Concedii medicale cat sanatatea din trei spitale

16 august 2012 | 0 comentarii |

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate a platit pentru concedii medicale o suma echivalenta cu bugetele Spitalului de Boli Cronice Smeeni si ale spitalelor private Ecomed Vintila Voda si Sfantul Sava Buzau la un loc sau aproape cat bugetul Spitalului Rm.Sarat.

 

Criza i-a facut pe romani mai responsabili la locul de munca. Asta aflam  dintr-un studiu publicat la sfarsitul anului trecut, in care se concluziona ca dupa instituirea „politiei concediilor medicale” numarul zilelor de concediu de boala a scazut aproape la jumatate fata de anul precedent, iar 70 la suta dintre angajati prefera mai degraba sa mearga bolnavi la serviciu, decat sa-si piarda slujbele.

Realitatea pare sa contrazica insa aceste rezultate. Sumele cheltuite pe concedii medicale sunt incredibil de mari in comparatie cu costurile serviciilor medicale. Explicatiile pot fi muliple, dar cel putin trei merita analizate: fie suntem foarte bolnavi dar ne tratam in particular (si atunci se pune intrebarea de ce mai platim la Fondul de sanatate), fie suntem extrem de profitori si lenesi, iar cu complicitatea medicilor ne batem joc de noi insine si nu mai avem dreptul sa ne plangem de felul in care traim, dar cel mai plauzibil ar fi ca sistemul sanitar actual este incapabil sa asigure serviciile de sanatate, chiar si la nivel minimal.

Sumele decontate pentru concedii de boala si ingrijirea copilului au fost, in 2011, de 9.439.930 de lei, iar anul acesta se mentin in aceleasi limite, in  primul semestru decontandu-se la acest capitol 4.579.490 lei”, a precizat purtatorul de cuvant al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS), Simona Anghel, director Relatii Furnizori.

 

Spitalele, la limita subzistentei

 

Pentru a compara nivelul cheltuielilor pentru concedii medicale cu cele ale serviciilor medicale din spitale, am solicitat Casei de Asigurari de Sanatate  situatia bugetelor celor sapte spitale din judet (cinci publice si doua private), pe anul in curs.

Bugetul initial total alocat celor sapte spitale pentru anul in surs este de 72.593.291 lei, asa cum s-a publicat si pe site-ul CJAS. Spitalul Judetean de Urgenta are la dispozitie, pentru servicii medicale, 32.663.926 lei, la Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca sunt 22.471.762 lei, iar bugetul  Spitalului Municipal Rm. Sarat este de 10.807.535 lei. Pentru Spitalul Orasenesc Nehoiu s-au alocat 3.366.949 lei, iar Spitalului de Boli Cronice Smeeni i s-au repartizat fonduri de 1.360.884 lei. Cele doua spitale private aflate in contract cu CJAS, Ecomed Vintila-Voda si Sf. Sava Buzau au la dispozitie 1.405.775 lei, respectiv, 1.922.233 lei”, arata Simona Anghel, mentionand ca la aceste sume se va adauga 5% reprezentand bugetul  necontractat pentru semestrul al II-lea si rectificarile care toata lumea spera ca vor avea loc pana la sfarsitul anului.

In 2011, prevederile bugetare pentru spitale au fost de 97.650.000 lei, iar dupa rectificarile succesive operate de ordonatorul principal de credite pana la sfarsitul anului, bugetul total al spitalelor aflate in contract cu CJAS a ajuns la 133.048.320 lei, in conditiile in care numai Spitalul Judetean de Urgenta a intrat in 2012 cu datorii de peste 25 de milioane de lei.

 

Aproape 10 milioane de lei pe an pentru boala

 

Aceasta, in conditiile in care anul trecut s-au cheltuit 9.439.930 de lei din Fondul de Sanatate, pentru concedii de boala (5.600.000 lei) si pentru concedii ingrijire copil (3.839.930 lei), suma aproape dubla fata de anul 2010 cand s-au achitat pentru concedii medicale 5,11 milioane de lei.

In aceeasi perioada, valoarea contributiilor pentru concedii si indemnizatii de la persoane fizice sau juridice a fost de 9.524.000 lei, dar pentru ca multi agenti economici „uita” sa se achite de aceste obligatii, la sfarsitul anului se incasasera 7.652.860 lei.

In prima jumatate a acestui an, suma totala decontata de CJAS pentru concedii medicale a fost de 4.579.490 de lei, la care se adauga 51.510 lei reprezentand concedii medicale persoane fizice. Adica, aproape cat bugetul pe care-l are la dispozitie Spitalul Judetean ca sa functioneze timp de doua luni, cat bugetul Siptalului Rm. Sarat pe o jumatate de an sau cat bugetul spitalelor Smeeni, Ecomed Vintila-Voda si Sf. Sava la un loc, pe tot anul in curs.

In plus, asa cum arata directorul, „in fiecare luna, pentru anumiti angajatori, se deconteaza concedii pe 2-3 luni, pentru ca acestia vin cu documentele cu intarziere, iar la aceste sume se adauga cheltuielile cu medicamentele si materialele sanitare, care depasesc usor 6 – 7 milioane de lei lunar”, ceea ce inseamna ca platim mai mult pentru boala decat pentru sanatate.

 

Institutiile publice, in topul beneficiarilor CM

 

In fata unei astfel de realitati, autoritatile sanitare si unii angajatori si-au aratat nemultumirea fata de numarul mare de concedii medicale. Astfel ca au fost efectuate numeroase controale prin care s-a urmarit legalitatea concediilor acordate de medicii buzoieni. Asa-zisa Politie a concediilor medicale, instituita special pentru a impiedica acordarea abuziva a acestora, a avut anul trecut 88 de controale tematice la medicii de familie si 20 de controale la medicii din ambulatoriul de specialitate, dar s-au verificat si sesizarile a patru angajatori care aveau suspiciuni.

In urma verificarilor specialistilor nostri s-a constatat ca cele patru sesizari ale angajatorilor nu se confirma, dar in alte opt cazuri s-au identificat deficiente pentru care au fost aplicate sanctiuni”, spune Simona Anghel.

Printre beneficiarii celor mai multe concedii medicale platite prin CJAS se numara mai ales institutiile publice. Ce-i drept, aceste institutii au si un mare numar de angajati, iar unele dintre ele au in structura de personal multe femei aflate in concediu de maternitate.

Intre beneficiarii celor mai multe concedii medicale se afla Spitalul Judetean de Urgenta, Tribunalul, Directia Finantelor Publice si AJOFM.


Categorii: Analiza, C.A.S., Financiar

Adaugati un comentariu


 

*