Date îngrijorătoare despre la sănătatea fizica a copiilor din România

7 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Un raport făcut public de UNICEF plasează țara noastră pe ultimele locuri la sănătatea fizică și competențele academice, în contradicție cu sănătatea psihică și abilitățile de socializare, la care copiii românilor stau foarte bine.

 

România se numără printre țările în care copiii până în 15 ani sunt fericiți de viața pe care o duc și totodată sunt și foarte sociabili, însă stau foarte prost în ceea ce privește competențele și sănătatea fizica. Așa reiese dintr-un raport făcut public de UNICEF, în urma analizei datelor din 41 de țări membre ale Uniunii Europene și ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD). Studiul a vizat sănătatea fizică a copiilor din cele 41 de state printre care și România, competențele academice ale acestora dar și nivelul de fericire.

În cazul României, rezultatele sunt foarte bune în ceea ce privește bunăstarea psihică a copiilor cu vârste până în 15 ani și abilitățile lor de socializare, însă lucrurile nu stau la fel de bine atunci când vine vorba de sănătatea fizică și de competențele academice pe care copiii din această categorie ar trebui să le aibă.

Astfel, în topul celor 41 de țări la care se referă raportul UNICEF, România ocupă locul al treilea în ceea ce privește nivelul de satisfacție al copiilor, 85% dintre ei fiind mulțumiți de viața pe care o au. Procente mai mari la acest indicator se înregistrează doar în Mexic, unde 86% dintre copii sunt satisfăcuți de viața pe care o au, și în Olanda, unde acest nivel de satisfacție se întâlnește la 90% dintre copii.

 

Copiii românilor sunt, totodată, cei mai sociabili din cele 41 de țări, 80% dintre ei având abilitatea de a-și face prieteni cu foarte mare ușurință.

Acestea sunt aspectele pozitive cuprinse în raportul UNICEF, însă există și capitole la care România nu stă la fel de bine, situația fiind chiar una îngrijorătoare. Astfel, în ceea ce privește competențele de citire și matematică ale copiilor, România se clasează pe penultimul loc în topul celor 41 de țări, loc pe care îl împarte cu Bulgaria.

Pe ultimul loc la acest capitol se află Chile. Studiul arată însă și că 40% dintre copiii din țările bogate nu dețin astfel de competențe academice.

Îngrijorătoare sunt și datele în ceea ce privește sănătatea fizică a copiilor, România fiind menționată în rândul țărilor în care unul din trei copii este obez sau supraponderal, iar acest trend este unul în creștere.

 

Datele au fost colectate înainte de începerea pandemiei, iar reprezentanții UNICEF avertizează că noul context reprezintă o amenințare serioasă la adresa bunăstării copiilor și la starea lor de sănătate.

Dacă guvernele nu adoptă măsuri rapide şi decisive pentru a asigura bunăstarea copiilor în cadrul răspunsului lor la pandemie, ne putem aştepta în continuare la creşterea ratelor de sărăcie infantilă, la deteriorări mintale şi fizice, precum şi la adâncirea decalajului privind competenţele în rândul copiilor. Multe dintre cele mai bogate ţări – care deţin resursele necesare pentru a oferi tuturor o copilărie bună – nu reuşesc să realizeze acest lucru pentru copii”, declarat Gunilla Olsson, director al biroul de cercetare al UNICEF, structura care a realizat acest studiu.

 


Adaugati un comentariu


 

*