Crește vârsta de pensionare a medicilor

26 august 2024 | 0 comentarii |

Ministerul Sănătății propune creșterea vârstei de pensionare a doctorilor până la 70 de ani (față de 65 cât este acum), printr-un proiect de act normativ care prevede chiar posibilitatea ca medicii să lucreze până la orice vârstă, în anumite condiții.

 

Printr-un proiect de ordonanță a guvernului (OG), Ministerul Sănătății propune modificarea mai multor acte normative, inclusiv Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, prin care, printr-un alineat care modifică o prevedere a art. 391 din Legea Sănătății, „medicii pot continua activitatea până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu acordul anual al angajatorului sau prin notificarea casei de asigurări de sănătate de către medicul care se află în relație contractuală în mod direct cu aceasta. Medicul va notifica casa de asigurări de sănătate cu care se află în relație contractuală, cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii”, prevede proiectul de act normativ.

În forma actuală, art. 391 din Legea nr. 95/2006 prevede că, „la cerere, medicii se pensionează la vârsta de 67 de ani, indiferent de sex”.

 

Potrivit noului proiect de act normativ, medicii care au depășit limita de vârstă de 70 ani prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii, pot profesa în continuare în unități sanitare private“, dacă acestea se confruntă cu deficit de personal sau sunt situate în zone defavorizate. Aceste excepții sunt în vigoare și acum, însă sunt luate în calcul plecând de la baza vârstei de pensionare de 67 de ani.

În cazul unităţilor sanitare publice care înregistrează deficit de personal medical, precum şi al unităţilor sanitare publice aflate în zone defavorizate, medicii îşi pot continua activitatea peste vârsta de 70 ani prevăzută de legislația privind sistemul public de pensii, la propunerea unităţii sanitare publice, cu avizul anual al CMR, prin colegiile teritoriale judeţene, respectiv al municipiului Bucureşti şi cu aprobarea ordonatorului principal de credite, până la ocuparea posturilor prin concurs”, prevede același proiect.

 

Și medicii titulari ai cabinetelor de medicină de familie din mediul rural îşi vor putea continua activitatea după vârsta de 70 de ani, la cerere, cu aviz anual eliberat de Direcţia de Sănătate Publică judeţeană şi de Colegiul Medicilor, dacă îşi desfăşoară activitatea în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate judeţene.

De asemenea, vor putea profesa până la orice vârstă, medicii care au fost deţinuţi sau internaţi din motive politice după dictatura instaurată la 6 martie 1945, care au fost deportați în străinătate sau au fost prizonieri, pe baza certificatului anual de sănătate.

Aceste prevederi se aplică şi medicilor care, din motive politice, au fost obligaţi să îşi întrerupă studiile o anumită perioadă, obţinându-şi licenţa cu întârziere, ori celor care au fost împiedicaţi sa îşi reia activitatea profesională”, mai arată proiectul.

În unităţile sanitare publice vor putea profesa și după vârsta de 70 de ani, medicii care sunt membri titulari şi membri corespondenţi ai Academiei de Ştiinţe Medicale sau ai Academiei Române, propunerea Ministerului Sănătății eliminând acest drept petru medicii membri de onoare ai celor două instituții.

 

Vârsta de pensionare de 70 de ani se aplică în prezent, în unitățile sanitare publice, pentru medicii membri titulari, membri corespondenți și membri de onoare ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Medicale, cetățeni români, profesorii universitari și cercetătorii științifici gradul I, doctorii în științe medicale, care desfășoară activități medicale continuă, la cerere, activitatea medicală până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Noul proiect aliniază la vârsta de pensionare de 70 de ani, de care beneficiază doar câteva categorii de medici, toți medicii din România. Astfel „se creează cadrul legal pentru menținerea în activitate a medicilor, indiferent de sex până la data de 70 de ani sau după vârsta de pensionare prevăzut de legislația privind sistemul public de pensii. În vederea eliminării unor discriminări între diferitele categorii profesionale și având în vedere intrarea în vigoare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii (…), se impune corelarea prevederilor referitoare la vârsta standard de pensionare, precum și continuarea activității, cu acordul anual al angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani, cu cadrul general care reglementează sistemul public de pensii”, se precizează în referatul de aprobare al proiectului.

Astăzi în unitățile medicale publice, aproape fiecare al treilea medic este trecut de vârsta pensionării.

 


Adaugati un comentariu


 

*