De Ziua Națională a României, buzoienii s-au bucurat de evenimentele pregătite de autorități

1 decembrie 2024 | 0 comentarii |

Pe 1 decembrie, buzoienii au participat în număr mare la parada militară, s-au bucurat de fasolea cu ciolan oferită de autorități, au dansat în Parcul Centrului Muzeal „I. C. Brătianu”, iar seara au aplaudat aprinderea luminilor de sărbători.

 

Frigul pătrunzător și alegerile Parlamentare, organizate pe 1 Decembrie, nu i-a împiedicat pe buzoieni să se bucure de evenimentele organizate de Ziua Națională a României. La prânz, buzoienii s-au adunat, cu mic cu mare, au mers pe Calea Eroilor din municipiul reședință de județ, au asistat la parada oferită de militarii îmbrăcați în costume de gală, dedicată Zilei Naționale a României, eveniment de suflet pentru români, cu tradiție în Buzău.

La eveniment au participat, ca în fiecare an, reprezentanți ai administrației publice locale și ai guvernului, în frunte cu premierul Marcel Ciolacu, dar și Înaltpreasfințitul Ciprian – Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei și alte personalități ale vieții publice din Buzău care au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor.

Mulți dintre cei prezenți au declarat că această zi este un moment special de celebrare a identității naționale și nu ar fi putut rata participarea la evenimentul organizat de unitățile militare ale Garnizoanei Buzău, în colaborare cu Prefectura, Consiliul Județean și Primăria Buzău. Parada militară care are loc anual de 1 Decembrie, este un punct central al celebrării Zilei Naționale în Buzău, care adună comunitatea în jurul valorilor unității, a mândriei naționale și a tradițiilor.

Foto credit: Nicoleta Pană, Alexandru Dragomir/Divizia 2 Infanterie Getica

După paradă, mulți dintre participanții la paradă s-au îndreptat direct către Centrul Muzeal „I. C. Brătianu”, de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, unde s-au bucurat de tradiționala fasole cu ciolan oferită de autorități, în parcul instituției de cultură, unde atmosfera de sărbătoare a fost întreținută de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă, care i-au încântat pe buzoieni, timp de două ore (între 13.00 și 15.00), cu muzică populară, din zona Buzăului

Fasolea, un simbol al Zilei Naționale, a adus împreună oameni, tineri și vârstnici, care au stat la cozi mari, care s-au format cu o jumătate de oră înaintea evenimentului, așteptând răbdători să primească o porție generoasă de mâncare caldă. Au avut chiar posibilitatea să aleagă între fasolea cu ciolan sau fasolea de post, pentru că bucătarii pregătiseră porții cu fasole în ambele variante. S-au împărțit, astfel, două mii de porții de fasole, din care 500 de post, buzoienilor aflați în parc. Aceștia au mărturisit că, deși fasolea este un aliment pe care îl consumă și acasă, mai ales în zilele de post, de Ziua Națională, orice român mănâncă fsole pentru a-și aminti de soldații români care s-au jertfit pentru întegirea țării și care consumau fasole frecvent.

Evenimentele dedicate Zilei Naționale a României s-au încheiat odată cu lăsarea serii, când s-au aprins luminile de sărbătoare în Parcul Centrului Muzeal „I. C. Brătianu” și tunelurile de lumini din fața Consiliului Județean Buzău și a Muzeului Județean, care vor întreține atmosfera de sărbătoare din oraș până la Revelion.

În luna decembrie, Consiliul Județean Buzău a pregătit și alte evenimente frumoase, între care deschiderea Târgului de Crăciun, pe 5 decembrie, în Parcul „I. C. Brătianu”, iar Moș Crăciun va lua și anul acesta micul dejun împreună cu cei mici, în foaierul teatrului „George Ciprian” (16-18 decembrie).

În perioada 17-20 decembrie, scena din Parcul Centrului Muzeal I. C. Brătianu va găzdui mai multe concerte susținute de elevii Liceului de Arte „Margareta Sterian”, iar pe 19 decembrie, tot aici va avea loc ultima ședință ordinară a Consiliului Județean Buzău din anul 2024, iar aleșii județului vor fi colindați, conform tradiției, de alaiul de colindători format din ansambluri folclorice din întregul județ. Ulterior, cete de colindători vor crea cadrul ideal pentru mult-așteptata întâlnire a copiilor cu Moș Crăciun, iar ziua se va încheia cu un foc de artificii care va completa tabloul „de poveste” al sărbătorilor.

Programul complet al evenimentelor, AICI.

 


Adaugati un comentariu


 

*