Continuă protestul angajaților TESA din Spitalul Județean Buzău
Conducerea unității medicale spune că dacă personalul TESA va ajunge să blocheze activitatea se va ajunge la un „dezstru”, accentuat și de situația critică generată deja de întârzierea plăților, de către CJAS.
Personalul TESA (economişti, jurişti, ingineri, referenţi de specialitate, muncitori, magazineri, liftieri etc.) au ieşit din nou în faţa Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, pentru a-şi exprima nemulţumirile de ordin salarial. Timp de două ore, între 10.00 și 12.00, cu mesaje precum „Vrem salarii decente”, „STOP discriminării TESA”, „Vrem salarii, nu ajutoare sociale”.
„Suntem deciși să continuăm protestul până când guvernanții vor aprecia munca noastră. Așa cum a afirmat și ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, pe 19 noiembrie, revendicările noastre sunt justificate, pentru că salariul nostru, al celor de la TESA, este la nivelul anului 2018 și este între 2.400 și 3.400 de lei chiar și în cazul celor cu studii superioare și funcții de răspundere”, a declarat jr. Sorin Pătrașcu, șef Serviciu Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare (RUNOS) din cadrul SJU Buzău.
Angajații TESA și personalul nemedical sunt deciși să continue protestul sub diverse forme, până când se vor lua măsuri concrete de majorare a salariilor lor, iar zilnic li se alătură, cu manifestări de protest, colegi din alte spitale din țară.
Pe 12 decembrie, salariații TESA din Spitalul Județean de Urgență Buzău vor participa la manifestația organizată de către Uniunea Sindicatelor TESA, „pentru a ne face auzite revendicările și a ne continua lupta”, susțin protestatarii. Ei cer „adoptarea de urgență a unei soluții de majorare a salariilor de baza personalului contractual nemedical (TESA) din spitalele publice, așa cum s-a identificat și în cazul personalului din cadrul CAS, actualizarea indemnizației de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată; exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care determină desființarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecință disfuncționalități ale activității suport actului medical” și nu exclud ca în cazul în care nu li se soluționează revendicările să recurgă la blocarea activității unității medicale, ca ultimă formă de protest, ceea ce ar însemna să nu se mai poatyă aproviziona spitalul cu medicamente și materiale sanitare, iar toți angajații să nu-și primească salariile, de Sărbători.
Filialele locale ale Colegiului Medicilor și Ordinului Asistenților Medicali susțin revendicările protestatarilor, iar conducerea spitalului nici nu vrea să se gândească la „dezstrul” care s-ar produce în cazul blocării activității, în contextul în care și acum sunt probleme cu banii, pentru că CJAS a virat doar o parte din sumele pentru luna octombrie. „Angajați TESA au dreptate când cer salarii corespunzătoare muncii prestate și sper ca autoritățile să dezmorseze conflictul, pentru că și așa avem probleme cu banii, pentru că CJAS nu ne-a virat decât 60% din sumele aferente contractului pe luna octombrie, ceea ce înseamnă doar banii pentru salarii. Asta a dus și duce în continuare la întârzierea plăților către furnizori, avem deja notificări de suspendare și livrare a medicamentelor și materialelor sanitare dacă nu se face plata în următoarea săptămână. În ultimii 9 ani, așa ceva nu s-a întâmplat și suntem destul de îngrijorați, pentru că dacă se va continua la fel încă o lună, intrăm în arierate și riscăm să nu mai putem asigura serviciile medicale. Dacă la acest dezastru se va adăuga și cel al blocării activității personalului TESA, nici nu vreau să mă gândesc la ce s-ar putea întâmpla”, a precizat managerul SJU Buzău, ec. Claudiu Damian.
Acesta spune că deși în acest moment nu se pune problema lipsei medicamentelor și materialelor sanitare, dacă întârzierile de la CJAS se vor prelungi, în următoarele 30 de zile vor fi probleme greu de gestionat.