Două secții ale Spitalului Municipal Oradea au primit 640 de milioane de lei prin PNRR

5 decembrie 2023 | 0 comentarii |

Ministrul Sănătății transmite că a fost semnat contractul pentru finanțarea construcției și dotării a două secții noi de Pneumologie și Boli infecțioase la Spitalul Municipal din Oradea.

 

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a semnat contractul de finanțare pentru construcția noilor secții de Pneumologie și Boli infecțioase la Spitalul Municipal din Oradea. 640 de milioane de lei au fost alocați de Ministerul Sănătății (MS), din PNRR, pentru construirea celor două noi secții și dotarea acestora, transmite ministerul, printr-un comunicat. „Noua construcție va avea 229 de paturi de spitalizare continuă pentru secțiile de boli infecțioase, pneumologie și ATI. De asemenea, noul corp de clădire va avea 20 de paturi de spitalizare de zi”, precizează MS.

Ministrul Alexandru Rafila spune că „sprijinul constant al domnului senator Florian Bodog și a altor parlamentari pentru dezvoltarea serviciilor medicale în județ și pentru parteneriatul dintre Ministerul Sănătății și autoritățile locale din Bihor este un exemplu de colaborare în interesul pacienților din acest județ”.

Investiția totală se ridică la 640 de milioane de lei și va fi asigurată de Ministerul Sănătății prin PNRR, precizează MS.

 

Primarul municipiului Oradea, Florin Birta, a anunțat la rândul său, că în ajun de Sfîntul Nicolae a semnat, împreună cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, contractul pentru construireaunui nou spital în Oradea, dotat la cele mai înalte standarde din domeniul medical”

Intenția municipalității de a construi „un nou spital” a fost lansată încă din 2020, dar „a fost nevoie să parcurgem mai mulți pași, pentru pregătirea temeinică necesară unui proiect de o asemenea anvergură. Mai întâi, Consiliul Județean a transferat către Primăria Oradea terenul necesar construirii acestui spital, situat pe strada Vlădeasa. Studiul de fezabilitate a fost realizat de Spitalul Județean. Colegii mei din Primăria Oradea s-au ocupat de eliberarea amplasamentului și de demararea procedurii de licitație, pentru proiectarea și construirea propriu-zisă a spitalului. Se dovedește încă o dată că buna colaborare dintre Consiliul Județean și Primăria Oradea aduce rezultate benefice atât orașului Oradea, cât și județului Bihor”, a scris pe pagina sa de socializare, primarul municipiului Oradea, care estimează că în vara anului viitor vor începe lucrările de construcție

 

Proiectul noului spital, construit cu fonduri europene nerambursabile, a fost depus de Primăria Oradea în cadrul PNRR în luna decembrie a anului trecut, pe un teren de 2,5 hectare care a aparținut Ministerului Apărării Naționale, apoi Poliției de Frontieră.

Clădirea va avea patru etaje, cu o capacitate de minimum 218 paturi pentru spitalizarea continuă, care ar putea fi extinsă, la nevoie, la 295 de paturi. De asemenea, alte 20 de paturi vor fi pentru spitalizarea de zi și 11 pentru Terapia Intensivă, ceea ce duce totalul la minimum 249 paturi și maximum 326.

Spitalul va asigura spitalizare continuă și spitalizare de zi și va dispune de un ambulatoriu integrat, cu cabinete pentru fiecare dintre specialități, precum și săli de tratamente, va avea bloc operator, compartiment pentru urgențe cu cameră de gardă pentru boli infecțioase și pneumoftiziologie, dispensar TBC, servicii de diagnosticare, un cabinet pentru vaccinări și spații educaționale (sală conferințe, săli studiu, camere pentru rezidenți etc), potrivit unui comunicat al Primăriei Oradea.

Valoarea totală a proiectul este de 672.473.919,22 lei (TVA inclus), din care contribuția administrației locale este de 5%.

 


Adaugati un comentariu


 

*