Creatoarea populara Adela Petre, Cetatean de Onoare al Judetului Buzau

Distinctia i-a fost inmanata in aceasta dimineata, in cadrul sedintei ordinare a Consiliului Judetean.

 

Adela Petre – CJ Buzau

Cel mai important si totodata cel mai emotionant moment al sedintei ordinare din aceasta luna a Consiliului Judetean Buzau, care a avut loc in aceasta dimineata, a fost acela in care consilierii si-au dat votul pentru ultimul punct aflat pe ordinea de zi. Acesta se referea la acordarea titlului de cetatean de onoare creatoarei populare Adela Petre, iar momentul votului a iesit putin din tipicul obisnuit al sedintelor Consiliului Judetean.

Ajuns la ultimul punct de pe ordinea de zi, care facea referire la acordarea acestei distinctii, presedintele Petre Emanoil Neagu a facut o scurta prezentare a artistei propuse pentru primirea titlului, iar in semn de respect, consilierii s-au ridicat in picioare, Adela Petre aflandu-se in sala pe timpul sedintei.

Consilierii au ramas in picioare si in momentul in care si-au exprimat, in unanimitate, votul pentru aprobarea acestui proiect, presedintele Consiliului Judetean precizand ca va face o exceptie de la regula si nu va mai intreba cine se abtine si cine este impotriva. Aceste intrebari nici nu si-ar mai fi avut rostul, avand in vedere ca toti consilierii prezenti la sedinta au votat „pentru”.

 

Adela Petre – Cetatean de Onoare

Odata indeplinita aceasta formalitate, a urmat momentui inmanarii oficiale a titlului de Cetatean de Onoare al Judetului Buzau, misiune ce a revenit presedintelui Consiliului Judetean si celor doi vicepresedinti.

Astfel, vicepresedintele Romeo Lungu i-a inmanat Adelei Petre diploma de Cetatean de Onoare, iar din partea vicelui Adrian Petre, creatoarea populara a primit o placheta omagiala.

Ultimul la rand a fost presedintele Petre Emanoil Neagu, care i-a inmanat artiseti un buchet de flori si un plic cu cu 2.000 de lei, din partea administratiei locale.

Mai mult sau mai putin intamplator, aceasta distinctie i-a fost acordata artistei populare la scurt timp dupa aniversarea a 88 de ani de viata. Cei mai multi dintre acestia, Adela Petre si i-a dedicat creatiei populare, pe care a promovat-o in toata tara si in lumea intreaga si a cultivat-o in randul generatiilor urmatoare, devenind in acest timp una dintre cele mai cunoscute artiste populare din tara, fiind apreciata in egala masura si peste hotare.

 

Adela Petre si Petre Emanuel Neagu

Membra a Academiei Artelor Traditionale, Adela Petre a fost declarata de UNESCO „Tezaur uman viu”, astfel ca acordarea titlului de Cetatean de Onoare al Judetului Buzau era, pentru administratie locala, o „datorie morala si de suflet”, asa dupa cum se arata in expunerea de motive.

Doamna Adela Petre, Tezaur Uman Viu UNESCO, a primit astazi, din partea Consiliului Judetean Buzau, titlul de Cetatean de Onoare al Judetului Buzau! Ii suntem recunoscatori pentru promovarea continua a traditiilor locale si nationale si pentru contributia la formarea tinerilor mesteri populari!”, a declarat, plin de emotie, Petre Emanoil Neagu, presedintele Consiliului Judetean.

Rand pe rand, consilierii judeteni au felicitat-o pe „Mama Adela”, asa cum i se mai spune creatoarei populare, urnadu-i „viata lunga, sanatate si puterea de a continua aceasta misiune nobila, de a transmite generatiilor viitoare spiritualitatea si traditia populara romaneasca, in general, si buzoiana, in special”.

La fel de emotionata, Adela Petre a multumit pentru distinctia ce i-a fost acordata si i-a urat lui presedintelui Consiliului Judetean „La multi ani!”, cu prilejul zilie onomastice.

 

FC Metalul – premiat de CJ Buzau

Tot in cadru festiv a avut loc si premierea fotbalistilor de la clubul Metalul Buzau care au reusit performanta de a se califica in divizia C, intr-un moment in care fotbalul buzoian se afla pe „linie moarta”.

Acestia au primit o cupa, o diploma si medalii din partea Consiliului Judeteran, impreuna cu promisiunea ca institutia se va implica in sprijinirea clubului spre a se mentina in noul esalon si chiar a promova intr-o divizie superioara. „Am premiat astazi echipa Metalul Buzau pentru promovarea in Liga a III-a! Consiliul Judetean Buzau va sustine in continuare sportul buzoian si performanta!”, le-a pronusConsiliului Judetean.

Toate cele 17 proiecte de hotarari aflate pe ordinea de zi a sedintei de azi au fost aprobate, printre acestea numarandu-se si cel referitor la recunoasterea avansarii in gradul profesional a unor angajati din cadrul Spitalului Judetrean de Urgenta Buzau.

 

Totodata, a fost aprobata numirea in functia de consilier judetean a lui Iulian Nicolae, care va ocupa locul ramas vacant dipa demisia lui Cornel Diaconita, care a devenit consilierul prefectului Carmen Ichim. Primul nume pe lista PSD pentru preluarea functiei de consilier judetean era cel al Marilenei Dobrescu, directorul spitalului din Smeeni, insa aceasta a solicitat mai intai avizul ANI, inainte de a accepta mandatul. Agentia de Integritate a anuntat-o ca in conformitate cu noile prevederi din Legea Sanatatii,  functia pe care o detine in cadrul spitalului din Smeeni este incompatibila cu cea de consilier judetean, astfel ca Marilena Dobrescu a preferat sa isi pastreze functia de manager al unitatii medicale, pe care il conduce cu succes de peste 10 ani, refuzand-o pe cea de consilier judetean.

 

GALERIE FOTO:


Adaugati un comentariu


 

*