Majorarea salariilor nu a influențat semnificativ fenomenul migrației în Sănătate

21 septembrie 2018 | 0 comentarii |

Este concluzia unui studiu comandat de federația Solidaritatea Sanitară, ai cărei reprezentanți precizează că există suficiente instrumente pentru a diminua acest fenomen, însă acestea nu sunt folosite de autorități.

 

Centrul de Cercetare şi Dezvoltare Socială „Solidaritatea” a efectuat, în perioada 12-18 septembrie, un studiu  pe un eşantion de 1.253 de salariaţi din sectorul de sănătate, reprezentativ pentru categoriile profesionale medici şi asistente medicale. A fost astfel analizată influenţa calităţii vieţii profesionale asupra tendinţei de migrare pentru muncă a personalului din sănătate.

Concluziile cercetării, date publicității de federația Solidaritatea Sanitară, relevă că fenomenul migrației, care afecta până acum doar medicii și asistenții medicali, tinde să se extindă la toate categoriile profesionale din sistem. Astfel, 78% dintre respondenţi (83,7% dintre medici şi 74,4% dintre asistentele medicale) au indicat că au luat în considerare posibilitatea de a migra pentru muncă, iar  26% medici şi 19% asistente medicale au precizat că au lucrat anterior în străinătate pe perioade variabile de timp.

Intenţia clară de a migra pentru muncă este situată la circa 23% (24% medici şi 19% asistente medicale), 17% dintre respondenţi  indicând că sunt hotărâţi şi foarte hotărâţi să-şi caute un loc de muncă în străinătate. Per ansamblu, dorinţa expresă de a rămâne în ţară este situată între 16% şi 19%,  doar 23% dintre asistentele medicale şi 17% dintre medici precizând că nu au intenţionat vreodată să migreze pentru muncă, acest prag putând fi considerat zona de stabilitate certă a profesioniştilor din sănătate.

 

În privința cauzelor care îi determină pe angajații din sănătate să plece să lucreze în alte țări, condițiile de lucru precare din unitățile sanitare românești dețin cea mai mare pondere – 23,62%, urmate de condițiile de viață și nivelul de civilizație din România – 21,95%, nemulțumiea față de venitul actual – 19.15% și dificultățile de realizare profesională – 10,3%. Ținând cont de aceste rezultate, reprezentanții federației Solidaritatea Sanitară susțin că majorarea salariilor de bază ale medicilor şi asistentelor medicale are un impact pozitiv restrâns asupra tendinţei de migraţie, cu mult mai mic decât cel estimat. „Impactul optim a fost ratat din cauza distorsiunilor pe care legea salarizării le-a introdus în sistemul de sănătate. Cel mai relevant aspect îl constituie procentul pe care-l are tendinţa de migraţie asupra medicilor – categoria care a beneficiat de cele mai mare creşteri ale veniturilor salariale. Există instrumente care pot reduce impactul migraţiei, dar care nu sunt utilizate. Cel mai evident aspect îl constituie mulţimea intervenţiilor pozitive, în favoarea creşterii calităţii vieţii profesionale a salariaţilor din sănătate şi a scăderii tendinţei de migraţie, pe care le permit negocierile colective, respectiv Contractul colectiv de muncă la nivel de sector. Deşi negocierea şi încheierea unui contract colectiv de muncă la nivel de sector a fost asumată prin Acordul cu Guvernul, această obligaţie nu a fost îndeplinită nici până la ora actuală”, se arată într-un comunicat al federației.

 

În același document se menționează că, în absenţa măsurilor adoptate împreună cu Ministerul Sănătăţii în această primăvară, „situaţia ar fi fost de-a dreptul dezastruoasă”. Cu toate acestea, „din cauza discontinuităţilor din politica de salarizare, fenomenul migraţiei, care afecta până acum în special medicii şi asistentele medicale, tinde să se extindă rapid, în masă, la toate categoriile profesionale. În condiţiile în care acest efect survine pe fondul unui deficit în creştere de forţă de muncă, impactul negativ riscă să fie unul foarte puternic, aproape similar cu cel pe care îl are migraţia medicilor şi asistentelor medicale” se mai arată în comunicat.

Rezultatele studiului indică faptul că veniturile salariale actuale nu se situează pe primul loc al factorilor care contribuie la reţinerea salariaţilor în ţară, acesta fiind ocupat de obligaţiile de familie. Veniturile salariale actuale sunt indicate în măsura cea mai mare de medici, ca factori ce determină rămânerea în ţară. În același timp, 43% dintre salariaţii care nu au declarat în mod explicit că nu doresc să plece indică drept motiv al unei eventuale decizii în acest sens condiţiile de lucru şi de avansare profesională, iar condiţiile de viaţă mai bune din ţările de destinaţie constituie numitorul comun pentru toate categoriile profesionale, ca factor de atracţie.

 

Cercetarea mai relevă că majorările salariale din ultimii 3 ani au determinat scăderea tendinţei de migraţie în cazul a circa 31% dintre salariaţi. În acelaşi timp însă, 43% dintre respondenţi au indicat că aceste creşteri salariale nu le-au modificat intenţia de a migra pentru a lucra în străinătate. Totodată, 55% dintre asistentele medicale au indicat că majorările e salariale nu au efect asupra intenţiei salariaţilor de a migra în timp ce doar 42% dintre medici au indicat acelaşi lucru.

Majoritatea medicilor se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de veniturile obţinute, în timp ce asistentele medicale sunt împărţite în mod aproape egal între mulţumire şi nemulţumire faţă de veniturile obţinute. Mai exact, 64,55% dintre medici se declară mulţumiţi şi foarte mulţumiţi de veniturile obţinute și doar 13,66% dintre ei se declară nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi. În acelaşi timp, 39,21% dintre asistenții medicali se declară mulţumiți şi foarte mulţumiți de veniturile obţinute și doar 38,99% dintre ei se declară nemulţumiţi şi foarte nemulţumiţi. Respondenţii aparţinând restului categoriilor de personal se situează în marea lor majoritate de parte nemulţumiţilor. O bună parte dintre respondenţi se simt înşelaţi de Guvern, inclusiv cei din categoria celor care au beneficiat de creşterea salariilor de bază în acest an. Reducerea sporurilor şi impozitarea indemnizaţie de hrană în regim de drepturi salariale sunt cel mai des invocate ca exprimând lipsa de respect cu care sunt trataţi, aceasta din urmă constituind una dintre cauzele importate pentru decizia de a migra pentru muncă.

 


Adaugati un comentariu


 

*