De Sf. Petru si Pavel, tuturor sarbatoritilor „La Multi Ani !”

29 iunie 2013 | 0 comentarii |

 Astazi este ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel (Paul la catolici), denumita popular Sanpetru. Aceasta sarbatoare marcheaza mijlocul verii agrare si sfarsitul celei de-a doua perioade importante de post, dintre cele patru de peste an.

 

sampaniePotrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne, 499.657 de romani isi sarbatoresc ziua numelui astazi. Dintre acestia, 376.881 sunt barbati, iar 122.776, femei.

Cei mai multi dintre barbatii sarbatoriti de ziua Sfintilor Apostoli poarta numele Petru – 134.005, in timp ce 68.259 dintre ei se numasc Petre, iar alti 77.661 raspund la numele Paul. Alte 36.112 de persoane se numesc Petrica, 32.314 poarta numele de Pavel, 17.725 pe cel de Petrisor, iar 4.560 se numesc Petronel.

Printre femeile sarbatorite in ziua Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, 47.277 poarta numele de Paula, 34.973 pe cel de Petronela, 23.693 se numesc Petruta, iar alte 15.450 sunt Paulina. Li se adauga 694 de femei care poarta numele de Paulica, alte 310 care se numesc Petrita si 306 al caror nume este Pavelina. Potrivit statisticilor, alte 62 de persoane se numesc Patra si 11 au numele Pauliana.

 

Ombratisarea Sfintilor Apostoli

Ombratisarea Sfintilor Apostoli

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti in fiecare an pe data de 29 iunie, zi in care credinciosii merg la biserica si dau de pomana in amintirea mortilor din familie. Ziua este una de o mare importanta in Biserica Ortodoxa Romana, cei doi sfinti apostoli fiind cei mai importanti ucenici care au propovaduit Evanghelia.

Sfintii Apostoli Petru si Pavel au murit in anul 67, ca si martiri ai credintei crestine. Sfantul Petru a murit fiind rastignit cu capul in jos la Roma, iar Sfantul Pavel si-a cunoscut sfarsitul fiind decapitat. Avand in vedere ca cei doi s-au dat viata pentru credinta in acelasi an, ei sunt sarbatoriti in aceeasi zi in fiecare an, pe 29 iunie.

Inaintea sarbatorii acestora, credinciosii tin post, pentru a se curata de pacate si a se reapropia de divinitate. Postul sfintilor Petru si Pavel este unul din cele patru posturi mari ale anului crestin ortodox.

In ziua Sf. Apostoli Petru si Pavel, crestinii merg la biserica si impart pentru sufletul celor morti, mere dulci, colaci si lumanari.

 

Sf. Apostoli Petru si Pavel

Sf. Apostoli Petru si Pavel

Sarbatoarea sfintilor Petru si Pavel se tine timp de trei zile pentru ca agricultorii sa fie protejati impotriva potoapelor si pentru ca granele lor sa fie bogate. In lumea rurala, sarbatoarea este cunoscuta sub numele de Sanpetru de Vara si marcheaza vremea secerisului si jumatatea verii agrare. Ziua de dinaintea sarbatorii este dedicata spiritelor cerului care pana in aceasta zi umbla libere prin lume si ii pedepsesc pe cei care dorm pe afara si care isi gasesc culcusul in locuri in care nu le este permis. Un mod de protectie impotriva acestor duhuri sunt usturoiul si pelinul.

Sarbatoarea Sfintii Apostoli Petru si Pavel aduce si licuricii, ce au parte de legendele lor. Licuricii ar fi scantei care ajung pe pamant dupa ce sfantul Petru da cu biciul in Rai. Ei sunt trimisi de sfant pe pamant pentru a-i proteja pe oamenii rataciti in padure. Ziua de Sanpetru se tine pentru ca lupii sa stea departe de vite.

Se spune ca Sfantul Petru umbla imbracat in haine populare taranesti si ca ii place sa lucreze pamantul, creste si are grija de vite si ii place si sa pescuiasca. Se spune ca atunci cand oamenii erau foarte credinciosi, Sanpetru si Dumnezeu umblau pe pamant si vorbeau cu oamenii.


Categorii: Eveniment, Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*