Veste soc in sanatatea buzoiana: medicul Viorica Mihalascu a dat sefia DSP, pe functia de director medical la Spitalul Sapoca

20 martie 2014 | 3 comentarii |

Cel mai probabil medicul Venera Acsinte, care de o jumatate de an a devenit liberala cu acte in regula, va reveni la carma Directiei, daca institutia va trece in subordinea Consiliului Judetean.

 

Dr. V. Mihalascu si dr. M. Mosescu

Dr. V. Mihalascu si dr. M. Mosescu

O veste neasteptata a dat peste cap, ieri, linistea din Directia de Sanatate Publica Buzau: directorul executiv, dr. Viorica Mihalascu, a sustinut examenul de director medical la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca, pe care l-a luat cu maxim de puncte. Spre surprinderea multora, ea a reusit sa-si surclaseze contracandidata, dr. Monica Mosescu, directorul medical al spitalului in ultimele doua legislaturi.

Departajarea s-a facut chiar la prima proba, care a constat intr-un test grila cu 50 de subiecte valorand fiecare cate doua puncte. Au existat doua variante, cu subiecte diferite, iar candidatele au ales unul dintre plicuri, care s-a deschis in prezenta lor si a tuturor membrilor comisiei. Ulterior a fost deschis si celalalt plic cu subiecte, pentru a se verifica daca acesta contine alte variante de intrebari si, dupa ce s-a constatat ca nu exista niciun viciu de procedura, candidatele au trecut la rezolvarea subiectelor admise pentru examen.

 

Dr. Ion Japie

Dr. Ion Japie

In urma corectarii testelor grila, care s-a facut in prezenta celor doua candidate, dr. Mihalascu a obtinut punctajul maxim, adica 100 de puncte din 100 posibile, iar dr. Mosescu, chiar daca s-a dovedit la randul sau bine pregatita, s-a clasat pe locul secund, cu 74 de puncte.

Lucrarile s-au corectat sigilate, in prezenta intregii comisii si a celor doua candidate, iar dupa deschidere, atat dr. Mihalascu, cat si dr. Mosescu si-au asumat punctajul si au spus ca nu doresc sa depuna contestatie. In acest context, toata lumea a fost de acord (membrii comisiei si candidatele) ca ar fi preferabil ca lucrurile sa mearga mai repede si sa se sustina in aceeasi zi proiectul de management si interviul, la care fiecare dintre candidate s-a prezentat impecabil. Asadar, diferenta a ramas cea inregsitrata la testul grila, astfel ca dr. Viorica Mihalascu a fost declarata castigatoarea concursului”, a explicat dr. Ion Japie, presedintele Colegiului Judetean al Medicilor.

Comisia de examinare a fost constituita din managerul spitalului – ec. Dumitru Popescu, primarul comunei Sapoca – Laurentiu Manea, sefa RUNOS – Adriana Papuc, juristul DSP – Maria Strezoiu si medicul Ion Sarion, decanul de varsta al medicilor din Sapoca. Dr. Ion Japie – din partea Colegiului Judetean al Medicilor si Corina Donescu – din partea SANITAS au avut statut de observator.  Dr. Mircea Citrea s-a aflat la randul sau la Sapoca, unde ar fi urmat sa preia contestatiile, daca acestea s-ar fi depus.

 

Dr. Viorica Mihalascu

Dr. Viorica Mihalascu

Contactata telefonic, dr. Viorica Mihalascu si-a motivat decizia de a renunta la functia de conducere pe care a detinut-o si de a candida la cea de director medical al unui spital, prin faptul ca „am simtit nevoia de o schimbare si, pentru ca imi plac provocarile, aceasta mi s-a parut ca este cea mai potrivita. Desigur, am plecat in cursa cu sansa a doua, dar poate ca tocmai acest lucru m-a determinat sa ma pregatesc temeinic si mi-am  dovedit ca se poate. Sper sa fac fata asteptarilor si nevoilor spitalului totodata, sa gasesc cele mai bune cai de comunicare si colaborare cu tot personalul medical cu care o sa am de a face in primul rand, iar activitatea unitatii medicale sa poata merge bine si chiar sa se imbunatateasca, in ciuda situatiei dificile cu care se confrunta intregul sistem medical. Voi fi deschisa oricaror sugestii, dar sa nu se astepte cineva ca nu voi analiza totul cu maxima seriozitate si responsabilitate sau ca voi trece cu vederea lucrurile care trebuie sa se desfasoare intr-un anumit fel. Cunoasc deja, in mare masura, activitatea spitalului, pentru ca am facut parte din Consiliul de Administratie, o lunga perioada de timp. De altfel, cei din CA stiu ca imi plac lucrurile clare, concrete si corecte, asa ca sunt sigura ca se asteapta sa fiu la fel si ca director medical”, a spus dr. Mihalascu, in exclusivitate pentru Sanatatea Buzoiana.

 

sapoca-44Dr. Viorica Mihalascu este medic primar epidemiolog, iar din 2008  detine si un master in „Administratie Publica Europeana”. A lucrat ca medic in cadrul Serviciul de supraveghere si control Boli Transmisibile (Epidemiologie) – DSP Buzau (fosta ASP) din anul 2000, iar din aprilie 2007 si pana in 2013 a ocupat functia de director executiv adjunct Sanatate Publica in cadrul acestei institutii. Din august 2013 si pana in prezent a ocupat functia de director general executiv al DSP Buzau.

A absolvit numeroase cursuri postuniversitare in tara si in strainatate, mai ales in domeniul epidemiologiei si supravegherii HIV/SIDA si este considerata de colegi un foarte bun profesionist si organizator, o persoana dinamica si eficienta in munca in echipa, o persoana comunicativa dar ferma, un sef care stie sa asculte dar nu accepta compromisuri.

Pentru a ocupa postul de director medical la Spitalul Sapoca, pentru care a  concurat ieri, trebuie sa mai astepte, insa, probabil cateva zile, pana cand Ministerul Sanatatii (unitatea medicala este in directa subordine a MS) va valida examenul si va emite decizia.

 

Dr. Viorica Mihalascu - Spitalul Sapoca

Dr. Viorica Mihalascu – Spitalul Sapoca

Cu doua zile in urma, la aceeasi unitate medicala s-a sustinut concursul pentru postul de director de ingrijiri medicale, pe care l-a castigat as. Maria Tanase, iar maine va avea loc concursul pentru director finaciar, la care s-a inscris un singur candidat, actualul ocupant al acestei functii din spital, ec. Laurentiu Nicolae Vlad.

La DSP Buzau, in momentul in care functia sa se va vacanta, atributiunile vor fi preluate, prin efectul legii, de directorul adjunct, dr. Venera Acsinte, care are cele mai mari sanse sa revina pe functia principala, pe care a ocupat-o pana in august 2013 cu sustinere PDL, pentru ca in aceasta vara a trecut, cu arme si bagaje, la PNL, iar dupa cum se stie, foarte curand Directia de Sanatate Publica va trece in subordinea Consiliului Judetean, condus la Buzau, de un liberal. Asta nu inseamna ca nu este loc si de surprize…

 Comentarii (3)

  1. Elena Panţuru spune:

    Impresionant! Jocurile politice ma uimesc! Impresionant! Ce sa mai credem? PSD -PNL -PDL si au dat acceptul ? Impresionant!

  2. Aurel Anghel spune:

    Ma bucur prntru d-na Axinte si pentru d-na Mihalascu care a luat nota zece.

  3. Maria Ionita spune:

    Felicitari d-nei dr. Mihalascu!

Adaugati un comentariu


 

*