Campanie de depistare precoce a autismului, cu ajutorul medicilor de familie

1 februarie 2017 | 0 comentarii |

Miza o constituie promovarea chestionarelor de screening aplicate copiilor cu varste mici, in scopul depistarii precoce a acestei afectiuni si a eventualelor disfunctionalitati in recuperare.

 

HelpAutism-terapiegratuitaLa sfarsitul lunii ianuarie s-a dat startul unei noi campanii dedicate depistarii precoce a simptomelor autismului. Campania este adresata, de aceasta data, medicilor de familie din Bucuresti si judetele Arges si Suceava, iar rezultatele vor constitui o baza de pornire pentru viitoare demersuri privind depistarea precoce a autismului. Este vorba despre o campanie de informare initiata de asociatia Help Autism, in parteneriat cu asociatia Autism, Terapie, Sport si Arte Arges, care se va adresa unui numar aproximativ 2.000 de medici de familie si pediatri din Capitala si cele doua judete, care vor fi instruiti in privinta necesitatii si importantei aplicarii chestionarului de screening pentru autism in cazul copiilor cu varste mici. Acesta este un instrument facil prin intermediul carora medicii de familie pot descoperi din timp simptomele specifice autismului si astfel ii pot indruma pe parinti sa mearga cu copiii la un medic specialist, astfel incat terapia sa inceapa cat mai devreme, pentru ca sansele de recuperare sa creasca.

Campania presupune atat activitati de informare online cat si intalniri individuale cu 750 de medici de familie, care vor fi vizitati la cabinetele proprii de voluntarii celor doau asociatii, dar si de 13 studenti la Psihologie care s-au alaturat benevol campaniei.

 

autismInitiatorii se bucura si de sprijinul Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF), care ii va inform online pe medicii de familie din Bucuresti si cele doua judete, facilitand totodata vizitele voluntarilor la cabinetele acestora. Voluntarii vor primi scrisori de recomandare din partea SNMF, prin care medicilor de familie li se va solicita sa sprijine acest demers.

Chestionarul de screening, care va fi promovat cu ocazia acestor intalniri, a fost elaborat in cadrul Programului National de Sanatate Mintala inca din 2014, permitand identificarea primelor simptome ale unei tulburari de spectru autist, menite sa indrume parintele catre un specialist. De altfel, Programul National de Identificare Precoce a Tulburarii de Spectru Autist si Tulburari Asociate incurajeaza parintii care au copii cu varste intre 1 si 3 ani, sa solicite aplicarea screening-ului in cabinetul medicului de familie, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 si 36 de luni. Acest chestionar se aplica gratuit si dureaza intre 5 si 10 minute. In cazul in care se obtine un scor peste 10, ce indica semne ingrijoratoare de tulburare de spectru autist, medicul de familie directioneaza copilul catre medicul psihiatru-pediatru, singurul in masura sa puna diagnosticul.

 

Lectii-despre-autism-3Pe langa discutiile pe care le vor avea cu voluntarii implicati si informatiile pe care le vor putea accesa on-line, medicii vizati in cadrul acestei campanii vor primi si o brosura care va fi pusa si la dispozitia pacientilor. Elaborata special pentru aceasta campanie, brosura reprezinta un instrument-suport, atat pentru medici cat si pentru parinti, oferind informatii complete privind sfera tulburarilor de spectru autist,  incepand de la semne si diagnostic, screening, terapie, recuperare si pana la integrare in gradinite si scoli de masa.

Totodata, medicilor de familie li se va solicita sa completeze si un chestionar privind gradul de absorbtie al formularului de screening pentru autism, iar raspunsurile date, precum si concluziile organizatorilor la finalul campaniei, vor fi sintetizate intr-o scrisoare deschisa ce va fi adresata Ministerului Sanatatii, document ce va cuprinde si recomandari pentru imbunatatirea procesului de diagnosticare precoce a copiilor cu autism.

 


Adaugati un comentariu


 

*