Cooperare interinstitutionala in cadrul unei campanii de informare cu privire la bolile cronice respiratorii

Un prim pas a constat in realizarea unui portal prin intermediul caruia cei interesati pot afla numeroase informatii  utile cu privire la bolile respiratorii, in special la astm.

 

AstmLa initiativa Asociatiei Nationale pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons, a fost demarata o campanie de informare si educare a consumatorilor in domeniul Sanatatii, cu privire la bolile cronice respiratorii, dintre care cea mai frecventa si cea mai cunoscuta este astmul. In scurt timp, apreciind necesitatea informarii populatiei cu privire la aceste aspecte, intrucat un om informat poate preveni mai eficient contractarea anumitor boli, campaniei i s-a alaturat si una dintre cele mai importante companii farmaceutice din lume, Glaxo Smith Kline, impreuna cu Ministerul Educatiei Nationale, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale, Societatea Romana de Pneumologie, Colegiul Medicilor din Romania si Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Brasov.

Campania se va desfasura cu precadere in mediul on-line, dat fiind ca Internetul este unul dintre cele mai accesate si accesibile mijloace de informare, in acest scop fiind realizat portalul www.resursadesanatate.ro, care cuprinde informatii referitoare la astm si la celelalte boli cronice respiratorii.

 

Primaria-Ciortesti-Judetul-Iasi-ResursaDeSanatate.ro-InfoCons-Protectia-ConsumatorilorDupa cum precizeaza intr-un comunicat asociatia InfoCons, initiatorul acestei campanii, portalul va fi actualizat in mod constant cu informatii utile pe tema proiectului, studii de caz si sfaturi atat pentru cei suferinzi, cat si pentru familiile acestora. Cei interesati pot accesa oricand portalul, unde pot gasi informatii utile cu privire la astm, despre ce este si cum se manifesta, tipuri de astm, sfaturi si informatii utile, date statistice, legislatie din domeniul medical, intrebari si raspunsuri. Se urmareste astfel o cat mai buna informare a pacientilor, in calitate de consumatori, punandu-se in mod special accentul pe latura de preventie.

O parte din informatiile de pe site au fost tiparite si pe mai multe afise si flyere care au fost distribuite in toata tara, putand fi gasite in cadrul institutiilor publice cum ar fi primariile, prefecturile, consiliile judetene, sectii de politie, scoli si licee sau unitati sanitare.

 

astm-bronsicAstmul este o boala cronica pulmonara, caracterizata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse. In timpul unei respiratii normale, aerul circula liber in si afara plamanilor. Simptomele astmului variaza in timp si adesea ele se agraveaza, in mod caracteristic, in timpul noptii si la primele ore ale diminetii. Severitatea astmului variaza de la individ la individ si, fiind o boala cronica, trebuie tratata permanent, nu numai in timpul crizelor. Un tratament corect de fond previne aparitia altor crize. Din pacate, nu vorbim despre o boala vindecabila , insa este usor de tratat, obiectivul fiind ca astmaticul sa duca o viata normala, cu pretul administrarii unui tratament. Cea mai simpla terapie in astm este terapia inhalatorie. Potrivit informatiilor de pe portal, aceasta nu trebuie privita nu ca tratament de ultima faza a bolii ci, dimpotriva, ca tratament de inceput. Spray-urile contin doze mici de medicamente care se duc numai in bronhii, neavand efecte generale. Astfel, spray-urile sunt potrivite pentru tratamentul de lunga durata, fara sa aiba efecte adverse asupra intregului corp.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*