Organizațiile profesionale ale medicilor și asistenților medicali susțin protestul angajaților TESA din SJU Buzău

4 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Reprezentanți ai Colegiului Medicilor și OAMGMAMR s-au alăturat, luni dimineaţă, personalului TESA din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă, care au protestat, timp de două ore, împotriva inechităţilor salariale din sistemul sanitar.

 

Personalul TESA (economişti, jurişti, ingineri, referenţi de specialitate, muncitori, magazineri, liftieri etc.) au ieşit din nou în faţa Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău, pentru a-şi exprima nemulţumirile de ordin salarial. Timp de două ore, între 10.00 și 12.00, aceștia au afișat mesaje precum „Vrem salarii decente”, „STOP discriminării TESA”, „Vrem salarii, nu ajutoare sociale” şi au cerut guvernanților „să fie eliminate inechitățile salariale din sistemul sanitar, așa cum a promis ministrul Sănătății, la întâlnirea cu sindicatele din Sănătate, din 19 noiembrie, când a afirmat că „multe dintre solicitările personalului TESA sunt justificateși că se lucrează la găsirea unei soluții în ceea ce privește revendicările salariale ale personalului TESA din spitale.

„Revendicările noastre, ale celor de la TESA, sunt justificate, așa cum a recunoscut chiar și ministrul Sănătăii, domnul Rafila, pe 19 noiembrie, la întâlnirea cu sindicatele. Sperăm ca soluțiile promise să fie adoptate cu celeritate și astfel să fie eliminate inechitățile salariale din sistemul sanitar!, a declarat Sorin Pătrașcu, șef Serviciu Resurse Umane, Normare, Organizare, Salarizare (RUNOS) al SJU Buzău.

 

Dr Dragos Porumb

Reprezentanţi ai Colegiului Județean al Medicilor s-au alăturat protestatrilor, în semn de solidaritate, pentru a-i susține în demersul lor de a fi „băgați în seamă” de guvernanți și a nu mai fi „discriminați” din punct de vedere salarial, subliniind că fără personalul TESA „nu se poate desfășura actul medical”.

„Personalul TESA a fost păgubit în ultimii ani. Salariile medicilor au crescut, iar ale lor au rămas undeva la nivelul de dinaintea anului 2018, deși ei muncesc împreună cu noi. Nu este normal, iar Ministerul Sănătății trebuie să rezolve această inechitate, deoarece nu se mai poate continua așa. Există personal inferior în acest spital cu salarii mai mari decât personalul TESA. Fără personalul TESA, nu ne putem desfăşura activitatea. Ar fi ca și când am putea consulta pe câmp, fără buletin, fără card de sănătate, fără salariu, adică am putea consulta ca în Evul Mediu, pe baza unui troc. Asta, la prima  vedere, pentru că ei fac mult mai multe lucruri, sunt jurişti, se ocupă de salarii, achiziţii fără de care un spital nu poate funcţiona. Dacă nu am avea personal TESA, nu am putea lucra”, a precizat preşedintele Colegiului Medicilor Buzău, dr. Dragoş Porumb.

 

Dr Doina Popescu

De aceeași părere este și dr. Doina Popescu, șef Secție Anatomie Patologică din cadrul Spritalului Județean Buzău, care consideră că personalul TESA merită salarii decente, comparabile cu cele ale altor categorii profesionale din spital.

Oricât și-ar dori cineva, fără personalul TESA nu se poate desfășura activitatea într-un spital. Gândiți-vă ce ar însemna să nu existe achizițiile pentru un spital: ar însemna să nu putem avea medicamente, materiale sanitare și pentru laborator. Apoi, cum ar fi să nu aibă cine să facă statele de plată, să nu ne putem lua salariile. Fiecare, cu pregătirea lui… Pot să spun că, având secția lângă birourile TESA, îi văd de foarte multe ori îi văd lucrând peste program. De multe ori, când noi venim în weekend pentru diverse urgențe medicale, ei sunt la serviciu. Știu, de asemenea, că au fost situații în care, atunci când s-a modificat legislația au stat la serviciu până după ora 1.00 noaptea, dar pot afirma în cunoștință de cauză, că lucrează foarte mult și în restul timpului, au un program foarte încărcat”, a afirmat dr. Doina Popescu.

 

Luminita Turcu

Alături de protestatarii TESA din SJU Buzău au fost şi membri ai OAMGMAMR – Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, care consideră că cei peste 100 de angajați TESA și personalul nemdical din spital sunt „foarte importanți în acel lanţ al supravieţuirii unei unităţi spitaliceşti. Nu se poate nici fără colega de la spălătorie, nici fără colegul care igienizează, nici fără colegul de la achiziții, aprovizionare sau colegul de la resurse umane. Așa cum noi toți suntem în slujba pacientului, în slujba comunității, fără dumnealor, noi, partea medicală, nu ne putem îndeplini atribuţiile. Poate sunt puțini, dar sunt foarte importanți. Ordinul Asistenților Medicali – filiala Buzău, susține întru-totul protestul colegilor noștri, pentru că, într-adevăr, categoria TESA a fost omisă de către guvernanți, de la drepturile salariale cuvenite. Cel mai mare salariu al unui angajat TESA este mai mic decât al unei infirmiere din ATI sau din UPU, chiar dacă sunt oameni cu studii superioare și responsabilități foarte mari, a spus Luminiţa Turcu, membru în Consiliul Județean al OAMGMAMR Buzău.

 

Sorin Patrascu

Salariaţii TESA spun că revendicările lor ar putea fi soluționate dacă decidenții politici conștientizează că într-o situație extremă, în care s-ar bloca activitatea spitalului, sistemul sanitar ar fi la un pas de dezastru, iar pacienții s-ar afla în pericol.

Suntem în a doua săptămână de protest și suntem deciși să continuăm până când Ministerul Sănătății va aprecia munca noastră, așa cum a recunoscut și domnul ministru Rafila, pe 19 noiembrie, când a menționat, în discuțiile cu sindicatele, că toate aceste revendicări ale noastre sunt justificate. De altfel, nici nu ar avea de ce să nu fie justificate, pentru că salariul nostru, al celor de la TESA, porneşte de undeva de la 2.400 de lei în cazul unui inginer de aparatură medicală, iar un muncitor necalificat sau o garderobieră au cam acelaşi salariu, un specialist pe achiziţii are undeva la 3.400 de lei salariu, la fel și colegii medi din cadrul resurselor umane”, a subliniat şeful RUNOS, jr. Sorin Pătraşcu.

 

Gratiela Constantin

Protestatarii TESA din SJU Buzău sunt susținuți în continuare și de sindicate, care consideră că

M-am bucurat să constat că și medicii, inclusiv președintele Colegiului Judean al Medicilor, susțin revendicările angajaților TESA, înțelegând că este necesar ca noi toți să facem un întreg al echipei spitalului și că este necesar să-i sprijinim pe acești colegi care, într-adevăr au fost discriminați încă de la apariția Legii 153/2017. Pentru acest motiv, așa cum i-am informat și pe colegii care protestează, reprezentanții Sanitas Buzău au fost invitați astăzi, la Guvernul României, unde vom susține revendicările lor”, a precizat Grațiela Constantin, liderul Sanitas Buzău.

Aceasta a menționat că din discuțiile cu lideri sindicali din alte județe în care sunt proteste similare, a aflat că dacă nu se vor găsi soluții pentru revendicările personalului TESA și nemedical din spitale, protestele vor continua și este posibil să se ajungă la blocarea activității, ceea ce va însemna imposibilitatea acordării drepturilor salariale pentru luna noiembrie, pentru toți angajații spitalelor.

 

Angajații TESA din cadrul Spitalului Județean de Urgență Buzău spun că nu își doresc să blocheze acivitatea unității medicale, „aşa cum alte instituţii înţeleg să intre într-un protest de blocare a salariilor”, dar dacă solicitările lor privind grila de salarizare nu vor fi soluționate în urma negocierilor din cadrul grupului de dialog constituit la nivelul Ministerului Sănătății, „probabil vom fi nevoiţi, la un anumit moment, să ajungem la aceste măsuri”, a mai spus Sorin Pătraşcu.

Personalul TESA din SJU Buzău solicită adoptarea de urgenţă a unei soluţii de majorare a salariilor de bază ale personalului contractual nemedical din spitalele publice, actualizarea indemnizaţiei de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată şi exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care ar determina desfiinţarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecinţă disfuncţionalităţi ale activităţii suport a actului medical.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*