Contraceptia salveaza anual 250.000 de vieti

16 august 2012 | 0 comentarii |

Dr. Silvia Nistor, medic planificare familiala in cadrul Ambulatoriului Spitalului Judetean de Urgenta Buzau, considera ca „alegerea metodei de contraceptie potrivita este cruciala pentru sanatate, mai ales in cazul femeilor tinere”.

 

Medicii buzoieni considera contraceptia drept una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a unei sarcini nedorite, a bolilor cu transmitere sexuala, dar si a unor afectiuni ale aparatului genital feminin.

Dr. Silvia Nistor, specialistul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau in planificare familiala, atrage atentia ca atat in prevenirea unei sarcini dedorite, cat si in preventia bolilor cu transmitere sexuala, contraceptia este salvatoare. „Tinerele doamne si domnisoare care si-au inceput viata sexuala este important sa constientizeze cat de important este sa aiba grija de sanatatea lor, dar si ca alegerea metodei de contraceptie potrivita este cruciala. Din aceasta cauza, nu incurajam alegerea metodei de contraceptie de pe internet sau in urma unor discutii cu prietenele, colegele sau alte cunostinte. Trebuie avut in vedere ca ceea ce pentru o persoana  este potrivit si eficient, pentru alta ar putea avea efecte nedorite. De aceea este necesara consilierea de catre un specialist in planificare familiala sau obstetrica-ginecologie, care pot indica metodele potrivite dintre care femeia respectiva poate alege”.

Potrivit unor studii recente publicate de revista Lancet, anual, contraceptia salveaza peste 250.000 de femei din intreaga lume, iar numarul lor ar putea ajunge la 100.000.000, daca toate femeile ar dispune de mijloace de contraceptie adecvate, alese numai dupa consilierea unui specialist.

 

Statistici ingrijoratoare

 

Potrivit studiilor mentionate, progrese importante s-au inregistrat in tarile in curs de dezvoltare, unde contraceptia a contribuit la reducerea mortalitatii materne cu 40% in ultimii ani. Probleme serioase se mentin insa in Africa subsahariana, unde doar 22%  dintre femeile casatorite sau cu o viata sexuala activa folosesc mjloace contraceptive, spre deosebire de tarile dezvoltate unde procentul este de 75%. 

Medicul ginecolog Marcel Halanga, din cadrul Maternitatii Buzau, atrage la randul sau atentia asupra necesitatii medicului specialist, aratand ca „femeile din Romania si mai ales cele din mediul rural, in ciuda faptului ca isi incep viata sexuala la varste din ce in ce mai mici, sunt putin informate asupra beneficiilor si metodelor contraceptive, care in anumite situatii pot chiar ajuta o femeie sa ramana insarcinata. In lipsa consultarii specialistului, nu sunt putine cazurile in care femeile se aleg cu o sarcina nedorita sau mai tarziu dezvolta anumite afectiuni ale aparatului genital. In plus exista riscul bolilor cu transmitere sexuala”, trage medicul un semnal de alarma.

Pe de alta parte, studiul de la care am plecat arata ca utilizarea contraceptiei ar putea salva peste 100 de milioane de femei din intreaga lume pana in 2050 cand se estimeaza ca populatia globului va ajunge la 9,3 miliarde de locuitori (acum suntem 7 miliarde de locuitori).

 

Efecte asupra sarcinii

 

Din cercetarea mentionata rezulta si ca trei milioane de nou-nascuti mor, anual, in marea majoritate in tarile dezvoltate, din cauza complicatiilor aparute in timpul sarcinii sau la nastere. 

In judetul Buzau, potrivit datelor comunicate de purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica, Mihaela Voineagu, „in 2011 s-a inregistrat un numar de 3.697 nascuti vii, respectiv o rata a natalitatii de 7.7 nascuti vii la 1.000 locuitori, comparativ cu anul 2010 cand s-au inregistrat  4179 nascuti vii si o rata a natalitatii de 8.6. Mortalitatea infantila a inregistrat in anul 2011 un nivel de 8.9‰ decese 0-1 an (33 decese), in timp ce mortinatalitatea a inregistrat un nivel de 5.9‰ (22 nascuti morti). In aceeasi perioada s-au inregistrat 1528 de avorturi, dintre care 695 de avorturi la cerere si 833 spontane. Totodata au fost luate in evidenta 2630 de gravide, 226 dintre el;e prezentand riscuri atat pentru sarcina cat si pentru ele insele”.

Studiile au evidentiat de asemenea ca in cazul copiilor nascuti la mai putin de doi ani dupa fratii lor sunt cu 60% mai multe riscuri de a muri la varste fragede decat cei nascuti dupa mai mult de doi ani, concluzia fiind ca reducerea numarului de sarcini cu risc si cresterea intervalului dintre doua sarcini ar mari sansele de supravietuire ale copiilor.  


Categorii: Lifestyle, Medici

Adaugati un comentariu


 

*