Ghid de prevenţie a cancerului colorectal, lansat de Spitalul Militar Central și COPAC

4 decembrie 2023 | 0 comentarii |

În contextul în care peste 13.500 de români sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, ghidul se adrezează pacienților deja diagnosticați și familiilor lor, dar și tuturor persoanelor care vor să afle mai multe despre această afecțiune.

 

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” (SUUMC) au lansat, luni, un ghid de prevenție pentru cancerul colorectal, o broșură de 16 pagini, în care informații din surse sigure au fost comprimate astfel încât să fie pe înțelesul tuturor. Ghidul este adresat pacienților deja diagnosticați și familiilor lor, dar și celor care vor să afle mai multe despre această afecțiune.

Îmbătrânirea precoce, alimentația nesănătoasă, consumul de alcool și sedentarismul sunt printre factori favorizanți ai cancerului colorectal. Cu 1,4 milioane de cazuri noi diagnosticate anual la nivel mondial, cancerul colorectal este al treilea cel mai comun cancer la bărbați și al doilea cel mai comun la femei (după cancerul mamar). „În România se înregistrează 10 cazuri de cancer colorectal la 100.000 de locuitori în rândul bărbaților și 7 cazuri la 100.000 de locuitori în rândul femeilor. Peste 13.500 de români sunt diagnosticați anual cu cancer colorectal, iar boală provoacă 7.000 de decese pe an în țară noastră”, transmite COPAC, într-un comunicat de presă, subliniind că mai mult de jumătate dintre aceste decese ar putea fi prevenite, dacă boala ar fi descoperită și tratată la timp.

 

De cele mai multe ori, cancerul colorectal, la fel ca și alte tipuri de cancer, prezintă simptome în stadii avansate, dar un test simplu poate depista boala la timp. Testul FIT idenitifică sângerările la nivelul colonului, iar dacă în urma unor investigații suplimentare se identifică anumite formațiuni tumorale în fază precanceroasă, acestea pot fi îndepărtate, iar viața pacientului va fi salvată.

În multe țări, cum ar fi Marea Britanie, la vârsta de 50 de ani, fiecare persoană primește Testul FIT într-un plic, de la medicul de familie. După utilizare, testul se returnează, iar dacă există risc de boală, medicul va decide conduita terapeutică următoare. Testul se repetă la fiecare doi ani.

În România nu există însă un program național de screening pentru cancerul colorectal, deși medicii consideră că este absolut necesar, având în vedere mobiditatea și mortalitatea crescute. Cu ajutorul fondurilor europene, însă, mai multe spitale și organizații de pacienți au derulat sau derulează proiecte de screening.

 

Col. Dr. Daniel Costache

SUUMC și COPAC, cu sprijinul Patriarhiei Române, au demarat, în 2022, proiectul ROCAS II, pentru testarea cancerului colorectal în București și județul Ilfov. În cadrul proiectului, 46.000 de oameni cu vârste între 50 și 74 de ani au fost deja testați, atât la nivelul Spitalului Militar Central, cât și cu ajutorul unei caravane de testare, ori prin cabinetele medicilor de familie.

Cam 5-6% dintre pacienții testați au fost diagnosticați cu test pozitiv și sunt pacienți care practic, au fost salvați. Vor trăi tocmai pentru că au intrat în acest proiect”, a precizat col. dr. Daniel Costache, coordonatorul proiectului.

Medicii implicați în proiect spun că un număr mare dintre pacienții testați au avut rezultat pozitiv, deși nu aveau nicio simptomatologie specifică. Ulterior, aceștia au făcut colonoscopie și au fost identificați cu formațiuni precanceroase, care au fost extirpate. Așadar, cu ajutorul acestui test și-au salvat, practic, viața. Între cei care s-au testat se numără și actorul Florin Zamfirescu. Îndrăgitul actor a subliniat că „fiecare persoană care a trecut de 50 de ani ar trebui să-și facă acest test”.

 

Pentru depistarea din timp a bolii, informațiile și recomandările avizate sunt esențiale. Tocmai de aceea, echipa COPAC, cu ajutorul medicilor implicați în proiect, au realizat ghidul de prevenție pentru cancerul colorectal, care a fost lansat din dorința de a crește accesul populației la informație verificată și sintetizată. 

„Una dintre concluziile discuțiilor echipei COPAC cu peste 40.000 de oameni, în ultimii doi ani, a scos la iveală faptul că oamenii au un nivel scăzut de educație medicală, nu sunt obișnuiți să se testeze preventiv, dacă nu au niciun semn de boală. Din acest motiv, COPAC, organizație care reprezintă pacienții cu boli cronice, își propune să contribuie la informarea și educarea populației din România, proiectele de screening constituind un prim pas semnificativ în această direcție”, se precizează în comunicatul COPAC.

Ghidul are 16 pagini și a fost tipărit în 5.000 de exemplare. O parte a fost deja difuzată în cadrul evenimentelor de informare și testare pentru cancerul colorectal, iar celelalte vor fi distribuite în cadrul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” și în cabinetele medicilor de familie din program.

Informațiile cuprinse în ghid sunt structurate pe mai multe capitole, astfel: Ce este cancerul colorectal, Frecvența cancerului colorectal, Cauzele apariției, Semne și simptome, Cum se pune diagnosticul, Stadiile cancerului colorectal, Screeningul, Cum se tratează cancerul colorectal și Viață pacientului după vindecare.

Ghidul este realizat și lansat în cadrul proiectului „Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale – ROCCAS ÎI – București-Ilfov” și poate fi găsit pe site-ul www.copac.ro.

 


Adaugati un comentariu


 

*