Capusele au facut 500 de victime printre buzoieni

23 mai 2012 | 0 comentarii |

Autoritatile sanitare sunt in alerta maxima din cauza inmultirii victimelor  muscaturilor de capuse.  Astazi, la pranz, in Buzau s-a atins pragul de 500 de persoane prezentate la medic in urma muscaturii capuselor, iar numarul lor pare sa creasca pe zi ce trece. Nici medicii infectionisti, nici cei de la Unitatea de Primire Urgente, dar nici autoritatile locale nu mai au liniste.

Ministerul Sanatatii avertizeaza insa ca numarul muscaturilor de capuse va creste si mai mult pana la sfarsitul lunii mai si in luna iunie, dar „din fericire, potrivit raportului prezentat primului ministru, incepand din anul 2010, atat borrelioza Lyme cat si encefalita de capuse sunt afectiuni monitorizate, aflate in supraveghere epidemiologica. In prezent, borrelioza este diagnosticata si tratata in toate judetele tarii, printr-o abordare teritoriala organizata in cadrul acestei supravegheri”, se mentioneaza in documentul amintit.

Chiar la aceasta ora, reprezentantii autoritatii sanitare in teritoriu ii prezinta  prefectului Gabriel Balta situatia cazurilor de muscaturi de capusa din judet.

 

Exista si „psihoza pozitiva”

 

O adevarata isterie a cuprins comunitatea, dar potrivit dr. Elena Damian, seful Sectiei de Boli Infectioase a Spitalului Judetean de Urgenta, „chiar daca din cauza cazurilor extreme prezentate in mass-media s-a creat o adevarata psihoza in masa, este bine ca populatia constientizeaza riscul la care se expune. Este adevarat, suntem foarte aglomerati, avem cate 40 – 50 de prezentari in fiecare zi, iar intr-o zi cu garda am consultat 76 de victime ale capuselor. Este insa imbucurator ca educatia medicala a populatiei a ajuns la acest nivel, ca se adreseaza medicului in faza in care putem sa prevenim complicatiile, paraliziile la care se poate ajunge mai tarziu. Au existat si situatii in care pacientii aveau alta afectiune si si-au amintiti ca fusesera muscati de capuse in urma cu cativa ani, dar mai bine sa vina la medic fara sa aiba nevoie, decat sa ignore riscurile”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana dr. Damian.

 

Medicul de familie, ocolit

 

Situatia ar putea fi insa mai putin alarmanta daca persoanele muscate de capusa s-ar adresa mai intai medicilor de familie, care ar putea face un triaj, astfel incat la urgenta sa nu ajunga decat cazurile grave.

Ar putea si medicii de familie sa ne ajute sa nu ne mai confruntam cu aceasta avalansa de cazuri venite in urgenta. In cazurile in care nu exista nicio simptomatologie si nu prezinta suspiciuni, ar putea prescrie o reteta, iar la spital sa trimita numai cazurile suspecte de borrelioza. Din pacate, nu se intampla asa”, mai spune dr. Damian.

Dr. Angela Mazdrag, medic de familie care efectueaza insa si garzi in UPU, spune insa ca „nu prea au ce face medicii de familie in aceasta situatie, pentru ca populatia prefera sa vina direct la specialist, ocolind medicul la care se afla in lista. Personal, in garzile de la UPU, nu am intalnit nici macar un caz in care sa se fi apelat mai intai la medicul de familie”.

 

30 de suspiciuni de Lyme

 

Directia de Sanatate Publica monitorizeaza cazurile de muscatura de capusa, iar pentru cele in care au existat suspiciuni de Boala Lyme (borrelioza,  sau boala cu 1.000 de fete cum i se mai spune ) s-au recoltat probe biologice  care s-au trimis pentru analize de laborator la Bucuresti si Iasi.

Pana ieri, aveam in evident 112 de cazuri de copii si 470 de adulti muscati de capusa. Astazi, dupa cum evolueaza situatia, cred ca se va trece de 500 de cazuri. Medicii monitorizeaza cu atentie fiecare caz, au fost trimise si 15 probe serice la laboratoarele de referinta pentru analize specifice, dar pana acum nu s-a confirmat decat cazul fetitei de 13 ani din Rm. Sarat, care desi se afla la domiciliu este in tratament, sub stricta supraveghere a medicului infectionist de la Spitalul municipal ramnicean”, a declarat Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP.

Dr. Viorica Mihalascu, director adjunct Sanatate Publica, a precizat ca  „s-au mai recoltat probe de la inca 15 persoane suspecte de Boala Lyme si chiar astazi acestea vor fi trimise la laborator, pentru confirmarea sau infirmarea borreliozei”.

 

Statistici nationale

 

Potrivit Ministerului Sanatatii, in ciuda isteriei care s-a creat in jurul capuselor, anul acesta s-a inregistrat o scadere a numarului de cazuri de borrelioza fata de anul trecut. Au fost confirmate 34 de cazuri din 208 suspecte, in timp ce in 2011 au fost 130 de suspiciuni si 62 de confirmari.

„Cu toate acestea, bolile infectioase transmise prin vector activ (capuse, tantari) inregistreaza o anumita crestere in intreaga Europa, inmultirea capuselor fiind favorizata de schimbarile climatice (fluctuatii de temperaturi, precipitatii abundente)”, se mentioneaza in comunicatul MS, in care institutia amintita face si recomandari de care este bine ca populatia sa tina seama, in conditiile in carte „sezonul de activitate intensa a capuselor, in conditiile climatice din Romania, este in lunile mai-iunie”.

 

Ce trebuie sa stim despre borrelioza?

 

Distrugerea, in perimetrele locuite, la nivelul spatiilor verzi, a populatiei de capuse, in cazul in care se observa si se constata prezenta acesteia; protectia individuala (haine cu maneca lunga, pantaloni etc) in cazul deplasarii in zone cu risc; prezentarea la medic, in cazul in care se constata prezenta unei capuse fixata pe piele (atat in scopul exatragerii corecte, cat si in vederea educatiei pentru observarea eventuala a aparitiei unor simptome) si prezentarea la medicul infectionist in cazul in care in jurul muscaturii de capusa apare roseata si “eruptie” caracteristica borreliozei sunt principalele recomandari ale MS.

Specialistii din Ministerul Sanatatii arata ca borrelioza are tratament care duce la vindecare aproape intotdeauna, daca este corect recomandat si aplicat de catre medic. Boala poate fi diagnosticata prin probe de laborator, dar nu mai repede de doua saptamani de la muscatura capuselor. Trebuie stiut insa ca nu toate capusele si nu in toate teritoriile, acestea sunt purtatoare ale microrganismelor borrelia.


Categorii: Actual, Analiza

Adaugati un comentariu


 

*