera de Conturi Buzau de la 1 aprilie 1993, de la infiintare, cu o pauza de un an si jumatate, cat a fost adjunct. In anul 2009, in urma unor presiuni politice de la varful Curtii de Conturi a Romaniei, acestuia si adjunctei sale Sora Dumitru li s-a desfacut contractele de munca, dar instanta i-a repus in drepturi. Talpan a fost insa detasat la Targu Mures, de unde peste doi ani, tot printr-o decizie a instantei a fost readus in functia de director executiv al Camerei de Conturi Buzau, institutie de control care in 2013 s-a plasat pe primul loc la nivel national in ceea ce priveste indicatorii realizati.

 

doua dosare penale votOrdinul NationalPentru Merit– in grad de Cavaler a fost acordat mai multor consilieri de conturi: Marius Vorniceanu, Stefan Pete, Mihai Hura, Verginia Vedinas, Dumitru Alamiie, Constanta-Anca Donovici, Marioara-Sabina Funar, Ionel Stefan – consilier de conturi in perioada 2002 – 2008, Aurora-Marta Pelea, Lucian Negrea, Ioan Hurjui, Petru Lakatos, Georgeta-Carmen Stanescu, Gheorghe Neicutescu – consilier de conturi in perioada 2008 – 2011 si Alexandru-Octavi Stanescu, secretar general.

Medalia „Meritul Industrial si Comercial”, Clasa a III-a, a fost oferita mai multor sefi de cabinet si referenti din Curtea de Conturi.

Presedintele  Basescu i-a felicitat pe reprezentantii Curtii de Conturi si a declarat cu acest prilej ca desi institutia „nu a avut o continuitate absoluta” (…) „este unul din pilonii statului roman si istoria lui incepe o data cu statul modern roman. Infiintata de Alexandru Ioan Cuza, a fost, in timp, un veghetor al utilizarii corecte a banului public”, rezultatele activitatii vazandu-se „de multe ori in efortul de recuperare a pagubelor pe care le fac institutiile”.

 

Plenul Curtii de Conturi

Plenul Curtii de Conturi

Cei 150 de ani de la Infiintarea Curtii de Conturi sunt marcati printr-o serie de evenimente care se desfasoara in perioada 5-7 iunie. Evenimentul aniversar propiu-zis are loc maine, 6 iunie, la Palatul Parlamentului – Sala de Plen a Camerei Deputatilor, in prezenta unor inalti demnitari ai statului roman precum si a unor delegatii straine reprezentand Institutii Supreme de Audit (SAI) din statele membre EUROSAI (Organizatia Europeana a Institutiilor Superioare de Audit) cat si SAI-uri membre ale grupurilor regionale INTOSAI (Organizatia Internationala a Institutiilor Supreme de Audit), potrivit comunicatului Curtii de Conturi a Romaniei.  

Curtea de Conturi a fost infiintata in anul 1832, cand Constantin Mavrocordat a infiintat un Minister de Control care si-a inceput activitatea la 1 iunie si a functionat pana la 24 ianuarie 1864, cand este inlocuit cu Inalta Curte de Conturi. Tot atunci, Adunarea Legiuitoare a tarii a adoptat, iar domnitorul Alexandru Ioan Cuza a promulgat, Legea privind infiintarea Inaltei Curti de Conturi.  La 1 decembrie 1948, Inalta Curte de Conturi este defiintata, iar dupa 25 de ani, in martie 1973, a fost infiintata Curtea Suprema de Control Financiar, care a fost si ea desfiintata dupa evenimentele din decembrie 1989.

La 1 Martie 1993 a fost reinfiintata Curtea de Conturi a Romaniei, care si-a inceput activitatea odata cu numirea primilor membri, de catre Parlament.

 


Adaugati un comentariu


 

*