Dai spaga la doctor, risti dosar penal!

5 august 2015 | 0 comentarii |

Instanta suprema a decis ca medicii angajati in spitalele din sistemul public de sanatate nu mai au voie sa primeasca de la pacientii lor plati suplimentare sau donatii. Sub incidenta legii penale intra insa si pacientii care ofera aceste „recompense”.

 

instanta mediciO Decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) din 4 iunie 2015, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 590 din 5 august (data de la care devine obligatorie pentru toate instantele), stabileste ca medicii angajati cu contract de munca in spitalele din sistemul public de sanatate nu pot sa primeasca plati suplimentare sau donatii de la pacientii lor.

Decizia ICCJ vine dupa cazul medicului militar Iancu Mocanu care a fost achitat de Tribunalul Militar Bucuresti, in luna martie 2014, dupa ce a fost acuzat de DNA de luare de mita si primire de foloase necuvenite.

Pe 23 septembrie 2013, medicul fusese prins in flagrant cand lua mita 2.000 de euro pentru operatia unui pacient. Atunci, doctorul a spus anchetatorilor ca banii au fost primiti „ca atentie din partea unui apartinator al pacientului”, iar potrivit Legii drepturilor pacientului nr. 46/2003, in vigoare, pacientii au dreptul de a recompensa medicii sau spitalele in care au fost tratati, prin plati suplimentare sau donatii, atat timp cat legea este respectata.

 

spagaIn motivarea Deciziei din 4 iunie, Curtea subliniaza insa ca, in acelasi timp, legislatia in vigoare interzice angajatilor din spitalele de stat primirea platilor suplimentare sau a donatiilor. „Este posibil ca pacientul sa ofere plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii (imprejurare care poate fi de natura sa excluda orice raspundere penala), insa primirea acestora sa nu se faca de catre «angajati» cu respectarea legii deoarece chiar legea interzice primirea unor plati suplimentare sau donatii de catre acestia din urma”, explica judecatorii ICCJ.

In luarea Deciziei, Curtea a tinut cont si de Decizia nr. 26/3 decembrie 2014, potrivit careia se pedepseste „fapta medicului angajat cu contract de munca intr-o unitate spitaliceasca, din sistemul public de sanatate, care are calitatea de functionar public, de a primi plati suplimentare sau donatii de la pacienti nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege avand ca urmare incidenta dispozitiilor art. 21 alin. 1 teza I-a din Codul Penal”. In consecinta, medicii angajati in spitalele de stat au calitatea de functionari publici, in sensul legii penale, pot fi cercetati si pedepsiti pentru luare de mita si/sau primirea de foloase necuvenite.

 

-spaga sanatateMedicii considera insa ca decizia ICCJ este discriminatorie, prin faptul ca se refera doar la medicii care lucreaza in sistemul public de sanatate.  „Sa spunem ca medicul X presteaza niste servicii medicale intr-o clinica privata, servicii medicale care sunt integral decontate de catre Casa. Care e diferenta dintre acest medic si un medic care lucreaza intr-un spital de stat? Normele deontologice sunt aceleasi, iar sursa din care cei doi medici isi primesc salariul este aceeasi”, arata dr. Mircea Savu, medic specialist in radioterapie. In plus, acesta atrage atentia ca, astfel, se incurajeaza plecarea medicilor din tara.

Nici Asociatia Nationala pentru Protectia Pacientilor nu este de acord cu decizia Instantei supreme, care intra in contradictie cu Legea drepturilor pacientului. Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, spune ca tocmai din aceasta cauza se lucreaza la un proiect, impreuna cu reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, prin care medicul sa poata primi, in continuare, atentii din partea pacientilor sai, dar conditionat.

 

Vasile Barbu

Vasile Barbu

Sub incidenta Deciziei se afla insa nu doar medicul care primeste, ci si pacientul, care ofera. Sa se inteleaga bine, aceasta decizie nu se adreseaza doar medicului ci si pacientului, pentru ca oamenii nu trebuie sa citeasca ad literam decizia, trebuie sa mearga si la prevederile Codului Penal, unde scrie foarte clar ca si cel care da si cel care primeste este sanctionat de legea penala”, arata Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale pentru Protectia Pacientilor, atragand atentia  ca Legea drepturilor pacientului nr. 46/2003, arti. 34, alin. 1 prevede ca personalul medical sau nemedical nu are dreptul sa supuna pacientul nici unei forme de presiune pentru a-l determina pe acesta sa il recompenseze altfel decat prevad reglementarile de plata legale din cadrul unitatii respective dar, alin. 2 al aceluiasi articol prevede ca pacientul poate oferi angajatilor sau unitatii unde a fost ingrijit plati suplimentare sau donatii, cu respectarea legii.

Un alt efect care se va rasfrange negativ asupra pacientului este acela ca medicii, satui de lipsa de respect din partea societatii si de situatia creata acum, ar putea migra in numar si mai mare in strainatate sau inspre privat. „Daca pana acum erau cateva ore la privat si full time la stat, acum vor merge full time la privat”, considera Barbu, care apreciaza ca „vina apartine legiuitorului care a reglementat confuz atat drepturile pacientilor cat si noul Cod Penal”.

 


Categorii: Actual, Legislatie, Medici

Adaugati un comentariu


 

*