SIDA, Shakespeare si cutremurarea lui Barbu

10 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Culturii a indignat o tara intreaga cu o declaratie denigratoare la adresa bolnavilor infectati cu HIV/SIDA, de la care a considerat ca poate fi luat din buget, pentru a se aloca Festivalului Shakespeare.

 

Daniel Barbu, ministrul Culturii

Daniel Barbu, ministrul Culturii

Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri Shakespeare sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul Shakespeare”, sunt cuvintele care au starnit reactii de dezaprobare din partea oficialilor din Sanatate, a organizatiilor persoanelor infectate cu HIV/SIDA si chiar a presedintelui Traian Basescu.

Printr-o declaratie pe care a facut-o fara sa se gandeasca prea mult, ministrul Culturii, Daniel Barbu a reusit sa-si aprinda singur paie-n cap si sa isi atraga oprobiul majoritatii romanilor, in conditiile in care oricum nu era un personaj prea simpatizat. Daca declaratia ar fi apartinut unuia care nu prea \are treaba cu cartea si cultura, mai treaca-mearga, dar venita din partea unui renumit profesor universitar, politolog si analist, insusi ministrul Culturii, nu poate decat sa socheze, pur si simplu.Sa ne fereasca Dumnezeu de prostia omului destept!”, a comentat despre acesta, Mircea Dinescu, nereusind sa-si explice cum a fost posibil ca ministrul sa scoata din guraastfel de gogomanii, avand in vedere ca este vorba despre o boala incurabila si, pe deasupra, multi dintre cei bolnavi sunt in aceasta situatie nu din cauza lor, au fost imbolnaviti in urma unor tratamente (…) aici vorbim despre drama a mii de familii”.  

 

sida_simbolVorbind despre banii care au fost alocati de la buget, Daniel Barbu a facut o comparatie total neinspirata, intre suma pe care primit-o pentru diferite activitati, ministerul pe care il conduce, si cea alocata Programului pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA. Ministrul Culturii a apreciat ca aceasta din urma este mult prea mare si ca din banii alocati acestui program s-ar fi putut organiza mai multe evenimente culturale, precum Festivalul Shakespeare de la Craiova.

Recent, ministrul Barbu a fost atacat cu rosii, la Cluj, si i-a fost sparta luneta masinii in Bucuresti, din cauza pozitiei sale fata de exploatarea de la Rosia Montana. Abia se mai stinsesera ecourile acestor scandaluri, iar ministrul a facut o noua declaratie incendiara, intr-o emisiune televizata de la un post din Craiova, prin care si-a atras si mai multa antipatie, starnind reactii chiar si la nivel oficial. De la ministrul Sanatatii, la presedintele Romaniei, de la organizatiile de pacienti la analisti, jurnalisti si oameni simpli, barbu a intrat si in atentia Consiliului National pentru Combaterea Ciscriminarii pentru afirmatiile facute la adresa acestor bolnavi.

 

medicamente-hivReferindu-se la banii alocati programului pentru HIV/SIDA care, potrivit declaratiei sale „reprezinta jumatate din bugetul Ministerului Culturii”, ministrul Barbu a apreciat ca acest fapt nu se justifica, pe motiv ca „nu suntem in Africa de Sud”, pentru ca numarul bolnavilor infectati cu HIV/SIDA sa fie de ordinul milioanelor.

Cu toate ca era evident ca habar nu are despre ce vorbeste, ministrul Culturii si-a continuat tirada, vorbind despre cate s-ar putea face in plan cultural dacamacar pe jumatatedin banii alocati bolnavilor cu HIV/SIDA s-ar taia si ar fi alocati culturii.

La dezbaterile pe bugetul 2014, m-a frapat, m-a cutremurat cu adevarat urmatorul lucru. Credeti-ma, nu vreau sa par cinic in fata dumneavoastra, cu tot respectul pentru respectiva categorie de concetateni ai nostri. Bugetul, Programul national pentru prevenirea si tratarea HIV/SIDA este jumatate cat bugetul din toate programele Ministerului Culturii. Deci, ai Ministerul Culturii si programul national de combatere si tratament HIV/SIDA. Jumatate. Unu la doi. Dupa parerea mea, nu suntem in Africa de Sud. Nu sunt milioane de concetateni afectati de acest hidos flagel al epocii noastre. Nu inteleg, eu personal. Am fost cutremurat cand mi-am dat seama cate Festivaluri «Shakespeare» sau cat de amplu am putea face evenimentul, Festivalul «Shakespeare»  de la Craiova, daca nu am avea acel program sau daca acel program ar fi la jumatate– este declaratia integrala facuta pe aceasta tema de ministrul Barbu, intr-un moment in care mai bine tacea….

 

Iulian Petre - UNOPA2Asa cum era de asteptat, la scurt timp dupa ce aceste afirmatii au ajuns la cunostinta opiniei publice, au inceput sa curga reactiile de dezaprobare.

Printre primii care au reactionat a fost Iulian Petre, presedintele executiv al Uniunii Nationale a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, care i-a cerut ministrului Culturii sa le ceara scuze, public, celor peste 12.000 de persoane infectate cu HIV din Romania, „pentru modul in care a instigat populatia Romaniei importiva lor”. Totodata, acesta a solicitat premierului Victor Ponta si ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, sa exprime public pozitia Guvernului fata de afirmatiile grave facute de ministrul Barbu. Nu in ultimul rand, Iulian Petre a calificat respectivele afirmatii drept o invitatie la stigma si discriminare fata de aceasta categorie de pacienti, care sunt, in opinia ministrului, vinovati pentru lipsa de festivaluri din Romania”.  Din aceasta cauza, organizatia pe care o reprezinta a facut o sesizare Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.

Respectivul organism s-a autosesizat insa inainte de a primi plangerea oficiala, presdedintele Csaba Asztalos anuntand ca saptamana viitoare, ministrul Barbu va fi citat si audiat de catre consiliu.

 

Traian Basescu, presedintele Romaniei

Traian Basescu, presedintele Romaniei

In aceeasi zi, presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu au avut reactii prin care l-au combatut pe ministrul Culturii, Daniel Barbu, considerand ca nu poate fi facuta o comparatie, de vreun fel, intre SIDA si un festival cultural, fie el si Shakespeare.

Astfel, presedintele Traian Basescu a deeclarat luni seara, referindu-se la afirmatiile facute de Barbu: Ce pot sa spun cand un inalt demnitar al statului face asemenea afirmatii, cand Romania are peste 12.000 de oameni bolnavi de HIV in evidenta? Cati or fi neluati in evidenta si de care se va afla mai tarziu! Cred ca este o declaratie gresita. In toate tarile civilizate, si in Africa inapoiata, este o prioritate programul anti-HIV, pentru ca raspandirea bolii nu poate fi prevenita decat prin tratarea celor bolnavi. Si, chestiunea umanitara, pentru fiecare om in parte… s-a imbolnavit, ce faci, il lasi? Ca nu poate suporta nimeni, cred ca nici cei care sunt mai bogati nu pot suporta costurile unui astfel de tratament, continuu”.

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

Pozitia ministrului Sanatatii a fost exprimata printr-un comunicat de presa. Eugen Nicolaescu, desi coleg de partid cu barbu, a calificat drept neinspirata si neadecvata comparatia acestuia intre finantarea Programului National de Prevenire si Control HIV/ SIDA si cea a festivalurilor culturale.

„Ministerul Sanatatii considera neinspirata si inadecvata comparatia intre finantarea Programului National de Prevenire si Control HIV/ SIDA si cea a festivalurilor culturale.Ministerul Sanatatii isi intemeiaza politicile publice pe dovezi si pe nevoile cetatenilor, tinand cont de dreptul fundamental la viata si fara discriminari. Ministerul Sanatatii considera ca alocarea banilor publici nu trebuie gandita pentru un domeniu in detrimentul altuia, ci pornind de la prioritatile societatii, de la rezolvarea acelor probleme care sunt cele mai importante pentru cetateni.  Sanatatea este o prioritate, iar HIV/SIDA este o problema de sanatate publica. Aceasta priveste nu doar pacientii sau Ministerul Sanatatii, ci intreaga societate si trebuie tratata cu responsabilitate. De ani de zile Romania este apreciata pentru modul in care a tratat acest program” , se precizeaza in comunicatul ministerului Sanatatii.

 

Primul ministru Victor Ponta

Primul ministru Victor Ponta

Singurul care nu a avut vreo reactie a fost primul ministru Victor Ponta, plecat in Africa de Sud pentru a participa la inmormantarea lui Nelson Mandela, intamplator chiar tara la care a facut referire ministrul Barbu in afirmatiile sale denigratoare. Este lesne de inteles situatia in care a fost pusa delegatia romana in contextul in care declaratiile respective au ajuns si la urechile oficialilor din Africa de Sud.

In fata acestui val de dezaprobare, Daniel Barbu a revenit asupra declaratiilor si chiar si-a cerut scuze public celor lezati de afirmatiile sale.

„Am spus doar ca Programul de prevenire si tratament HIV/SIDA are o suma care e jumatate din toate programele Ministerului Culturii. Explicam unui public de oameni de cultura care ma intrebau despre finantarea unor programe culturale. Regret profund daca aceasta declaratie scoasa din context a lezat sensibilitatea cuiva, nu asta a fost intentia mea. Am facut o comparatie, recunosc e nefericita si atata tot. Profit de oportunitatea pe care mi-ati dat-o sa transmit scuzele mele, parerea de rau pentru faptul de a fi lezat sensibilitatea celor care s-au considerat lezati de aceasta afirmatie a mea, pe care o regret si imi cer scuze pentru a fi facut-o”, a mai declarat ministrul Culturii, aseara, la o emisiune televizata.

 


Adaugati un comentariu


 

*