Institutul „Nicolae Paulescu” – 21 de ani de excelenta in tratarea bolii cronice de rinichi diabetica

Aproximativ 250 de medici specialisti au participat la evenimentele organizate pentru a marca aceasta aniversare si s-au aratat ingrijorati ca doar 10 la suta dintre bolnavii cu afectiune cronica renala diabetica sunt diagnosticat si monitorizati.

 

institutul-de-diabet-dr-paulescu

Zilele acestea s-au implinit 21 de ani de la infiintarea Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice care poarta numele profesorului Nicolae Paulescu si peste 20 de ani de cand a fost fondata, in cadrul institutului, Sectia de Nefrologie si Dializa, singura din tara dedicata exclusiv diagnosticului si tratarii pacientilor cu boala cronica de rinichi diabetica, afectiune care, dupa cum a precizat dr. Cristian Seraficeanu, afecteaza peste 150.000 de romani, dar numai 10% dintre ei se afla in evidente si monitorizare nefrologica.

Atat infiintarera institutului, cat si a sectiei, sunt datorate in mare masura profesorului Iulian Mincu, cel care la momentul respectiv detinea functia de ministru al Sanatatii, iar din aceasta pozitie a facut mari eforturi pentru indeplinirea acestui deziderat.

Pentru a marca implinirea a peste doua decenii de activitate, Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice a organizat, joi si vineri, o serie de conferinte la care au participat aproximativ 250 de medici nefrologi, nutritionisti, diabetologi si din alte specializari.

 

Dr. Cristian Seraficeanu

Dr. Cristian Seraficeanu

Medicul Cristian Seraficeanu, managerul actual al Institutului, a rememorat perioada de inceput, reamintind ca in 1994, unul-doi pacienti mureau in fiecare saptamana din lipsa unui tratament adecvat . „Pacientilor cu boala renala diabetica din Romania li se refuza, practice, accesul la terapie prin hemodializa, iar dializa peritoneala nu era practicata in niciun centru din tara noastra. In aceasta situatie, noi medicii din Institutul Paulescu, care aveam ca si astazi sute de pacienti cu boala renala diabetica in evidenta si monitorizare, asistam neputinciosi la decesul prematur al acestora, prin evenimente cardiovasculare sau in uremii”, a aratat prof. Seraficeanu. Acestea au fost principalele premise care au dus la infiintarea Sectiei de Nefrologie si Dializa care, in prezent este deservita de cinci medici cu dubla specializare in nefrologie si diabetologie, care au grija de 3.000 de pacienti diabetici ce necesita dializa.

Tot aici a fost aplicata pentru prima data in Romania cea de-a doua metoda moderna de substitutie renala, dializa peritoneala continua ambulatorie. Peste 800 de pacienti cu afectiuni renale pe fond diabetic sunt in evidenta si monitorizare ambulatorie, iar in sectia de nefrologie sunt internati, lunar, aproximativ 150 de pacienti.

 

hemodializa

Managerul institutului a prezentat unele date destul de sumbre referitoare la diabet si la pacientii cu aceasta afectiune care sufera pe acest fond si de boli renale, vorbind despre o adevarata pandemie de diabet zaharat tip 2. „Dupa estimarile Federatiei Internationale de Diabet, numarul pacientilor se apropie in prezent de 400 de milioane pe plan mondial si cel putin 50 de milioane de oameni prezinta in acest moment o complicatie renala mai mult sau mai putin severa. Avand in vedere costurile materiale si umane foarte ridicate ale acestei afectiuni, este evident ca boala cronica de rinichi diabetica reprezinta deja o enorma problema de sanatate publica si acest lucru este, sau va fi in curand, valabil si in Romania. Prin aplicarea pentru populatia tarii noatre a datelor si procentelor statistice cunoscute, estimam ca in cel mai optimist scenariu este vorba despre aproximativ 150.000 de pacienti romani cu boala renala diabetica, dintre care mai putin de 10 la suta sunt in evidenta si monitorizare nefrologica”, a mai declarat medicul Cristian Seraficeanu, mentionand ca in cadrul Institutului au fost inregistrate si doua premiere nationale — dializa cu bicarbonat in locul celei cu acetat si terapiile de hemodializa (hemodiafiltrarea si hemofiltrarea).

Institutul National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „N. Paulescu este  unul dintre cele mai importante centre de specialitate din tara noastra, care si-a concentrat activitatea pe dezvoltarea de planuri de preventie, diagnosticare si tratament ale diabetului si complicatiilor sale, dar si ale altor boli metabolice.

 


Adaugati un comentariu


 

*