Protest spontan la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Angajații TESA, nemulțumiți de salarii

27 noiembrie 2023 | 0 comentarii |

Timp de două ore, între 10.00 și 12.00, personalul nemedical a protestat în fața unității medicale și a cerut adoptarea „de urgență” a unei soluții de majorare a salariilor, la fel ca pentru personalul CNAS. În semn de solidaritate li s-au alăturat colegii din spitalele Rm. Sărat și Nehoiu. 

 

Astăzi, la ora 10.00, angajații TESA din cadrul Spitalului Județean de (SJU) Urgență Buzău (economisti, juriști, ingineri, referenți de specialitate, muncitori, magazineri, liftieri, garderobieri, telefoniști etc) au ieșit în curtea unității medicale, într-un protest de avertisment, pentru a-și exprima nemulțumirile față de „inechitățile și discriminările salariale din sistemul sanitar la care este supus personalul TESA”.

La fel ca și colegii lor din alte județe (Botoșani, Cluj, Giurgiu, Craiova, Tulcea) și municipiul București, care protestează de mai bine de o săptămână, angajații TESA din SJU Buzău le reproșează guvernaților și parlamentarilor că i-au ,,ELIMINAT” din proiectul legislativ privind modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, în ceea ce privește o nouă modalitate de stabilire a salariilor de bază ale personalului contractual. „Doar amendamentul pentru lucrătorii protestatari din CNAS a fost acceptat, amendamentul pentru personalul TESA a fost respins”, susțin protestatarii, cărora li s-au alăturat, în semn de solidaritate, angajații TESA și personalul nemedical din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și Spitalul Nehoiu.

 

Sorin Patrascu

În actuala Lege a Salarizării nr.153/2017, „personalul TESA din SJU Buzău, dar și din Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și Spitalul Orășenesc Nehoiu, care ni s-au alăturat în semn de solidaritate, se simte discriminat și reclamă nivelul de salarizare existent în plată, pentru că nu a fost inclus în Anexa II, FAMILIA OCUPAŢIONALĂ DE FUNCŢII BUGETARE «SĂNĂTATE ŞI ASISTENŢĂ SOCIALĂ». Încă de la apariția noii legi a salarizării, în anul 2017, noi am rămas pe dinafară, fiind asimilați cu diverse funcții din alte familii ocupaționale din anexele legii. Personalul TESA a fost total discriminat și exceptat de la orice fel de majorare salarială sau stimulente acordate de-a lungul ultimilor 6 ani, comparativ cu alte categorii profesionale, îndurând permanent o umilință și o discriminare salarială nemaiîntâlnită în niciun alt sistem sanitar din UE!”, a precizat jr. Sorin Pătrașcu, șef Serviciu Resurse Umane, SJU Buzău, referitor la protestul de astăzi.

Și cu prilejul OUG nr. 63/2023, prin care personalul din sistemul sanitar a primit beneficii financiare suplimentare, respectiv indemnizații lunare acordate cu 01.08.2023, personalul nemedical tehnic-economic și administrativ (TESA) a fost din nou exceptat”, a adăugat acesta.

 

Gratiela Constantin

Liderii Sanitas și Solidaritatea Sanitară, ai căror membri sunt o parte dintre angajații TESA, li s-au alăturat protestatarilor și consideră că nemulțumirile lor suntabsolut justificate.

Am studiat și eu grilele de salarizare și am constatat că salariile lor de bază sunt, în unele cazuri, sub salariul minim pe economie, de 3.300 de lei brut. În ceea ce privește salariul net, jumătate dintre ei au salarii de subzistență, între 2.200 și 2.900 lei, iar ținând cont de inflație și de nivelul de scumpire a bunurilor și serviciilor (curent, întreținere etc), este imposibil de susținut o familie. Nici cei cu studii superioare nu au salarii corespunzătoare studiilor și poziției pe care o ocupă în schema de personal, aceștia având salarii nete de sun 4.000 de lei la gradația 5, adică la cea mai înaltă treaptă și cu vechime maximă în sistem, iar șefii de servicii au cele mai mici salarii din toate instituțiile publice în acest moment, pe funcții similare”, a declarat Grațiela Constantin, președinte Sanitas Buzău.

 

Protestatarii au afișat pe coli A4 mesaje precum „Vrem salarii decente”, „STOP discriminării TESA”, „Fără inechități salariale” etc. și au subliniat că, în condițiile în care în prezent nu au „nicio garanție că discriminarea din sănătate va fi într-adevăr eliminată prin adoptarea noii legi a salarizării (care, oricum, se pare că se va aplica cel mai devreme în anul 2025), solicităm Guvernului și Parlamentului să găseascăde urgență o soluție de compensare salarială a personalului contractual nemedical (TESA) din spitale, așa cum s-a identificat și în cazul personalului din cadrul CNAS, ANAF, Ministerul de Finanțe etc.și spun că sunt deciși să reia protestul în fiecare zi de luni, în același interval orar, iar dacă nici așa nu li se vor soluționa revendicările, sunt deciși să recurgă la următoarele forme de protest și nu exclud intrarea în grevă generală, caz în care se va bloca activitatea unității medicale.

 

Claudiu Damian

Conducerea spitalului spune că, deocamdată, protestul celor 130 de angajați TESA și personal nemedical nu a afectat activitatea unității medicale, iar o treime dintre aceștia au venituri salariule echivalente salariului minim pe economie.

Era de așteptat ca după ce în mai multe spitale spitale din țară, personalul nemedical protestează de mai bine de o săptămână, având revendicări de natură salarială, să se întâmple și la Spitalul Județean de  Urgență Buzău același lucru, pentru că încadrarea lor salarială a rămas aceeași, de ani de zile, 40 dintre ei având salarii minime. Protestul de astăzi nu a afectat activitatea spitalului, dar în cazul în care se va ajunge la grevă generală, nu vom mai avea cum să facem comenzi pentru medicamente și materiale sanitare, nu se vor mai putea încheia contracte, listele de salarizare nu vor mai putea fi transmite CJAS pentru a putea plăti salariile… Doamne ferește să se ajungă la așa ceva, pentru că atunci s-ar bloca întreaga activitate”, a precizat pentru Sănătatea Buzoiană, Claudiu damian, managerul SJU Buzău.

 

Principalele revendicări ale personalului TESA sunt:

Adoptarea de urgență a unei soluții de majorare a salariilor de bază ale personalului contractual nemedical (TESA) din spitalele publice, așa cum s-a identificat și în cazul personalului din cadrul CAS

Actualizarea indemnizației de hrană cu salariul minim pe economie aflat în plată;

Exceptarea spitalelor de la prevederile Legii nr. 296/2023 care determină desființarea unor structuri de specialitate administrative, având drept consecință disfuncționalități ale activității suport actului medical;

Înlăturarea inechităților salariale din sistemul sanitar față de personalul TESA (de ex. cuantumul salariului de bază pentru un absolvent de studii superioare este mai mic decât salariul mediu pe economie).

De menționat că și angajații DSP Buzău continuă protestele, iar astăzi au suspendat activitatea pentru două ore și au înaintat adrese cu revendicările lor, Prefecturii Buzău și Ministerului Sănătății.

 


Adaugati un comentariu


 

*