Decanul Facultatii de Medicina de la Iasi trimis in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si fals intelectual

Doina Azoicai si-a compromis integritatea personala si profesionala, precum si prestigiul personal si pe cel al institutiei de invatamant pentru o tava argintata si un ceainic?

 

perchezitii umf iasiIn ultima perioada, Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi a primit o serie de lovituri grele de imagine, incepand cu condamnarea fostului rector Vasile Astarastoae, pentru conflict de interese, continuand cu arestarea a doi sefi de catedra pentru luare de mita si a unui alt profesor, pentru tentativa de viol si santaj la adresa unei studente.

Mai mult decat atat, decanul Facultatii de Medicina, Doina Azoicai si prodecanul  Ionela Lacramioara Serban au fost, la randul lor, implicate intr-un scandal de coruptie, fiind anchetate de DNA si trimise in judecata in cursul zilei de ieri. Faptele de care sunt acuzate cele doua cadre universitare s-au petrecut in cursul lunii noiembrie a anului trecut, constand in primirea unor foloase din partea tatalui unui student marocan, pentru a-l inscrie pe fiul acestuia direct in anul doi al Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi, desi acesta nu indeplinea conditiile necesare, sustin anchetatorii. Extrem de jenant și parcă incredibil este insa faptul ca profesorul Azoicai a acceptat sa se compromita in schimbul unei tavi din cupru argintat si a unui ceainic din acelasi material, bunuri in valoare de aproximativ 900 de lei.

 

Doina Azoicai

Doina Azoicai

Conform rechizitorului de trimitere in judecata, intocmit de procurorii DNA, decanul Doina Azoicai si prodecanul Ionela Lacramioara Serban ar fi atestat in fals faptul ca au verificat actele de studii depuse de studentul marocan si ca acesta intruneste conditiile pentru a fi inscris direct in anul II al Facultatii de Medicina de la Iasi. Aceasta, desi documentele prezentate de student nu intruneau conditiile necesare, fiind incomplete si neavand semnaturile responsabililor de la facultatea din Belgia, de la care acesta dorea sa se transfere la Iasi. Potrivit procurorilor, pe 18 noiembrie, decanul si prodecanul au intocmit procesul verbal conform caruia documentele prezentate de studentul marocan sunt in regula, iar acesta poate fi primit direct in anul II al Facultatii de Medicina din cadrul UMF Iasi.

In baza acestui proces verbal intocmit in fals, decanul Azoicai ar fi aprobat cererea studentului marocan de inscriere in anul II, desi pe baza documentelor depuse anterior si conform scrisorii de acceptare emisa de Ministerul Educatiei si Cercetarii, candidatul nu putea fi inscris la studii decat in anul I.

 

tribunalLa doua zile dupa aprobare, decanul Doina Azoicai ar fi primit, de la tatal studentului, tava si ceainicul de cupru, intermedierea mitei fiind facuta de un alt cetatean strain, trimis si el in judecata pentru complicitate la dare de mita.

Procurorii anticoruptie au considerat ca bugetul Universitatii de Medicina si Farmacie Gr. T. Popa Iasi a fost prejudiciat cu de 5.000 de euro, reprezentand taxa de scolarizare pe care institutia de invatamant avea interesul legal sa o incaseze pentru anul I de studii, iar pe de alta parte, candidatul inscris direct in anul II a obtinut foloase necuvenite.

Anterior acestor fapte, medicul Ligia Nicoleta Buhus a eliberat pe numele studentului marocan o adeverinta prin care, la randul sau a atestat in fals ca acesta este inscris in evidentele cabinetului sau medical individual, ca a fost consultat si ca este clinic sanatos, documentul fiind necesar pentru dosarul de inscriere la cursurile anului I la U.M.F. Iasi, in vederea obtinerii scrisorii de acceptare la cursuri ce se elibereaza de Ministerul Educatiei si Cercetarii.

In consecinta, decanul Doina Azoicai a fost trimisa in judecata pentru luare de mita, abuz in serviciu si fals intelectual, prodecanul Ionela Lacramioara Serban, pentru abuz in serviciu si fals intelectual, iar medicul Ligia Nicoleta Buhus, pentru fals intelectual. Totodata, au fost trimisi in judecata tatal studentului marocan, pentru dare de mita si intermediarul, pentru complicitate la dare de mita.

 


Adaugati un comentariu


 

*