COPAC a lansat o hartă interactivă cu centrele de evaluare COVID-19

17 martie 2022 | 0 comentarii |

Pentru a veni în sprijinul pacienților infectați, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România a lansat o hartă care poate fi deschisă de pe telefon și laptop,care va arăta pacientului cele mai apropiate centre de locul unde se află.

 

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a lansat o hartă interactivă cu cele 218 centre de evaluare COVID-19, care poate fi accesată de pe orice dispozitiv electronic, inclusiv de pe telefon, pentru a veni în sprijinul pacienților infectați și care au nevoie de evaluare și tratament, care astfel pot afla cele mai apropiate centre de locul în care se află, transmite organizația de pacienți, printr-un comunicat.

Radu Gănescu, președintele COPAC, a precizat că a gândit acest instrument online „pentru a ajuta pacienții și a-i ghida spre cel mai apropiat centru pentru a fi evaluat. Chiar dacă suntem pe o perioadă descrescătoare, totuși pacienții cu afecțiuni cronice pot avea complicații dacă se infectează și, de aceea, este important să meargă la medic într-un centru să fie evaluați și să primească tratament. Chiar eu am beneficiat de evaluare și tratament într-un astfel de centru”.

Pe toată durata pandemiei, bolile cronice s-au dovedit a fi factori de risc importanți în decesul a peste 60.000 de persoane infectate în ultimii doi ani cu SARS-Cov-2 în România, subliniază reprezentantul COPAC.

 

Persoanele depistate pozitiv la testul COVID și care au cel puțin doi factori de risc, trebuie să știe că în primele 5 zile de la obţinerea rezultatului trebuie să se adreseze unui Centru de evaluare ambulatorie, pentru a putea primi tratament adecvat. „Recomand persoanelor care au un test SARS-CoV-2 pozitiv să meargă la un centru de evaluare COVID pentru stabilirea unui tratament adecvat. Pacieții care pot fi monitorizați acasă vor pleca de la centru cu tratamentul pe care specialiștii îl consideră adecvat, după ce li se face evaluarea. Evaluarea cât mai timpurie după primirea rezultatului pozitiv este cu atât mai importantă în cazul pacienților cu afecțiuni cronice care pot dezvolta complicații”, a explicat dr. Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Național de Boli Infecțioase „Prof. dr. Matei Balș” și București.

Raportările Institutului Național de Sănătate Publică arată că peste 93% dintre cei decedați aveau cel puțin o boală cronică din categoriile: cardiovascular (7 din10 cazuri), diabet zaharat (3 din 10), boli neurologice sau obezitate (2 din 10), afecțiuni renale, pulmonare sau cancer (1 din10), potrivit COPAC.

Harta poate fi accesată la link-ul: https://www.copac.ro/centre-de-evaluare-covid-19/

 


Adaugati un comentariu


 

*