Copiii, victime neputincioase ale arsurilor

19 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Dr. Dan Mircea Enescu

Arsurile, produse fie prin oparirea cu diferite lichide fierbinti, fie prin foc, substante chimice sau alte accidente, reprezinta unele dintre cele mai grave, mai dificile si mai costisitoare urgente medico-chirurgicale. Iar cand victimele sunt copii sau varstnici, categoriile cu cea mai scazuta imunitate, interventia medicilor devine si mai dificila.

In Romania, peste 12.000 de copii sunt, anual, victime ale arsurilor, multi dintre ei fiind urgente medicale majore. „Anual, 12.000 de copii romani sufera arsuri, iar dintre acestia, peste 2.500 sunt pacienti cu varste intre 0 si 4 ani, incadrati ca urgente medico-chirurgicale majore”, avertiza, recent, profesorul doctor Dan Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, unde ajung cele mai grave cazuri de acest fel.

 

Dr. Mihai Tache

Copii sunt, in mod direct sau indirect, victime ale nea­tentiei adultilor. Pentru acesti copii, frecvent, ultima lor sansa o re­prezinta medicul”, apreciaza si dr. Mihai Tache, medic in cadrul Sectiei de Chirurgie Plastica si Arsi din Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, care imporeuna cu dr. Ion Draghici, directorul medical al SJU, a salvat, de-a lungul anilor, nenumarate cazuri de arsuri, atat la adulti cat si la copii.

Tinand cont de aceste statistici ingrijoratoare, Spitalul „Grigore Alexandrescu” anunta ca a demarat un proiect de perfectionare a cadrelor medicale care ingrijesc copiii arsi. In acest proiect sunt incluse  690 de cadre medicale care vor fi instruite si perfectionate in domeniul terapiei medico-chirurgicale de urgenta a arsurilor la copii cu varsta intre 0 si 4 ani, dintre care 560 de medici si 1.130 de asistente medicale din toata tara. Cursurile de per­fec­ti­o­na­re se realizeaza fie in sistem de videoconferinta, fie folosind elementele specifice unei platforme e-learning. Unul dintre obiectivele acestui proiect este sca­derea sub 1% a indicelui de mor­talitate la cazurile spitalizate in unitatile publice.

Accidentele prin arsura re­pre­zin­ta o problema grava de sa­na­tate pu­blica, avand consecinte pe termen mediu si lung, cu necesitatea unor terapii ulterioare. In special la varstele mici, arsurile reprezinta un risc vital major, in directa le­ga­tura cu suprafata afectata, multi copii ramanand cu un handicap bi­o­logic, cu traume asociate acestui gen de accidente”, mai arata dr. Mihai Tache.

 


Adaugati un comentariu


 

*