De la 1 octombrie se mareste alocatia de hrana in spitale

17 august 2016 | 1 comentariu |

Cel mai mult vor primi strainii internati in Institutul National de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan”, pentru care se vor aloca 19,4 lei/zi/pacient.

 

hrana bolnaviEste greu de imaginat cum se pot incropi, cu doar 7,00 sau 10 lei, trei mese pe zi pentru un bolnav in spitalele din Romania. Si totusi, din 2008 si pana acum alocatiile de hrana din spitalele publice au ramas aceleasi.

Ministerul Sanatatii anunta insa ca bolnavii din spitalele publice vor avea parte, incepand cu 1 octombrie, de o alocatie de hrana mai mare, in acest sens fiind lansat un proiect de Hotarare in dezbatere publica. Nu ca ar fi cine stie ce crestere, dar romanii s-au obisnuit sa accepte „macar ceva”, decat nimic.

Potrivit Notei de fundamentare a actului normativ, actualele alocatii de hrana din unitatile sanitare publice sunt, pentru bolnavii adulti, in functie de bolile pentru care sunt internati, intre 7,00 si 13,00 lei/zi/pacient, iar pentru copii, intre 1,8 si 14,5 lei/zi/pacient pe categorii de varsta si afectiuni.

Ministerul spune ca a avut in vedere evolutia preturilor la marfurile alimentare in perioada mai 2008-iunie 2016, precum si de elementele specifice alimentatiei in cazul anumitor boli. Pe baza calculelor detaliate efectuate de medicii specialisti nutritionisti de la Institutul de Nutritie si Boli Metabolice, Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, precum si de alte institute de specialitate si spitale, s-a ajuns la concluzia ca indicele preturilor la marfurile alimentare a crescut in perioada mentionata, cresterea fiind de 108,12%.

 

spital hranaIn acest context, tinand cont ca „alimentatia bolnavilor constituie o componenta a tratamentului afectiunilor medicale si are un rol important in acordarea asistentei medicale spitalicesti, pentru asigurarea necesarului caloric si a continutului in proteine, lipide si alte elemente nutritive, precum si a unor regimuri alimentare corespunzatoare unor afectiuni”, Ministerul Sanatatii a propus majorarea alocatiei de hrana intre 3,00 si 17,5 lei/zi/pacient la copii, in functie de categoria de varsta si afectiuni, iar pentru adulti, intre 7,00 si 19,4 lei/zi/pacient.

In proiectul de Ordin se mentioneaza ca nivelul alocatiilor de hrana stabilite in anexa actului normativ reprezinta limita maxima decontata de stat, dar aceasta limita poate fi depasita daca unitatile deliberativ-administrative in subordinea carora se afla unitatile medicale decid sa suporte din bugetele proprii cheltuieli suplimentare. Suma poate fi deapsita si la solicitarea unor persoane fizice care isi asuma suportarea sumelor suplimentare din propriul buzunar.

 

hrana bolnavi920Potrivit Anexei in care se mentioneaza nivelul alocatiilor de hrana incepand cu 1 octombrie 2016, pe categorii de varsta si afectiuni, ramane la acelasi nivel (7,00 lei/zi/persoana) alocatia de hrana pentru insotitorii bolnavilor internati in spitale si tot de 7,00 lei/zi vor avea mancare si bolnavii internati in stationare de zi.

Cea mai mare alocatie de hrana se va acorda strainilor internati la Institutul de Gerontologie si Geriatrie „Ana Aslan” si va fi de 19,4 lei/pacient/zi, copiii bolnavi de diabet vor avea 17,5 lei/zi/pacient, copiilor bolnavi de hepatita si neoplazici li se aloca 16,4 lei/zi/pacient, bolnavii adulti cu TBC si HIV/SIDA vor primi  16,00 lei/zi/pacient si 15,00 lei se vor aloca pentru copiii cu aceleasi afectiuni. Tot in valoare de 15,00 lei/zi vor primi mancare si pacientii adulti cu hepatita si neoplazici, precum si bolnavii arsi si lehuzele. Bolnavii psihici si bolnavii psihici cu internare obligatorie vor fi hraniti de 12,00 lei/zi/pacient si tot de atatia bani vor primi hrana copiii cu varste intre 3 si 16 ani cu diferite afectiuni.

*Anexa cu noile alocatii de hrana poate fi consultata AICI

 



Comentarii (1)

  1. Buzoianul spune:

    E cineva pe acolo pe ”sus” chiar chiar isi bate joc de noi
    Daca vedem pentru ce categorii de pacienti a crescut alocatia vom constata ca acestia reprezinta maxim 15-20 din pacientii internati.
    Pentru restul ”indiferenta la gratar”.
    Cum il cheama oare pe ”voinicul cu calculele” care este asa de ”destept” incat nu realizeaza ca din 2007 valuta s-a devalorizat cu 25%, carburantul s-a scumpit (chiar in conditiile in care barilul de petrol este mai ieftin), gazele, electricitatea si ele s-au scumpit, salariile au crescut, iar toate acestea se reflecta in pretul alimentelor?
    Daca acest incult economic s-ar orienta macar dupa costul ”cosului de cumparaturi”, care este un document public al Institutului de statistica, si-ar da seama ca spune aberatii.
    Dar cum spuneati mai inainte in articol, romanii s-au obișnuit ”sa capete ceva” decat nimic – in acest caz vor primi un MISTO ministerial.

Adaugati un comentariu


 

*